Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Kan hoppa mi få flere føll?

Jeg kjøpte hopp ami for 1 mnd siden, og i kontrakten så står det at Junik (hesten) har bare en eggstokk, og at det antas at arrvev i livmor gjør at hun ikke kan få flere føll (hun har fått 1 fra før av) Men det står bare at det antas at hun ikke kan få flere føll, kan hun det? Kan det på noen måte skade hun om vi prøver? Burde jeg forhøre meg med en vetrinær som kan komme å se på hun?  
Spørsmål 2.  
Hun har et arr proksimalt for høyre bakbens kodeledd etter skade på beite i sommer. Hun jeg kjøpte hun av sa at det var ikke noenting galt med bena hennes bare det at arret var der. men jeg syns at hun er hoven der hver dag og at når hun står lengre inne enn det hun pleier at hun "fyller" i bakbena sine. Er dette normalt for arabere? det er mange som sier det til meg at arabere har en tendens til å "fylle" i bena, er dette mulig? Eller er det noen galt med hun?? Vennligst hjelp meg!

Skrevet av : Cathrine, 22.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Cathrine og "Junik"!  
 
Gratulerer som eier av en Shagya-araber. Det er utrolig flotte hester. Jeg rir en egyptisk araber fra tid til annen selv og synes dette er herlige hester.  
 
Først og fremst til drektigheten;  
Sannsynligvis har Junik hatt en infeksjon i livmoren ELLER en spesielt vanskelig fødsel første gang hun fikk føll. Dette gjør at livmorveggen/slimhinnen kan ha fått skader - da danner det seg ofte arrvev. Kansje føll nummer 1 ble tatt med keisersnitt - dette er i såfall en ganske tøff operasjon på en hest. Det kan skyldes at føllet lå feil eller at Junik har vanskelig for å få føll. Når hoppa di kun har en eggstokk, mens de fleste andre har 2 - så betyr det at hun bare har 50 % sjanse for å bli med føll, kanskje enda mindre - om det er arrvev i livmoren.  
 
Hvis dere bestemmer dere for å prøve å bedekke Junik, så anbefaler jeg at dere får henne grundig undersøkt av en erfaren hesteveterinær. Han/hun vil fortelle om livmoren og eggstokken kjennes normal ut og si om hesten kan få føll igjen. Veterinæren vil også se på Juniks anatomi for å bedømme om kroppen hennes har noen anatomiske skavanker som gjør det vrient å føde et føll. Hvis dyrlegen som undersøker at det ikke er noen ting i veien for en ny drektighet, med unntak av de gamle skadene dere allerede vet om - så er det bare å prøve!  
 
Så over til arret på koden...  
Som regel får hester arr etter sår, og sår kommer ikke helt av seg selv. De skyldes som regel stikk- eller kuttskader, men svært ofte av slag og spark fra andre hester. Hvis Junik fikk arret på beitet, så er det vrient å finne ut hva som forårsaket skaden - men det kan altså være forårsaket av et hardt spark.  
For å være helt sikker bør du bestille time hos en hesteveterinær som foretar en bøyeprøve på alle 4 beina til Junik - da vil man se om hun har skader i ledd, sener og muskelatur - fordi denne testen provoserer frem halthet hvis hesten har bittelitt vondt et sted.  
Ja, fullblodshester har nok litt lettere for å "fylle" i beina enn andre typer hester, men - "fylling" er rett og slett et tegn på en overbelastning eller en betennelse - så dette bør taes alvorlig slik at skaden ikke utvikler seg.  
Husk - fullblodshester har slankere bein enn mange andre heste- slag, derfor kan en skade kjennes ganske fort. Det betyr at man får et forsprang på skaden, slik at hvis man fort ringer en dyrlege og får hesten undersøkt - så kan man fort greie å behandle og trene riktig mens hesten har vondt i beinet.  
 
Lykke til Cathrine - håper du og Junik får mange fine år sammen og - kanskje - et føll en sommer? Knegg fra Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter