Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Stive bakbein

Jeg kjøpte en flott hoppe i August i sommer.  
Da vi sto på reisefot, ringte selgeren å sa at hesten hadde gitt utslag på bøyeprøven, 2 grader på en bakfot, 1 grad på den andre. Forbeina hviste i midlertid ingenting. Hun hadde hatt et stygt sår i et forbein, men der ga det ingenting og det var helt grodd, og ikke noe i veien der.  
En måned før, hadde hesten gått smertefritt igjennom veterinæren. Derfor trodde jo aldri vi at det skulle ha blitt gjort så stor skade bare på den ene måneden..  
 
Jeg snakket med en veterinær jeg kjenner og forklarte situasjonen for han. Han mente det antageligvis var bare en belastning etter dette såret, hesten hadde overbelastet bakbeina for å slippe smerten i forbeinet.  
Så vi tok sjangsen da, laget en avtale på at vi skulle betale mindre hvis hesten ikke ble bra.  
Jeg fikk beskjed om å ri hesten.  
 
Vi fikk hesten hjem, og hun var naturlig nok veldig stiv etter reisen, men hun fikk stå ute sammen med den andre hesten vår.  
Måneden gikk, og hun haltet ikke. Hun var litt stiv og litt rar i gangen, men hvem tenkte over det??  
Så var veterinæren å tok bøyeprøve på henne igjen(etter avtale i kontrakten) en måned senere, og der ga hun utslag igjen. 2 grader på et bein, og 1 grad på det andre.  
Så var det en stund hvor hun var veldig stiv. Da var jeg litt nervøs. Men denne perioden gikk over, og hun ble det vanlige igjen.  
Så gikk vi igjennom de rareste sykdommene man kan finne på en hest og som man finner i bøker. Men ingen av symptomene på noen sykdommer fantes i noen bøker. De eneste sykdommene vi tenkte hun muligens kunne ha, var forkalkning og spatt(men kan de sykdommene komme så fort som over bare en måned??? hun gikk jo smertefritt gjennom en måned før jeg hentet henne..).  
 
Så syntes vi å merke en bedring. Hun var pigg og kvikk og haltet ikke. Jeg syntes å merke en liten bedring i ganglaget hennes, selv om det ikke var så mye.  
Så ble hun helt forandra. Hun ble treg, jeg måtte nesten sparke henne i gang for å få henne i trav. Og noen ganger fattet hun galopp rett fra skritt(det gjør dem, for det er bedre å gå galopp enn trav når de har vondt i beina).  
Hun ble hard å holde igjen, og jeg hadde noen ganger null kontroll på tur, noe som resulterte at jeg ikke turde å ri noe særlig. Det var skummelt med en hest som overhodet ikke adlydet meg i det minste........  
 
Så kom dyrlegen på nytt.  
Og igjen ga hun utslag, det samme som før. Og etter at vi hadde løpt 138487 ganger foran dyrlegene, tvang hun seg etter meg i leietauet og stønnet og sukket. Helt tydelig at dette likte hun ikke...  
 
Så nå sitter vi igjen her, da... Med en halt hest, og vi blir ikke enig med selgeren. Hun vil ha pengene sine snart, enten full pris, eller hesten skal triangelmerkes(noe som gjør at jeg ikke kan bruke henne senere).  
Vi skal med henne til et hospital muligens på tirsdag, så vi får forhåpentligvis svar da hva som feiler henne.  
 
Jeg er helt forvirra nå... Skjønner liksom ingenting mer.... Hun har ingen symptomer som jeg kan stille diagnose på, og oppfører seg helt rart...  
Kan selgeren ha visst om dette??? At hun faktisk driver å vil selge en halt hest til oss???  
Men kan virkelig en måned gjøre så stor skade på et bein???  
Håper du kanskje vet litt om sånne ting... Og kanskje kan si litt om hva du tror det kan være...  
Please, jeg er helt fortvila nå....

Skrevet av : Herdis, 15.10.2000.

Heidi svarer:

Hei Herdis!  
 
Nå er jeg veldig spent på en tilbakemelding fra deg, for jeg skjønner at dere skal avgårde til en veterinærklinikk...  
 
Sannsynligvis ligger det andre skader til grunn for både stivheten og haltheten i bakbeina, men dette har jeg få eller ingen muligheter til å si noe om - uten å ha undersøkt hesten grundig (kjenne på sener, ledd, leddkapsel, muskelatur og bein- stammer og seneskjeder)... Det som er vanlig idag er å selge/ kjøpe en hest med veterinærattest der det står hvilke sykdommer hesten har hatt + skriftelige resultater på siste bøyeprøve, eventult utskrift fra avlesning av røntgenbilder.  
 
Det er lover og regler tilknyttet kjøp og salg av en "vare". En hest kan regnes som en "vare" i denne saken, og dermed blir handelen for en juridisk transaksjon å regne.  
Hvis kjøper handler en hest som har kjente "skavanker", så vil den nye kjøperen selv være ansvarlig for dette. Hvis selger tilbakeholder informasjon om sykdom, kan han/hun bli juridisk ansvarlig for dette - kjøpet kan omgjøres.  
Ettersom dyr er en vanskelig "vare" å handle med, dvs. skader og adferdsmessige problemer kan dukke opp på et senere tidspunkt, så tar man gjerne hensyn til dette i standard kjøps/salgs- kontrakter og har en prøvetid innbakt.  
Den nye eieren har mulighet til å gi nyinnvesteringen sin en full veterinærsjekk, evt. røntgenundersøkelse, evt. beridning under profesjonell rytter - for å sjekke hestens helse og bruksverdi som ridehest.  
 
I deres tilfelle tror jeg hesten må gies en full undersøkelse, med spesiell fokus på stivheten og nedsatt bevegelighet i bakbeina. Sannsynligvis vil veterinæren finne spor av gamle skader i ledd, sener eller muskelatur. Disse kan være mye eldre enn det nevnte kutt-såret, men bør nødvendigvis ikke gi utslag i halthet og stivhet før nå.  
Forkalkninger og stivheter i ledd kan bli "slått opp" og akuttisert, f.eks. av et spark. Da vil man få en ny betennelse i det aktuelle området som igjen kan føre med seg ny stivhet og en forverring/mer ustabil situasjon for en gammel skade.  
 
For å avgjøre tvisten i kjøps og salgssaken så må dere rådføre dere med en veterinær som er spesialist på hester og som har kontakt med en jurist som kjenner til kjøps og salgskontrakter innen hestehandel. Da vil dere få avgjort tvistemålet.  
 
Håper saken løser seg til det beste for alle 2 og firbeinte!

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter