Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

oppdrett. lite fjær.

Hei Heidi.  
 
Jeg har noen spm. ang. både undulat og nymfeparakitt.  
 
Jeg har 10 undulater, herav 4 gutter og 6 jenter. Jeg har dem i et stort bur i stuen på ca. 2.5 X 1 X 1.70 høyt, som jeg har bygget selv. Jeg har satt inn kasser til de for ca 2mnd. siden, men det skjer ingenting... 2 av hunnene er mye i kasse, men ingen egg... Hva bør jeg gjøre? Kan det være de er stresset pga. det er flere jenter enn gutter?  
 
I tillegg har den ene hunnen fått noen rare utvekster rundt nebbet, og hun ser pjuskete og oppblåst ut. Hva kan dette være? Kan det være smittsomt for de andre? Jeg har tatt henne ut og hun er i et eget bur. Hun er i stuen fremdeles. Bør hun flyttes til et annet rom med tanke på smitte? Hun var helt fin før jeg satt inn kassene, og hun er ca. 2 år.  
 
Ang. parakittene har jeg fått ett par av et omplasseringssenter. Disse har ikke fjær på hodet og nakken. Hva bør jeg gjøre for å fortest få dem fin igjen. De virker ellers i fin form. De er i et bur jeg fikk med på ca. 1X1X1 høyt. Er dette for lite? De er veldig oppslukt i hverandre. Kan jeg prøve å la dem få unger?  
 
I tillegg lurer jeg på om gr. til at de ikke legger egg er at de ikke føler seg trygg? De er ikke tamme. Kanskje de føler seg for tett oppi familien min? Men de ser ellers ut til å trives godt, de er flørtete og parrer av og til osv. Jeg gir dem ofte grønnt, hirsekolber.  
 
Blir glad hvis du sender meg en e-post.  

Skrevet av : Erlend Pedersen, 15.01.2001.

Heidi svarer:

Hei Erlend!  
 
Flott at du har fuglene dine i store bur - volierer!  
Neida, at fuglene ikke er tamme - skal ikke kunne påvirke hekke- stemningen deres. Tvert imot, de vil mer kunne bli flokkdyr og opptre naturlig.  
 
Når man setter undulater i hekk er det vanlig at man kjører opp fóring kraftig i ukene før. Noen øker også mengden lys per dag OG andre igjen venter til våren, med solskinn og fuglesang i buskene utenfor rommet der fuglene er. Dette stimulerer til hekking. Hvordan ser du om fuglene er klare for avl?  
1. Riktig alder - godt over 1 år!  
2. Kurtiseadferd, -mating og parringsforsøk  
3. Hunnfuglen får svært brun vokshud  
4. Alle fuglene må være friske!  
 
Med kraftig fóring mener jeg mye kraftfór i form av kommersiell kraftfórblanding til undulat fra dyrebutikk, eller finmost hardkokt egg. Tilgang på grønt, rent vann og frø av beste sortering er også flott!  
 
Når kurtiseadferden så tiltar, setter man inn kassene - og da kan det gå fra en dag til 1 år - til man ser interesse for kassene. Det ER et positivt tegn når hunnene begynner å undersøke kassene og gnage i dem, og i tillegg kan det se ut som om hunnfuglen blir "tung i baken" rett før egglegging.  
Hun vil også få økt mengde avføring.  
 
Ja, flere hunnfugler i en flokk enn hannfugler kan føre til usikkerhet, disharmoni og nedsatt hekkelyst. Prøv å dele fuglene inn i par og skill dem ad. Min anbefalning skyldes at hunnfugler i samme flokk ofte kan plyndre hverandres reder og ødelegge egg/ drepe unger. Dermed tror jeg du vil bli veldig lei deg om dette skjer - når du er veldig interessert i oppdrett.  
 
Ellers anbefaler jeg deg å ta med hunnundulaten med de rare utvekstene ved nebbet OG de to nymfeparakittene til en veterinærklinikk som har erfaring med fugl. Her har du ikke beskrevet symptomene såpass bra at jeg har noe særlig grunnlag for å uttale meg om hva dette kan være.  
En nærmere beskrivelse av "utvekstene", størrelse, utbredelse, farge, varighet av sykdom osv. er nødvendig her + mer info om fuglens allmenntilstand.  
En vill gjetning - dette kan være kalkbeinsmidd, en hud- parasitt som lager noen "blomkål-lignende" kalk-utslett rundt fuglens nebb. Dette må behandles, og ja - det kan smitte ved direktekontakt. For en seriøs bedømming av utslettene, mer informasjon fra deg :)  
 
Mht. nymfeparakittene så trenger jeg også mer informasjon;  
Har fuglene gjort tegn til å plukke seg selv før?  
Hva slags fór fikk de før?  
Hva slags fór får de nå?  
Klør fuglene seg mye i hoderegionen?  
Er fuglene i fjærfellingsperiode?  
Hvordan ser huden ut i det fjærløse partiet?  
 
Nei, jeg synes ikke nymfene skal sette i avl før du er sikker på at de er friske og veltilpasset sitt nye hjem.  
 
TILLEGG;  
 
Beklager, Dyrenett har ikke kapasitet til å svare direkte på personlig e-post. Jeg gjør noen unntak, hvis det er akutt-saker.  
Disse skal forøvrig ikke til internett, men direkte til en veterinær!  
 
Grunnkonseptet m/Dyrenett er at mange folk skal kunne dra nytte av spørsmål og svar - slik at alle kan lære mer - og dermed blir det dobbel jobb for oss som gjør denne frivillige innsatsen, å sende e-mail + redigere forum-sidene.  
 
Hvis man ønsker en privat konsultasjon, så bør man ta kontakt med veterinær direkte. Da betaler man for tiden som settes av, og man har vedkommende fagperson helt for seg selv i den tiden man ønsker.  
 
Lykke til - kom gjerne tilbake til spør veterinæren om du har flere spørsmål!  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om fugl.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter