Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Kastrering av hannhund

Lurer litt på dette med kastrering av hannhunder. Er det fremdeles sånn at det må være en medisinsk årsak til å foreta dette inngrepet? F.eks. mye aggresjon e.l. Har nemlig en hann som ikke skal brukes i avl, og han blir ganske forstyrret i perioder med løpetisper. Lurer dermed på om det ville være bedre for både ham og oss om han var kastrert?  
Jeg er litt usikker på dette. Det virker som det er blitt vanligere med kastrering nå. Er det noen som vet noe om dette? Når (alder) er det best å gjøre det? Eller er det galt mot hunden å gjøre det? Noen som har noen tanker om dette?

Skrevet av : Malene, 14.06.2000.

Heidi svarer:

Hei! Du skriver inn at du lurer på hvilke regler som gjelder for kastrering av hannhund. Annette - en kommende veterinærkollega - har besvart dette så vanvittig bra et annet sted i diskusjonsforumet, så jeg velger å gjengi dette for deg. Problemstillingen blir litt ulik for en hannhund, men i prinsippet det samme.  
 
"Hei!  
Dyrevernloven sier at det ikke er tillatt å fjerne en frisk legemesdel på et dyr uten medisinsk indikasjon. Riktig nok er "medisinsk indikasjon" kraftig tøyelig. Nå er det bevist at p-sprøytene som brukes i Norge kan øke faren for ondartede brystsvulster hos hund. Dette medfører at dersom du ikke kan håndtere løpetid ( du har et handikap, du har tispe og hannhund sammen, du driver hundekonkurranse med flere hunder sammen f.eks. hundekjøring e.l.) så er de negative sidene ved p-sprøyte nok medisinsk indikasjon til å fjerne livmor\eggstokker kirurgisk. Operasjonen er et rutineinngrep for en smådyrsveterinær og det er relativt liten risiko ved inngrepet.  
Konklusjonen min blir derfor at du selv må vurdere om du kan håndtere løpetiden eller ikke og samtidig ha i bakhodet at inngrepet vil forandre hormonstatusen i hunden din, dvs kan ha innvirkning på dens personlighet.  
Argumentet som ofte brukes om at hvis man fjerner livmoren så vil man heller ikke få livmorbetennelse er for meg ikke godt nok. Man skal ikke fjerne organer bare for å unngå en eventuell sykdom i disse. Da vil jeg heller si den tid den sorg, blir det sykdom, ja så kan en jo alltids gjennomføre operasjonen og atpåtil få det dekket av forsikringen på hunden!  
Lykke til med hunden din.  
Jeg er selv veterinær og lykkelig eier av en tispe som har løpetid to ganger i året, litt jobb er det jo, men ikke i forhold til hva det er å ha hund generelt. Veterinær Anette"  

Klikk her for å se oversikten over svar om hund.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter