Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Vestibularis Syndrom

Vår kjære "tibbe" har ikke vært helt seg selv i det siste. For 4 uker siden tok vi henne til vetrinæren som konstaterte innbilt svangerskap.(Melk i brystene). De site 2 ukene har "Lady" oppført seg rart. Ligger for det meste i kurven sin.Ser stiv og rar ut når hun beveger seg. Hodet ofte på skakke, og hun går liksom sjevt. Halter ikke. Hun hopper ikke lenger opp i godstolen. Ikke lenger så nøye med de vanlige "hilseritualene " når vi kommer hjem. Hun spiser og drikker normalt. I dag har vi igjen besøkt vetrinæren. Vår faste veterinær har tatt juleferie, men vi fikk besøke vikaren. Vi fikk beskjed om at Lady neppe hadde hatt innbilt svangerskap. Diagnosen var Vestibularis syndrom.  
Fikk besked om at vi kunne lese om dette på nettet, men vi finner ikke noe. Forøvrig leverte vi urinprøve. Veterinæren skulle gi oss besked om den ikke var OK. Vi har ikke hørt noe, slik at vi regner med at den var ok. Forøvrig skulle vi se det an i 14 dager før vi igjen tok turen til vetrinæren.  
Vennligst fortell oss hva vestibularis syndrom er for noe.  
Skal vi slå oss til ro med den diagnosen? Er det noe du råder oss til å gjøre.

Skrevet av : Aage G.Larsen, 21.12.2000.

Heidi svarer:

Til Aage Larsen m/familie!  
 
Ut fra det som er beskrevet i e-mailen ovenfor, kan det muligens se ut som veterinæren har sviktet deler av sin informasjons-plikt. Når man går til veterinær for konsultasjon, så betaler man både for en anatomisk/fysiologisk undersøkelse, veterinærens fagkompetanse, erfaring og lange utdannelse - OG man betaler for FAGINFORMASJON innen dyremedisin.  
 
Hvis dere har fått et diagnostisk navn og ikke mer enn det, så mangler det endel for å si at konsultasjonen er et fullgodt "produkt". Det å be en dyreeier lese om en sykdom på internett er på grensen til det forsvarlige, for ofte er man som eier urolig og har mange flere spørsmål - etter en diagnose. Ikke alle har eller kan bruke søkemotorer på internett, og ikke alle leser tyske og engelske fagartikler om sykdom like lett heller. En veterinær/lege skal og kan "oversette" fagspråk innen medisin til lettfattelig og praktisk gjennomførbar norsk.  
 
MEN - en dyreeier må også selv sørge for å være aktiv i forbindelse med en undersøkelse; Still spørsmål, be om få svar og flere opplysninger i saken. Jeg skriver også ned noen stikk- ord på en blokk, når jeg er hos veterinær med mine dyr - slik at jeg kan huske viktige ting når jeg kommer hjem.  
Det er lett å glemme viktig informasjon når man er stresset eier.  
 
Ok - dere fant ikke ut om "Vestibularis syndrom" på internett, - da er behandlende veterinær pliktig til å gi dere informasjonen i kortform slik at behandlingen av hunden kan fortsette i riktig retning.  
 
Han/hun bør i hvert fall gi dere en fornuftig forklaring på hvorfor "Lady" oppfører seg som hun gjør og HVA sammenhengen er med den fysiske/psykiske lidelsen hun har OG vedkommende veterinær skal fortelle dere hva slags symptomer dere skal se etter (å "se ting an" synes jeg er et svakt begrep, når man ikke klart og tydelig - helst skriftelig, gir eier beskjed om hva man skal se etter! :( )  
 
Jeg husker ikke hva "Vestibularis syndrom" er, da må jeg gå tilbake i lærebøkene mine og slå opp. Sannsynligvis har behandlende veterinær (vikaren) funnet symptomer som han/hun ikke har nevnt for dere - og dermed hektet "Ladys" sykdom på denne diagnose- knaggen. Ut fra de opplysningene jeg har i saken, kan jeg ikke uttale meg om diagnosen er korrekt eller ikke.  
 
Sannsynligvis har sykdommen tilknytning til "Ladys" kjønnsorganer - kanskje også livmor, for når hun har hatt melk i pattene uten å være drektig, så kan det hele ha sammenheng med en hormonforstyrrelse eller en lidelse i vevet i kjønnsorganene.  
 
Denne kan sannsynligvis behandles, enten ved hjelp av medikamenter eller - om tilstanden forverrer seg - ved et kirurgisk inngrep (sterilisering/fjerning av livmoren).  
Men, jeg vet ikke hvor alvorlig syk "Lady" er i dag. Dette vet behandlende veterinær mye bedre enn meg - så det blir ganske feil av meg å foreslå medikamenter eller annen behandling uten at jeg har sett/undersøkt pasienten fysisk.  
 
Det jeg derimot vil insistere på - er at behandlende veterinær gir dere mer informasjon. Si på en pen måte at dere vil og skal ha mer opplysninger i saken - fordi dere har bestilt og betalt for en hel veterinærkonsultasjon.  
 
Det er i alles interesse at "Lady" blir frisk, så fortell veterinæren at når dere vet mer - har dere også bedre sjanse til å gi hunden deres riktig behandling. Be eventuelt om kopi av hundens journal.  
 
Hilsen Heidi  

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 99 annonser om hund.
De siste annonsene:
Malinois
Pomapoo valpar
Mops
Jack russell med stamtavle
Finsk lapphund

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter