Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fugl Faktasider

Fakta om tropefugler

Velg tema:

Miljø

Det viktigste man kan gi en fugl, er et god nærmiljø som minner så mye som mulig om det naturlige miljøet den kommer fra historisk sett. Dette er en stor utfordring til alle tropefuglentusiaster, både med hensyn til fingerferdighet, lommebok, areal til rådighet og kunnskap.

For de fleste fugleeiere, dreier det seg om en eller flere små tropefugler i bur. Man skal alltid kjøpe det buret som anbefales for den aktuelle fuglesorten, og helst det største i hele butikken. Ja, dette koster penger, men en fugl er konstruert for å fly, og det er svært nære dyreplageri å holde fugler i så små bur at de knapt kan strekke vingene. Heldigvis er dyrebutikkene i dag flinke til å informere å gi råd, så vær ikke redd for å stille spørsmål til betjeningen.

I tillegg til et stort og trygt bur som er lett å holde rent bør man kjøpe fórkopper og drikkekar som er spesialdesignet den tropefuglarten man selv vil kjøpe. Kikk i dyrebutikken og kjøp gjerne den samme varianten som fuglen er vant til fra før av. I bunnen av buret kan man ha sandpapir til fugl med fuglesand strødd over. Denne sanden er ikke bare pynt, den letter rengjøringen av buret og er helt essensiell for fuglens fordøyelse!

Buret skal innredes med solide pinner av tre som festes på en forsvarlig måte. Plastpinner bør frarådes, da disse ikke gir tilstrekkelig stimuli for muskulaturen i fuglens fot. De er heller ikke særlig interessante å tygge/gnage på. Forskjellige fuglearter krever forskjellig diameter på pinnene de sitter på. Hvis du selv går ut i skogen for å finne dette, så anbefales greiner fra selje eller rogn, gjerne med bark på. Husk å plukke kvister på et sted som ikke er forurenset!

Det finnes mange leker med plastikk, speil og stål. Hva man kjøper er selvfølgelig en smaks- sak, men jeg velger å minne fugleelskere på at disse materialene ikke forekommer i naturen. De fleste tropefugler kan ha utrolig mye moro med et ”fugletre”- en kvist fra naturen – som enten er festet inne i buret eller utenfor buret som landingsplass i forbindelse med frittflyving. Undulatunger synes furukongler er kjempeartig ”leketøy”, og ved å plassere en stor stein på burgulvet får man stabilitet samtidig med at fuglene får en utkikkspost.

Her er det faktisk bare sunn fornuft og fantasien som setter grensene, men husk at ting inne i buret skal festes forsvarlig og at alle spisse ender må fjernes. Det må uansett alltid være god plass inne i buret slik at fuglen kan strekke vingene, hoppe, klatre og fly dit den vil!

Klikk her for å komme tilbake til faktasiden.

Vi tar gjerne i mot kommentarer til disse faktasidene. Er det noe dere savner, er det uklarheter eller unøyaktigheter? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter