Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

napping og hovskjæring

Hei jeg har to ponnier som jeg kjøpte i fjor sommer.Da var den ene på 5 år litt lune full og hun har ikke blitt noe bedre hun napper og biter.hva skal jeg gjøre?  
så er det hoven som begynner å bli litt lang hvordan skal jeg få klippet den jeg er vell ikke så veldig hestevant  
så jeg tør ikke begynne å klippe den selv hvor skal jeg henvende meg? takker for all hjelp som jeg kan få.er vell litt betengt om jeg skal beholde de da ungene ikke får brukt de i ridning og da syns jeg hensikten med å ha hester er borte .

Skrevet av : Karin Nordahl, 11.03.2001.

Heidi svarer:

Hei Karin!  
 
En hest på 5 år er fremdeles en "ungdom" og må ha oppdragelse for å få korrigert adferden sin. Når hesten biter, fortjener den grov kjekt med streng stemme - ELLER man bør gi den er kjapt klyp tilbake - slik at den forstår at slik oppførsel IKKE lønner seg. Personlig synes jeg IKKE dette er slemt, for slik ville en hesteflokk gjort seg imellom.  
 
Du kan se på deg selv som en lederhest, og "sjefen" korrigerer undersåttene sine, slik at oppførselen deres blir bra og tolerabel. Husk - oppdragelse av hest må være konsekvent og tålmodig. Fortell resten av familien at man IKKE skal gi snacks og go'biter i tide og utide - da fortsetter bare uvanene.  
 
Husk å rose hestene når de er kosete og tillitsfulle. De kan ikke få konstant kjeft!  
 
Jeg vil også anbefale deg å kjøpe en bok om hesteadferd og stell av ponnier, slik at du kan konsultere denne innimellom! :)  
Norsk Ponniavlsforening kan muligens sette deg i forbindelse med folk som driver med adferdskorrigering - hvis problemet utvikler seg!  
 
Når det gjelder "klipping" av høver - så er det få eiere som er i stand til dette selv. Hovslager eller hovsmed-jobben er et eget yrke, og man skal være dyktig og erfaren for å få det bra til. Slå opp i gule sider i din lokalkatalog eller kontakt ditt nærmeste ridesenter - for å få tak i en god hovslager.  
Hovslager'n vil beskjære hovene med hovkniv og hammer og etterpå gå over med en grov fil. Så setter man på sko, normalt sett.  
 
Høvene skal beskjæres og skoes om hver 6-8 uke.  
 
Når det gjelder små ponnier som blir stående mye i ro, så bygger disse gjerne opp endel overskuddsenergi, og jada - da kan de begynne å pønske ut rampestreker. Hvis dine egne barn ikke bruker ponniene ofte nok - så prøv å sett dem bort på fór noen dager i uken, til noen flinke, bestemte og ansvarsbevisste heste- jenter. Hvis de er for store til å ri ponniene, så kan de helt sikkert kjøre dem - hvis ponniene har seletøy og vogn, vel å merke! Det kan forresten du også. Kjøring er mindre belastende for rygg enn ridning og vekten blir mer jevnt fordelt.  
 
Et annet alternativ kan være å leie ut ponniene til en lokal rideskole, både for at de skal få ekstra trim og for at de skal lære litt "hesteskikk" og folkeskikk - fra erfarne folk. Hester trenger grensesetting - for at samarbeidet mellom folk og dyr skal fungere, ellers kan selv en liten ponni bli lumsk og farlig.  
 
Lykke til videre!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter