Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

undulat

Hei!  
Dette er egentlig ikke om sykdom...men jeg håper du svarer fordet.:-)  
Jeg har tenkt å skaffe meg undulater (har hatt før også). Det jeg lurer på er om undulatene (har tenkt å ha minst to) bør skaffes helt samtidig, eller med noen ukers mellomrom slik at jeg rekker temme den ene? For på den ene siden ville det vært en lettere overgang for (særlig den første av) fuglene dersom de var to samtidig, men på den andre siden er det jo lettere å temme én og én...  
Lurte også på om du vet om undulater (og alle burdyr) er lov å ha på hybel dersom det ikke står noe spesielt i kontrakten.  
 
Ville bare si én ting til...Du skriver som svar på et innlegg at to hunnundulater vil krangel og slåss, dette er ikke riktig!Ser det står i noen bøker også...Hadde 4 hunn undulater for mange år siden, de slåss aldri! Når man setter flere undulater av samme kjønn sammen, vil en av de ta over rollen til den motsatte kjønn. En av mine hunn undulater overtok rollen som hann, og det gikk helt fint.:-)  
 
Mvh, aylann

Skrevet av : aylann, 04.11.2000.

Heidi svarer:

Hei Aylann!  
 
Jeg har drevet med undulatoppdrett i flere år, og selvfølgelig har jeg hatt tam-undulater også.  
 
Hvis du vil ha håndtamme undulater, så bør du anskaffe en og en - evt. holde dem i adskilte rom og adskilte bur. Hvis man skaffer 2 undulater på likt, så vil de søke seg til hverandre i den tiden du ikke er tilsteden (som jo ofte er en stor prosentandel)  
- da blir fuglene mer preget av hverandre enn de blir av deg.  
 
De blir med andre ord - mer "villfugl" undulater med typisk fugle-adferd og språk enn en tamfugl som vil se på deg som arts- frende og lekekamerat, en å lære av.  
Min erfaring er at undulater i flokk godt kan få lov til å være "villfugler", men at de bør vennes til hånden og berøring - slik at de ikke stresser når eieren er i nærheten. Hekkefugler har også større fertilitetsprosent når de er "ville"...  
 
Over til sak nr. 2; Jeg fraråder å holde flere hunnfugler i samme bur, dette til tross for at du har hatt en positiv opplevelse med dette tidligere. Det er en grunn for at de fleste fuglebøker tar dette opp som et viktig tema. Jeg vet at 2 undulathunner kan gå til angrep på hverandre, helt til den svakeste er sterkt skadet eller død. Det er vår plikt, som dyreeiere, å forhindre at dyra våre blir skadet - derfor skal de alltid holdes på en slik måte at uhell forhindres.  
 
Jeg synes det er flott at dine hunnundulater var greie med hverandre, men dette er et unntak mer enn det er en generell regel å fremheve, spesielt hos voksne kjønnsmodne fugler. Ofte er det hannundulater i flokk som innordner seg etter hverandre, og ikke hunnfuglene. De skal verne avkom, gnage reirhulen og i tillegg velge seg en sterk hannfugl til make - så det er helt naturlig at hunnfuglene i undulatfamilien er tøffe! :)  
 
Lykke til med temming av undulat - husk det er best å få undulatunger som er 6-8 uker gamle. Da er de knapt flyvedyktige, tillitsfulle og klare til å lære masse nytt!  
 
Hilsen Heidi

Klikk her for å se oversikten over svar om fugl.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter