Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Kolikk behandling

Hei!  
Kan du skrive litt om hvordan kolikk skal behandles?  
 
Selvfølgelig må dyrlege tilkalles, men hva gjør man før han/hun kommer? Jeg har aldri hatt hest med kolikk før, heldigvis. Men jeg vil være litt føre var og vite hva jeg skal gjøre!  
 
"Alle" sier: lei hesten rundt, ingen mat, IKKE la den rulle seg. Men jeg mener det er greit å la hesten rulle seg, selvfølgelig på en trygg og myk plass hvor hesten ikke kan skade seg. Og at den blir leid LITT rolig rundt, for evt. å hjelpe til ved forstoppelse.  
 
Den vanlige lærdommen er at hesten får tarmslyng i det øyeblikket den ruller seg, men jeg mener å ha lest at tarmslyng allerede har oppstått når hesten viser kolikktegn. Rulling lindrer smertene for hesten, dette høres naturlig ut for meg. Tenker bare på meg selv, om jeg har vondt i magen, kan jeg ikke tenke meg å gå rundt en time! Da vil jeg heller sitte/ligge, men kanskje det er annerledes med hester?  
 
Det ble litt langt dette, men det er mine tanker om kolikk, kanskje du kan skrive litt mer? Og si hva som er riktig? På forhånd takk!

Skrevet av : Elin, 22.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Elin!  
 
Nei, hester må kolikk skal ikke rulle seg.  
Det er ikke førstehjelps-behandling for noen hest med kolikk å la dem rulle seg - rulling kan kun benyttes av fagfolk - (veterinær eller erfarne bønder) i svært sjeldne tilfeller ved løpedreining hos storfe og småfe og igjen - enda mer sjelden; ved fødselsvansker hos småfe og storfe (drøvtyggere).  
 
Nei, hester har ikke tarmslyng allerede når kolikken starter.  
Navnet "kolikk" er en sekkebetegnelse på smerter fra mage- regionene og kan vise seg som flg. symptomer;  
Uro  
Opphørt avføring  
Opphørt normal romling fra tarm (i flankene)  
Skraping m/hovene  
Biting bak mot flankene, kasting med hodet  
Unormal svetting inne i boksen  
Unormal uro/stress  
Panikkrulling for å bli kvitt smertene  
Sjokksymptomer (slapphet, svak og rask puls, besvimelse)  
 
Årsakene til kolikksymptomer kan være veldig mange - derfor er det essensielt at dyrlege kommer til stede og får vurdert pasienten, foretatt en undersøkelse og veldig også en rektalisering (kun for veterinærer) - man går inn via ende-tarms åpningen for å kjenne etter gassutspilninger, feilleier av tarm og etter hardpakket hestemøkk.  
(Veterinærens behandling av kolikk - ofte lakserende middel for å få fart på fordøyelsen igjen. Smertestillende, betennelses- hindrende medikamenter og andre preparater som virker positivt på normal fordøyelse.)  
 
Hovedårsak til å unngå rulling; Det kan bli veeeeldig vanskelig å få hesten opp igjen, for ofte er en kolikkhest mye mer påkjent enn hva den tilsynelatende kan se ut for å være.  
 
En syk hest som blir liggende OG som har mage- og tarm-trøbbel vil mye lettere få tarmslyng enn en hest som beveger på seg i moderat tempo. Dette fordi gåing er den naturligste bevegelses- formen for en hest (husk på hester i vill tilstand - steppe- beiter som rusler rundt), og fordi gass lettest evakueres (prompes ut) når hesten står - ikke når den ligger. En hests normale fordøyelse vil bli stimulert av rolig gange - når hesten ligger og i tillegg har magesmerter (= kolikk), vil fordøyelsen kunne stoppe helt opp.  
Gass kan være vel så stor fare og forårsake problemer ved kolikk, som selve forstoppelse.  
 
Jeg tror - uten å vite det helt sikkert - at menneskenes effektiviseringsbehov tilknyttet heste-sporten, har ført til hyppigere og mer alvorlige kolikktilfeller enn tidligere, hvor hestene gikk oftere i roligere tempo i lengre strekninger, de ble fóret oftere og mindre (beiting/mulepose) OG fóret var mindre "massivt" næringsrikt - som f.eks. 3 liter kraftfór av typen "superpellets" hver dag.  
Oppstallingsforhold og trange forhold + store doser hard trening kan også spille inn, når man sammenligner med mye utegang og moderate treningsforhold - som kanskje er nøkkelord for villhestene.  
 
(Grunnen til at vi mennesker føler oss bedre når vi ruller oss/ beveger oss - skyldes trolig at vi er primater (stammer fra apene) og at vi fint kan hoppe og sprette litt mer - istedenfor å ligge flatt på ryggen med magevondt. Flatt sengeleie er ikke noen normalstilling for noe pattedyr! :)  
Vårt fordøyelsessystem har behov for disse bevegelsene...)  
 
En hest derimot er en ren planteeter (ikke alteter som oss), og har dermed et helt annet fordøyelsessystem. Hestens tykktarm er blant annet så stor og diger, at når denne kommer ut av sin vanlige posisjon, så MÅ det et operativ inngrep til for å få den tilbake på plass. Hester er veldig ømtålelige for bukhinne- betennelse som kan skje om bakterier kommer inn i buken, enten via et operasjonssår eller gjennom å sive gjennom tarmveggen på en svært påkjent og belastet tarm.  
 
Hester har mye lengre og mer komplisert tarm - og mer ømfiendtlig mage - i forhold til størrelsen - sammenlignet med oss mennesker. Når hestens tarm begynner å flytte på seg i såkalte feil-leier, så vil fort store blodkar og bl.a. milten kunne komme i klem - dermed er det fare for sirkulasjonsstans og utvikling av sjokk. En hest som går rolig vil holde blod- omløpet i gang - ergo man forebygger sjokk.  
 
FØRSTEHJELP FOR KOLIKKHEST;  
 
1. Hold hesten i bevegelse (rolig skritt)  
2. Tilkall veterinær - beskriv symptomene godt!  
3. Ikke la hesten rulle seg  
4. Hold hesten varm (pledd/dekken)  
 
5. Forebygg kolikk hver dag!  
- Dette gjøres ved riktig fóring (ofte og lite), rett sammensatt fórplan og treningsplan OG sunt, velsmakende, næringsrikt og velberget fór.  
- Korrekt og forebyggende markkur-behandling. Her kan det være lurt å dobbeltsjekke med din lokale veterinær hva som er den største innvollsorm-plagen i distriktet, og så rette inn behandlingen mot disse "snylterne"  
- Gi hesten temperert drikkevann om vinteren og gjør alt du kan for å forhindre at hesten forspiser seg på kraftfór eller får veldig brå endringer i matveien.  
 
Hilsen Heidi  

Klikk her for å se oversikten over svar om hest.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter