Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fra "DOTT" til "HELT"

Et besøk på Nordenstam Hundeskole.

Dyrenett sine utsendte: Susanne Margrete Sørdal og Svein-Erik Wennberg.

Vel to og en halv times kjøring fra hovedstaden, på Østby i Trysil, finner vi Nordenstam Hundeskole. Skolen har 25-års jubileum i år, og Geir Nordenstam, som startet det hele i 1975, er fremdeles aktiv instruktør. Selv om han ikke gjennomfører så mange kurs selv lenger, har han utdannet en del instruktører de siste årene, så Nordenstams filosofi og lære kan du også finne på enkelte andre hundeskoler rundt omkring i landet. Vi skal følge et dressurkurs som starter fredag kl 16.00 og varer til søndag kl 17.00. Det er 9 deltakere på kurset. De kommer fra Steinkjær i nord til Tønsberg i sør. 

FREDAG

Vi møter opp på Østby skole. Her treffer vi Geir Nordenstam og Karin Beate Brunvold. Karin avsluttet et instruktørkurs hos Nordenstam sist mandag, og skal være med hele helgen som både medhjelper og instruktør. Stemningen er avslappet blant deltakerne, noen har med seg ledsager. Dvs. ledsagerne viser seg å ha gått på kurs tidligere, og har overtalt ektefelle/samboer til å delta. Denne gangen er deltakerne godt voksne mennesker. Nå er de tilbake på skolebenken. Geir Nordenstam er lærer og rektor, og han forventer lærevillige og disiplinerte elever! Kurset begynner med et fire timers foredrag om blant annet lederskap, mentalkunnskap, læringsteori og dressurlære.

Foredraget starter med en liten videosnutt; et intervju med Geir fra Trysils vakre skoger. Geir fokuserer på utfordringene og ansvaret man påtar seg ved anskaffelse av valp/hund En særdeles omfattende instruksjon i bruk av hundeposer følger så, til alles forlystelse. Nordenstams læremetode overfor de to-beinte er bestemt. Etter nærmere 40 år med hund er han ikke villig til å diskutere eller "dille" med kursdeltakerne. Han har sitt opplegg, et velprøvde konsept som han vet virker, og det er det han vil lære bort. Geir gjennomfører foredraget med stor innlevelse og energi, og krydrer med mye humor og artige historier. På fire timer får man bare skrapt litt i overflaten på et så omfattende tema, men kursdeltakerne får en liten innsikt i Nordenstams lære og filosofi.

Geir Nordenstam tar utgangspunkt i følgende: "Du har vært så heldig å få denne herlige hunden. Ta vare på den! Det ansvaret du har fått; bær det med ære."

Vi må jo også skrive litt om Nordenstams lære som ble presentert under foredraget:

Bygging av heltestatus og lederskap gjennom å

 • lære og bli trygg på
 • kunne stole på
 • a tillit til
 • være sammen med

EIEREN er de viktigste byggeklossene.

I tillegg til å gi hunden omsorg og å bli "helter" må vi modifisere og styre hundens instinkthandlinger.

En hund er et

 • flokkdyr
 • instinkt og læringsdyr
 • sterkt sosialt individ

som er veldig bevisst individenes plass i flokken (familien). 

4 viktige huskeregler om LÆRING

 1. Kommandoen før fysisk påvirkning. Det vil si at ordet alltid må komme før markering/trykk osv. Mennesker reagerer lett motsatt.
 2. Hunden skal belønnes for det den gjør. Ikke for det den har gjort.
 3. Når hunden gjør feil, si NEI - før du gjentar hva den skal gjøre.
 4. Når hunden ikke tørr, så må DU vise at hunden KAN og klarer. Ikke trøst - trøstende ord er ofte i et positivt tonefall, og kan oppfattes som rosende. Du ender opp med at hunden blir enda reddere enn den var.

Foredraget ga en pangstart på kurset. En del av kursdeltakerne har deltatt på dressurkurs før, og synes at en slik teorigjennomgang burde være obligatorisk på alle dressurkurs. Mange hunder oppfatter sin eier som en "Dott", men hos Nordenstam skal hundene lære å oppfatte sin eier som en "Helt". Det vil si at det er eieren som skal lære seg lederskap. I et forhold mellom hund og eier skal belønningen til hunden være eierens begeistring og utagerende kjærlighet, da trenger en ikke godbiter og pølsesnabber! Dette kan sies å være essensen i Geir Nordenstams filosofi. Tiden er nå inne for å ta kvelden. De fleste er veldig slitne etter en lang og lærerik dag.

LØRDAG

Lørdag morgen
Vi er på plass på dressurbanen lørdags morgen presis kl 09:00.  Det blir først en liten utstyrs sjekk hos hver enkelt hund, og de som mangler noe får kjøpt det. Hund og eier stiller opp på linje og går så i en hestesko (dette er noe elevene lærte hvordan skulle gjøres i klasserommet i går). Geir går en runde sammen med Karin og hilser på hundene. Det blir også litt utveksling om alder, fysisk form osv. Etterpå er vi klar til å starte på øvelsene.

Første øvelse: På Plass Sitt
Dette er en øvelse som de fleste har øvd på med sin hund. Selv om de fleste av disse hundene kan øvelsen, må eierne innse at øvelsen ikke er like lett å gjennomføre med flere hunder og mennesker til stede, som når de er alene. De har derfor alle noe å jobbe med. Øvelsene foregår ved at Geir eller Karin tar en kjapp teoretisk gjennomgang av hva som skal gjøres, før de tar fram en hund og demonstrerer. Ute på banen er det derimot en del hunder som prøver å lure seg unna, og som ikke er så veldig interessert i å gi sin eier noe oppmerksomhet i det hele tatt. Men det kommer seg etter hvert, hundene skjønner snart det positive i å følge med på notene. Det er læringstid!

Første økt er over. Mange har allerede opplevd store framskritt. Vi har også sett eksempler på hunder med stort potensial, men som har en tendens til å se på eieren som "dott" - og som i utgangspunktet viser mindre vilje til å være med på notene. Stemningen er god, og hvis litt av startnervene snart blir borte, kan dette bli en utrolig lærerik dag for alle hundeeierne.

Andre øvelse: Lineføring
Etter en teoretisk innføring av Karin tar Geir fram en hund til demonstrasjon som virkelig er ulydig. Det eneste som står i hodet på hunden er å komme tilbake til sin eier. Men etter noen få minutter går hunden ved Geir sin side, og han holder båndet i lillefingeren! Imponerende!

Tredje øvelse: Kommunikasjon - Følg Med
Karin presenterer øvelsen, viser først med en labrador som heter Caro. Øvelsen går ut på å få hunden til å følge med på hva eieren sier og gjør. Det er viktig å bruke kroppen i denne øvelsen, "logre med stumpen og overkroppen", bruke belønning; "Følg med - Bra", "Følge med - Fint", "Nei! - Følg med - Braaa!" Glimrende oppvisning av Karin, elevene øver så alene, mens Karin går rundt og instruerer.

Pause: Lunsj
Etter tre timer med effektiv trening er det tid for 2 timers pause. Det er nok både hund og eier glad for. Treningen er nok helt sikkert mest slitsomt for hundeeierne, som hele tiden må yte maksimal konsentrasjon i sitt arbeid med å få hunden motivert.

Fjerde øvelse: Lineføring med vending
Vi er tilbake på treningsbanen, og det som slår oss er hvor mye bedre kontroll hundeeierne nå har. De fleste har hatt en utrolig progresjon. Eierne er også mer avslappede, mer ledige i kroppen, mer myndige i stemmen og flinkere til å gi ros i rett tid. De er kommet første skritt på veien til å bli hundens "helt".

Femte øvelse: Sitt Bli, Ligg bli
Etter en liten pause fortsetter kurset med imponerende demonstrasjoner av Nordenstam og deretter imponerende prestasjoner fra hund og eier. Selv den mest ulydige hund sitter nå pent og følger sin eier med blikket mens eieren står mange meter unna. Dette gikk som en lek! Øvelsen endres til at hundene skal ligge i felles dekk, og vi får oppleve samme resultat, der hundene ligger pent på linje ved siden av hverandre.

Lørdag - helt på slutten av dagen.
Vi ligger foran skjema, og tar neste øvelse; innkalling. Her jobber to og to sammen med en hund. Den som har sin hund bundet er medhjelper, og leier treningshunden ut i langline, slipper, går videre, mens eieren kommanderer: "Kom hit!", og bruker linen når det er nødvendig.

SØNDAG

Siste dag. Starter med besøk på Nordenstams Sledehundkennel.
Før kurset fortsetter på søndag morgen, er det omvisning i hundegården hos Nordenstam. Geir Nordenstam driver med sledehundkjøring, og har en stor hundegård med over 30 hunder; sledehundene er av rasene Siberian Husky og Alaskan Husky. Når kursdeltakerne begynner å nærme seg blir det liv blant hundene. Folkene sperrer øyne, hundene er forventningsfulle. Stor ståhei inne i hundegården, hundene vet hva som er i gjerde - de  skal bli sluppet løs.  Vi får se glade hunder løpe rundt løse inne i hundegården, hvor Geir koser og snakker med hundene, mens han forteller i vei. Det er løpetid i eiming, så litt prøving er det blant hundene. Tre tisper står i tillegg allerede i egne hundegårder pga løpetid. Hundene blir kallet inn en etter en med navn og innkallingsord, de kommer straks bort til sitt hus og blir festet igjen. Leken er over! 

Tilbake til dressurbanen, søndagens praktiske del skal starte.
Vi er i gang igjen med øvelser. Selv om det yrer og været er litt surt, er kursdeltagerne motiverte. Først litt repetisjon fra i går, men listen er lagt høyere i dag. Vankelighetsgraden har økt.

Alle veldig engasjerte og vil heller gjerne ha en time ekstra på dressurbanen enn i klasserommet. Etter å ha kjørt flatdekk dvs. at hundene skal ligge i dekk med haka på bakken (ikke alle hundene synes å like det bløte og kalde gresset så godt) og litt innføring med fille som motivasjonsobjekt, nærmer det seg slutten av den praktiske delen av kurset. Den praktiske delen blir avsluttet med å sette sammen alle øvelsene. Det er en fryd å se på. Selv sjefen blir imponert og roser; "Nydelig!". En må bare berømme Geir og hans metoder. 

En ny gjeng med "Helter" er skapt!

Kurset blir avsluttet med et to timers foredrag om "Stell og røkt av hund og Hundens mat". Det eneste som gjenstår for elevene er å få utdelt kursbevis, og å takke for seg. Mye informasjon kverner rundt i elevenes hoder, det vil nok være slik også i dagene fremover. Foran dem ligger nå oppfølging og vedlikeholdstrening slik at det de har lært på denne utrolig korte tiden ikke går i glemmeboken for verken hund eller eier.

Les også: En kursdeltakers opplevelse

Vi vil gjerne høre din historie, send den til oss på e-post!

Klikk her for å komme tilbake til Historier.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter