Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

En del spørsmål om både fugl og katt.

Hei Heidi!  
Jeg er veldig glad i dyr, og at hund er Favoritten er det egentlig ingen tvil om. Familien min hadde ei tispe i nesten 14 år før vi fant ut det var på tide å la den få dra til de evige jaktmarker. Dette var høsten -99. Jeg tok det tungt og savner henne ofte. Siden jeg er vant med å ha et kjæledyr går det ikke an å leve uten! Jeg prøvde å overtale foreldrene mine til å få ny hund, men det kommer ikke på tale da de begge syntes tapet var altfor sårt. I tillegg er man mer bundet av dette. Jeg er student og har ikke tid til å ta meg av en hund ennå. Men i november -99 anskaffet jeg meg en nymfeparakitt. Har alltid vært fasinert av papegøyer og andre fugler som snakker. Dessuten er undulaten så liten og vanlig (har jo nå funnet ut at valget mitt ikke er uvanlig). Hadde hørt at det ville være lettest å få en hanfugl til å snakke, så det var det jeg ville ha. Jeg kjøpte fuglen privat, hos en som hadde ca 30 fugler tilsammen. Hadde lest litt om denne rasen på forhånd da dette er min første fugl. De som solgte fuglen var ganske sikker på det var en han, noe som i ettertid har vist seg å være feil. Jeg fikk opplyst at fuglen var født i august/september, noe som sikkert stemmer, fordi den klarte ikke den første tiden å spise harde ting, som frøklokker etc. Det gikk mest på hirsekolber. Alt har forsåvidt gått greit, men:  
 
1. Vet at fugler skal ha frukt/grønnsaker, men hva når de ikke vil ha? Titus liker mais, men helst store korn hun kan grise masse med og ikke babymais som er mere "hennes" størrelse!  
 
2.Har hørt fugler helst ikke skal ha hermetisk mat, men frisk. Er hermetisk mais skadelig for henne? Har prøvd å gi henne babymais, men det liker hun bare av og til... (Og hvordan vet jeg om den ikke er sprøytet med kjemikalier? Bruker å skylle den i lunket vann før hun får den.) Jeg kan jo ikke tvinge henne til å spise frukt.Et par ganger har hun forsynt seg av salatbollen, men kun med mais. Tror hun har smakt på gulrot... Kjøpte en slags frukt/nøtteblanding på dyrebutikken, men det var bortkasta. Ellers er hun nysgjerrig og vil smake på det meste...  
3. Er meieriprodukter skadelig for henne? Hun liker yougerth, men det er relativt sjelden vi har det. Også har jeg latt henne smake på is (smelta) og det liker hun og, altfor godt! (Vet hun ikke skal ha noe sukker.)  
 
4.Er det greit å la henne spise brødskive? Vet forresten ikke om hun spiser eller bare liker å smule... Litt spiser hun!  
 
5.Er det greit å la henne smake på maten vi spiser(bortsett fra avocado)? Hun er jo så nysgjerrig...og litt bortskjemt.  
 
Men tilbake til begynnelsen. Jeg anskaffet meg denne fuglen for å ha et kjæledyr. Men hvem er det som får kjæle med henne? Jo, kjæresten min! Dette kan til tider være sårt for meg, særlig på triste dager der dyrebehovet er stort. Så her kommer neste spørsmål:  
 
6.Vil det kunne gå bra med en katt i huset? Dette fordi ei venninne prøver å få gitt bort et par kattunger. Fra før er de vant med hund. De mistet moren sin da de var 5 uker og blitt fostret opp av mennesker siden. Den jeg eventuelt har sett meg ut (det er for galt å måtte avlive de to nøstene) virker roligere enn broren sin, men er en mons den og. Jeg tenkte at jeg skulle få den kastrert med tiden.  
7. Vil dette dempe jaktinstinket og?  
Fuglen er ute av buret storsett hele dagen, også når vi ikke er hjemme. Dette vil vel eventuelt skape problemer med ei katt, da de to ikke skal være alene sammen. Dessuten skal jeg med tiden anskaffe meg hund igjen. Tror du denne kombinasjoen vil gå greit?  
 
Dette ble en del spørsmål, men jeg håper du kan ta deg tid å svare meg. Jeg vil jo ikke at kattungene skal avlives. På forhånd takk.  

Skrevet av : Ingvild, 24.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Ingvild  
 
Det går som regel greit å ha katt og fugl i samme hus, hvis de to ALDRI er alene i samme rom - hverken når fuglen er i bur, eller når den rusler/flyr løs på egen hånd.  
 
Da vil katten før eller senere (pga. et naturlig jaktinstinkt) jage etter fuglen og fange den/drepe/skade/spise den - eller i beste fall skremme vettet av den :(  
 
Det er da vår feil at situasjonen blir sånn, fordi vi holder dyra for tett innpå hverandre og uten mulighet til å rømme unna når fare truer.  
 
Ikke vær "for snill" å ville hjelpe til når venninnen din har kattunger som må gies bort. Du kan i prinsippet gi deg selv masse mer problemer enn du selv takler i ditt eget dyrehold!  
Mht. små kattunger som er født og som kanskje blir avlivet, så dessverre - hvis folk ikke tar ansvar å gir p-piller/ steriliserer hunnkattene sine ELLER får kastrert hannkattene sine - så skjer dette. Hunnpusen blir med barn...  
 
Dette er eiers ansvar, ikke ditt, Ingvild - selv om jeg forstår det veldig godt, for jeg er også veldig glad i katter :)  
 
Så over til Nymfe-Titus...  
 
Slik som du beskriver denne vesle "karen", så tror jeg han er en dame! :) Hunnpapegøyer har en tendens til å velge ut en mann i familien som de er aller mest "yndige mot", og sånn er det dessverre med den saken. Dyr har lov til å foretrekke noen mennesker fremfor andre - fordi det er noe "personlig" som tiltaler dem. En mini-papegøye er heller ikke det ideelle kjæledyr for en som liker å stryke og kose - for fugler er svært selvstendige dyr. De hører hjemme høyt oppe i trærne, frie, i flokk og stadig i bevegelse for å finne mat, søke tilflukt for fare OG for å finne en make :)...  
Ergo: Kosing med burfugler er menneskenes ide, ikke pip'ens!  
Ja, hannnymfeparakitter og -undulater, kan være riktig så trivelige tamfugler - hvis de vil og har anlegg for det, men dette er rett og slett et lotteri + det krever mye av deg som fugleeier (erfaring, flaks, tid, tålmodighet og kunnskap).  
 
Når fugler ikke vil spise mat (type sunn), så er det nytteløst å tvinge dem (det gjelder forøvrig de fleste dyr), MEN;  
Vi mennesker er lurere! :)  
 
Her gjelder det å bruke triks;  
 
Nymfer og undulater kan spise:  
Eple  
Gulrot  
Pære  
Tomat  
Agurk  
Osv. osv.  
ALDRI AVOCADO, som du selv skriver - giftig!  
 
Triksene består i å narre fuglen til å spise noe sunt - som snacks. Ha en liten skål med raspet gulrot på bordet - slipp Titus fri... Lokk på ham/henne - drypp en liten yoghurtklatt på gulrotraspen (eller ørlitegrann is), og la nysgjerrigheten ta seg av resten :) Test dette ut med eple, agurk osv. :)  
PS! Melkeprodukter er IKKE vanlig fuglemat, så bruk bare dette som lokkemat og i minimale doser.  
 
Hardkokt egg er forresten en ren vitaminpille for pip'er - mye bedre enn brød (som bare er triste karbohydrater)...  
 
Lov meg å fortelle hvordan dette går, Ingvild!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om fugl.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter