Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

undulat oppdrett

Familien vår har veldg lyst og starte med oppdrett av undulater. Kan du gi oss noen råd om hva som skal til for at fuglene skal trives og legge egg?Kan du si litt om hvordan man ser forskjell hanner og hoer?Ellers suger jeg til meg all annen nyttig informasjon og tips om undulat hold!!!

Skrevet av : mc, 22.10.2000.

Heidi svarer:

Hei MC og alle undulatene!  
 
Først og fremst bør dere kjøpe en god bok om stell, temming og oppdrett av undulater. Jeg anbefaler "Undulatene våre" - eller "The proper care of Budgies" - av Dennis Kelsey-Wood.  
Her får dere svar på mange av spørsmålene dere vil få i ukene fremover OG gode tips når det gjelder fargeoppdrett!  
 
Den beste tiden å starte oppdrett på er som oftest om våren. Da skinner sola ute, det blir varmere i været og fuglene utenfor kvitrer og synger OG kurtiserer hverandre.  
Fuglene bør være mellom 1-1,5 år før man starter oppdrett.  
 
Da bør man være godt forberedt som undulateier. Fuglene bør få ekstra mye frukt og grønnsaker - i tillegg til basisfóret som er frø og kraftfór til undulat. Kraftfóret inneholder masse proteiner og fett - som er spesielt viktig i oppdrettsperioden - eller - man kan lage kraftfór selv; Et halvt hardkokt egg, finmost med gaffel - per undulatpar/per uke. Friskt egg og kalkstein er en selvfølge!  
 
Da kommer fuglene som regel i god "hekkestemning". Dette ser man vet at hannfuglene (som er tydelig blå på vokshuden rundt neseborene - som sitter rett over nebbet) vil kvitre masse og prøve å fóre hunnfuglene. Hannene vil som regel få kjekkas- bustete fjær på hodet mens de flørter med hunnene. Det er ganske morsomt å se på! Hunnfuglen vil etterhvert gå over fra å være hud-farget til å bli helt brun på vokshuden sin.  
 
Hensikten med kurtise-matingen er at en hannfugl og en hunnfugl skal danne par. Da er det på tide at de får et eget bur for seg selv med hekkeboks på utsiden, men det er fint om de ser de andre fuglene - 2 par kan godt hekke i hvert sitt bur i nærheten av hverandre. Da vil de stimulere hverandre til god hekke-kondisjon. Viktige ting å huske på er at hekkekassen skal henge høyt oppe, de skal ha en god og dyp hekkegrop inni + at alle pinnene i buret må sitte godt fast. Finn gjerne pinner ute i naturen. Da kan fuglene gnage litt på dem og i tillegg gir disse god mosjon for føttene/klørne!  
 
Så vil fuglene inspisere redekassen. Dette er et godt tegn!  
Hunnfuglen vil gjerne gnage litt på den, for det ville hun selv gjort ute i naturen (gnagd hele redehullet selv!)  
Deretter er det stor sannsynlighet for at fuglene vil parre seg og at hunnfuglen vil begynne å legge egg. Parring er nødvendig for at eggene skal bli befruktet - det vil si med en kylling inni! Nå bør fuglene har mest mulig fred og få lov til å holde på for seg selv. Dere kan godt prate med deg og fóre, skifte strø i bunnen av buret som vanlig - men ikke bråk unødvendig.  
Eggene vil så legges annenhver dag - ca. 4-6 egg er normalt!  
 
Etter 17-18 dager vil den første kyllingen klekkes. Den greier å komme ut av egget helt alene (hvis den er frisk eller sterk nok) eller den får hjelp av mammaen sin! Prøv aldri å hjelpe en kylling selv før dere har blitt erfarne undulatoppdrettere.  
Her må naturen få gå sin gang.  
Foreldrene vil mate opp ungene til de er ca. 6-7 uker. Da har de fått full fjærdrakt, spise selv fra skåler på burgulvet og er nesten flyvedyktige. Da begynner gjerne foreldrene på et nytt kull og kan bli aggressive overfor de halvvoksne ungene. Ungene bør derfor få et eget bur, leke sammen - kanskje bli solgt til nye og interesserte eiere.  
 
Husk - et undulatpar bør ikke få mer enn 2 kull sammenhengende. Etter 2 barnekull bør de få hvile i ca. 1 år. Det er best for dem, både av etiske og av helsemessige grunner - både for foreldrene og barna! Lykke til - fortell gjerne oss i Dyrenett hvordan det går med undulatoppdrettet.  
 
PS! Kjønnsbestemmelse av ungfugler er ganske vanskelig. Ofte er de fleste albino og lutinofugler (med røde øyne) hunnfugler. De har hudfarget eller hvitaktig vokshud - som etterhvert blir brun.  
Hannfuglene vil ha den samme hudfargede vokshuden i begynnelsen, men vil ofte ha et dypere fargeskjær av fiolett/blått. Hannfugler har ikke hvite ringer rundt neseborene når de er små - det vil ofte en hunnfugl ha. Men, her kreves det litt erfaring og prøving og feiling. Husk - det er viktig å skrive dagbok, gi fuglene navn og notere ned hvilke fuglunge som man tror er hvilket kjønn. Ofte er hannfuglungene litt barskere og tidligere utviklet enn hunnene, men dette kan også gjelde en tøff hunn. Ofte har hunnfuglene kraftigere kjevemuskelatur enn hannfuglene, fordi det er hunn som i naturen gnager ut redet. Derfor, en jentefugl vil ofte bite MYE kraftigere enn en gutt. Dette har jeg selv erfart!  
 
Hilsen fra Heidi  
 

Klikk her for å se oversikten over svar om fugl.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter