Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Shivering igjen

Hei Hei Heidi  
 
Takk for svaret. Grunnen til at jeg sendte en gang til var at du sa du skulle komme tilbake og det er en stund siden. Det var ikke ment å mase på den måten...  
 
Ellers når det gjeldet shiveringen til "Noturno", jeg vil jo gjerne vite så mye som mulig om det ettersom jeg har en hest med shivering og vil gjøre det beste ut av det. Når det gjelder sykdomshistorie og sånn er det ikkenoe å skrive om. Hesten har vært frisk i hele sitt liv bortsett fra en knusning i ett framben, i følge tidligere eiere som har hatt han fra han var ett, og han har hele tiden stått på samme stall og eier/daglig leder av stallen kan også bekrefte at hesten har vært frisk siden den kom dit fra Sveige som åring. Jeg har snakket med ett par hovslagere som har skodd shivering hester (bla han som skodde hesten min de siste årene før jeg kjøpte han) om shivering og de mener dette er noe som er medfødt som slår ut elelr som er der hele tiden, men det er ikke så mye du løfter bene på en unghest og shiveringen begynner jo "oent" for så å utvikle seg, så han ene trodde kanskje det var der hele tiden og det ble ikke oppdaget før etter ett par år, mens han andre mente det dukket opp etter noen år. Ellers har jeg snakket noe med vet. på Øvrevoll, Per Martens om det som jeg jobber sammen med ettersom jeg er doping-/veterinærassistent på øvrevoll, men han visste veldig lite om det annet enn at det er så vidt han vet ingen behandling for det men det var diverse ting, som massasje, akupunktur og at hesten ikke må fryse eller bli stående for lenge uten å bli ridd eller gå noe særlig ute som man kan gjøre for at det ikke skal forverre seg. Han mente det var en nervelidelse. Jeg er også så heldig at ridelæreren min er equiterapeut (Marianne Waaler) og hun har behandlet en hest med shivering med akupunktur, og den ble bedre, men ikek helt bra og anbefalte meg å prøve det samme om hesten min viser tegn på å bli verre. Men det ingen har svart med på er som du var inne på, hvorfor det rister, hvorfor hester har shivering (noen snakker om genfeil andre om innavel og igjen noen om feil behandling som unghest, i det heletatt mye forskjellig. Og hvordan jeg skal ta best mulig vare på hesten alt sånn vil jeg gjerne vite. Sånn det er nå har jeg ingen problemer med det og det er ikkenoe problem å sko hesten, men hva om det blir verre. Hesten fungerer i dag som hobbyhest og går klasser til LB i dressur og hopper uten problemer 1.30 baner pluss at han går på tur noen ganger i flere timer og han er ute i paddock hele dagen, noe som har vist seg å være bra, jo mer bevegelse, jo mindre risting. Så hesten fungerer bra... Men jeg er kjempetaknemlig for alt jeg får vite ettersom jeg gjerne vil ha hesten min lengst mulig og om det skulle være aktuelt å selge de noen gang er det jo mer eller mindre nødvendig at jeg vet alt som er å vite om det omtrent ettersom det blir å selge en hest med en feil/mangel og ny eier bør da få vite alt som er å vite om det siden omtrent ingen har hørt om det en gang. Men igjen. jeg er veldig takknemlig for dine svar!!!!

Skrevet av : Bente Forberg, 22.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Bente!  
 
Som jeg nevnte forrige gang - har jeg ikke fått svar fra eksperten på Norges Veterinærhøgskole, men jeg har ringt og purret litt på vedkommende! :)  
 
I forrige svar kom jeg innpå muskelskjelvingene og antok at dette var en overstimulering av nervesynapser slik at musklene får beskjed om å trekke seg sammen igjen og igjen...  
Hvis dette kun gjelder små muskelgrupper, så skal dette gå greit, for da vil hesten ikke få en overbelastning - bli sliten.  
 
Men opphavet til "Shivering" og hva prognosen er + hvordan man skal trene en slik hest, det er det jeg gjerne vil ha ekspertens svar på, ettersom jeg er nyutdannet. Du har selv spurt erfarne heste-veterinærer, forteller du, og de har ikke kunne gi deg noe godt svar. Da håper jeg at du forstår mitt problem når jeg ikke kan "hoste frem" noe god informasjon på null-komma-svisj! :)  
 
Det jeg har funnet ut så langt, er at Shivering kan ha sammenheng med klem på nerver, og da sentralnervesystemet i ryggraden. Med andre ord - medfødte eller ervervede skavanker i ryggen kan utløse eller forverre shivering.  
Det jeg er usikker på er om parasitter kan være direkte årsak til dette, om de kan forverre situasjonen, eller om det kun er knoklenes feilplassering, stivhet som gjør at man får en nerve- irritasjon som kan gå over i betennelser og svakhet i beina.  
 
Alt etter hvor en skade i ryggmargen sitter, kan dette belaste - /skade nervene som går til bakbein eller forbein. Hvis skaden er minimal - vil man bare få små utslag - slik som skjelving.  
Men nervekanalen i ryggraden er ømfiendtlig OG hestens rygg utsettes jo for en del belastning, så sjansene for forverring og utvikling av skaden er jo absolutt tilstede.  
 
Det jeg kjenner til fra lignende skader hos hund, med stivhet i ryggraden, kalkpåleiringer og fare for skade av ryggmargen - er at man må forhindre/bremse opp den betennelsesprosessene som skjer i ryggradens knokler. Så må man sørge for at dyret holdes i god form, god og varm og sjelden bli våt og kald.  
 
Dette skulle jo stemme bra med de opplysningen du allerede har fått og din erfaring til nå. Fortsett å mosjonere hesten din normalt og allsidig, oppmykende øvelser som dressur er flott - husk alltid god oppvarming! :) Hvis problemet forverrer seg, så sjekk ut mulighetene for å gi den behandling i rygg og bein- regionen. Akupunktur og varmebehandling - kanskje også streching- øvelser bør kunne gi effekt. Hvis det påvises skjevheter e.l. i ryggraden (røntgen) så bør man gi behandling for å forebygge seinskader her og man bør kanskje begrense ridingen hvis problemet akuttiseres. Da kan kjøretrening være et alternativ.  
 
Håper vi snart tastes igjen, Bente! Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter