Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Behandling av raspe

Hei Hilde!  
 
Hesten min har fått raspe. Hun har disse såkalte "skorpene" på bena. Jeg vasker med grønnsåpe og smører med Spenol 2 gang pr. dag. Hun har blitt bedre i det siste. Skal jeg da likevel ringe dyrlegen??  
 
MVH, Carina

Skrevet av : carina, 28.12.2000.

Heidi svarer:

Hei Carina!  
 
Jeg regner med at du har skrevet inn til "Spør Veterinæren", selv om mailen er adressert til "Hilde" :)!  
 
Vel, betegnelsen "raspe" om hudlidelse med skorper på hestebein er ganske ukjent for meg, men hvis den har en felles-nevner med betegnelsen "mugg" hvor hester får sår, sprukken og øm hud (spesielt i kodeleddsbøyen) + gråbrune tørre skorper/små flak - så snakker vi om samme sykdom.  
Dette kan også være en annen hudlidelse, f.eks. en betennelse, allergi o.l., men i første omgang tror jeg vi satser på det vanligste.  
 
Fint at du vasker med grønnsåpe og smører på et middel som mykgjør huden. I tillegg skal du være veldig nøye med å spyle hestebeina etter rideturen, spesielt nå på vinter'n, slik at det ikke blir sittende igjen rester av vei-salt, skitt, eksos, støv o.l. i huden. En bøtte m/grønnsåpevann gjør samme nytten.  
Du kan også (forsiktig og med en butt saks) klippe vekk overflødige lange hår i området rundt skorpene. Dette gir huden mer "luft". Men, jeg fraråder barbering inntil videre, da dette kan irritere og eksponere huden for småskrammer og ytterligere betennelsesreaksjoner.  
 
Sørg alltid for at hesten din har ren boks og mykt underlag, og hvis flisa støver mye, kan det være lurt å "vanne den" - forsiktig med en blomstervann-kanne m/"spreder".  
Ikke bytt børster med andre hester. Hvis din hest har mugg, så skal du ha egen hovskrape/børste og stiv børste til beina. Man er nemlig noe usikker på smitteveien for "mugg", og det er derfor lurt å forebygge spredning ved å ha eget børstesett for hver hest.  
 
Nei, hvis hesten din er på bedringens vei, og huden i kodebøyen virker LITE rød/hoven/sprukken, da kan du se an situasjonen, MEN hvis mengden skorper øker på igjen, hesten blir halt eller huden sprekker opp - da bør du bestille veterinær.  
Sannsynligvis vil da hesten din trenge et legemiddel på resept, men for å få dette - må veterinæren vurdere "sykdommen" - alvorlighetsgrad og evt. skade på huden - før resept kan skrives ut. Dessverre er mugg vrient å bli helt kvitt. Jeg mener å huske at årsakssammenhengen ikke helt er kjent, men hvis hesteeieren er nøye med daglig renhold og tilsyn - så vil dette være en minimalt problem! :)))  
 
Lykke til - fortsett å smøre, Carina! Ha fine rideturer nå i vinter. Jeg har nettopp vært på herlige skogsturer nå i vinter med en gøyal fullblodshest :) Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter