Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

mange

Jeg har en hann og en hunn-undulat. Jeg hadde (desverre) ikke så mye kunnskap om fugler før jeg skaffet meg, og jeg har fortsatt noen spørsmål. De er ikke tamme, er det for sent å gjøre noe med det? Hvordan går jeg eventuelt frem? Hunnfuglen kan ikke fly, kan jeg lære henne det? Jeg har ikke gitt dem frukt, er det bra om jeg begynner nå? Er de for gamle til å få "barn"?  
På forhånd takk! Kari

Skrevet av : Kari Sveen, 28.02.2001.

Heidi svarer:

Hei Kari!  
 
Jeg vil anbefale deg å kjøpe en bok om hold og stell av undulater. Ettersom jeg selv har drevet undulatoppdrett, så vet jeg av egen erfaring at spørsmålene slutter ikke å komme etter det første året - og den ENESTE måten å bli en god fugleeier - det er å lære seg stadig mer. Neida, man må ikke kunne alt når man skaffer seg et dyr, men for å stelle best mulig med dyra sine så skal man være villig til å lære underveis.  
Her vil jeg anbefale boken "Undulatene våre", som du sikkert også kan låne på biblioteket.  
 
Det er mye man kan lære og lese om undulater på internett - søk på undulat, budgerigar eller "budgie", og se hva du finner :)  
 
Såpass voksne fugler blir sjelden skikkelig tamme - da må man som regel begynne med "redeunger" som er ca. 6 uker gamle, MEN man bør sakte men sikkert venne undulatene til eierens tilstede- værelse, en hånd inne i buret, daglig renhold OG innfanging og inspeksjon fra tid til annen. Temming står bra beskrevet i boken nevnt ovenfor.  
 
En fugl som ikke er tam - blir ofte stressa og skremt når det er mennesker i nærheten. Den kan panikk-fly rundt i buret og skadet seg svært stygt, derfor er det nesten et must å venne fuglen til oss mennesker - på en god måte.  
Når 2 fugler er i samme bur har de også mye selskap av hverandre, og vil ikke savne menneskelig kontakt - i like stor grad som en enslig undulat.  
 
Nei, et menneske kan ikke lære en fugl å fly - selv om en kjent adferdsforsker faktisk fikk det til ved å leke gåsemor og fly foran et gåsungefølge han selv hadde klekket fram i rugemaskin med minifly! Wow!  
 
Når en hunnfugl har så dårlig brystmuskelatur at hun ikke kan lette, betyr det enten at hun er veldig fet eller at hun har fått for liten plass til å bruke muskelaturen normalt. Hunn- fuglen (paret) trenger da et større bur, og mulighet - fra tid til annen - til å komme ut av buret og ta seg en liten flyve- tur i et avgrenset rom uten "fugle-farer"...  
- Denne prosessen står også bra beskrevet i boken jeg anbefaler.  
 
Ja, fugler på 4 og 5 år kan godt bli foreldre. MEN, de må være i bra kondisjon - ha godt utviklet muskelatur og få fullverdig fóring, både frø, frukt, grønnsaker og "kraftfór" som normalt består av tørkede egg tilsatt vitaminer og mineralter. Undulater skal også ha fri tilgang på rent vann og mineralstein.  
 
Når du forteller meg at du ikke kan mye om fugl - så vil jeg igjen anbefale deg å lese om fugle-oppdrett før du setter igang. Ellers får du mye mer frustrasjoner og bekymringer enn gleder :(  
Fuglene dine må også få lov til fysisk å komme i god form (flyve- trening under riktig forhold) - ellers vil hunnfuglen kunne bli skadet under egg-leggingen. Egg kan rett og slett sette seg fast, hvis ikke hunfuglen har musklatur nok.  
Fuglene må også ha best mulig ernæringsmessig status for at immunforsvaret skal være i orden OG for at de skal tåle den fysiske og psykiske belastningen der er å legge egg, ruge og å mate frem ungene selv.  
Hvis ikke kan både foreldre og barn bukke under pga. sykdom underveis.  
 
Lykke til med undulatene dine!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om fugl.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter