Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

PBFD

Jeg har dessverre anskaffet meg en np med denne sykdommen, og lurer på om du kan fortelle meg litt om sykdommen, og dens forløp?  
 
Fuglen min fikk jeg for fire og en halv måned siden, og han var allerede syk da jeg fikk ham. Den forrige eieren hadde overhodet ikke anelse om at fuglen var syk.  
 
Den har mistet fjærene i nærheten av festet og litt under vingene, og jeg har vært hos veterinær og han har sendt fjær til Tyskland.  
 
Har ingen andre fugler, så det finnes ikke smittefare.  
 
Hvordan kan jeg stelle best mulig for fuglen min nå når han har denne sykdommen?

Skrevet av : Kari Anne, 14.11.2000.

Heidi svarer:

Hei Kari Anne!  
 
PBFD er etter det jeg husker kjent som "fransk felling" blant fuglefolk. Når fuglen din har fått diagnosen (av en veterinær?) så overrasker det meg at du ikke har fått vite mer om sykdommens forløp og prognose av den behandlende veterinæren. Hvis jeg forstår mailen din riktig, så har nå denne veterinæren tatt fjærprøver av fuglen din for å sende til Tyskland for å få diagnosen bekreftet?  
 
Når man kjøper en veterinærtjeneste, så betaler man også for informasjon og konsultasjon - men dyreeieren må også selv være en aktiv part å stille spørsmål! :)  
 
Fransk felling skyldes en virusinfeksjon i huden som ødelegger fjærfolliklene ("festet") helt ned til roten. Det vil normalt ikke gro ut nye fjær etter at fuglen mister fjær og hvis noen fjær skulle gro ut, så er de som regel misdannet.  
Jeg tror PBFD skyldes et polyomavirus. Det regnes som SVÆRT smittsomt, ergo; hvis du går på besøk til venner som har fugl med de samme klærne du har benyttet hjemme hos din nymfeparakitt, så kan du dra med deg virusinfeksjonen ditt - såkalt vektorsmitte.  
 
Det er per idag ingen kjent behandling, og i tropefuglmiljøet generelt er man redd for at utbrudd av denne sykdommen vil føre til restriksjoner på tropefuglhold/-import - fordi norske fjørferaser kan trues.  
 
Stelle av en fugl med fransk felling er vrient, for etterhvert vil den bli mindre og mindre flyvedyktig. Den behandlende veterinær som kjenner denne pasienten er den rette til å gi deg disse rådene, Kari Anne, for han/hun vet nøyaktig hvor hardt fuglen din er rammet per idag. Du må i hvert fall sørge for at den har mat og vann lett tilgjengelig, både på burgulvet og i nærheten av en lav pinne som den fint greier å klatre opp til.  
Fóret bør være meget næringsrikt og av førsteklasses kvalitet, både ernæringsmessig og hygienisk, for fuglen din takler dårlig en sekundærinfeksjon på dette tidspunktet.  
Ofte lønner det seg å heve temperaturen i rommet hvor en syk fugl holder til - dette øker dyrets velvære, ettersom fugler har høyere kroppstemperatur enn oss.  
Følg med på fuglens allmenntilstand. Hvis den slutter å spise/ drikke/får sekundærinfeksjoner ELLER problemer med å bevege seg ELLER fryser pga. manglende fjærdrakt, så må du dessverre overveie å avlive fuglen før den begynner å lide.  
 
Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om fugl.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter