Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Spør Heidi om dyr og helse

Kjæledyr før og nå.

Hei du.Det er en del ting jeg lurer på. Siden du er nyudannet veterinær, så var du den nærmeste jeg komm til. Nok om det.Jeg lurer på om kjæledyrenes utvikling.Har det vært noen utvikling de siste 100 årene, når det gjelder hold av husdyr?hvis..hva er grunnen til det. Og hvorfor? Kunne du ha svart meg på det hadde jeg blitt veldig glad.

Skrevet av : Tany, 29.03.2001.

Heidi svarer:

Hei Tany!  
 
Kult spørmål!  
 
Ja, folks vaner når det gjelder hold av kjæledyr har forandret seg MASSE! Dette kan du blant annet lese mer om ved å gå inn på de enkelte dyreslagene og lese om fakta om f.eks. hund. Der er det et eget "kapittel" som handler om "historie"...  
 
Høsten '98 var jeg på en svær kongress i Praha som omhandlet nettopp dette - forhold mellom mennesker og dyr og endringene.  
 
***  
 
Kort kan jeg si dette;  
 
Hund og katt har blitt holdt som nyttedyr i tidligere tider, både som jakt-kamerat og som "renholdsarbeider" i huset;  
Bikkja jaget rotter og spiste restemat og voktet huset - mens katta tok seg av resten av smågnagerne som ellers kunne spise opp menneskenes mat og korn-lagre OG spre sykdom.  
(Dette er faktisk hovedgrunnen til at katta fikk "heltestatus" i Egypt. De var livsviktige som musejagere, slik at ikke disse små snylterne skulle ødelegge tonnevis med korn!)  
 
Hesten ble også brukt som nyttedyr, til trekk, pløying, jakt eller trekk-dyr... Tenk deg utviklingen, fra vill hest på slettene (som i indianerfilmene), til hest-foran-plogen i jordbruket, kavalerihest i kriger (også her i Norge - fjording var med i kløyvkompaniet - skulle frakte forsyninger og lettere kanoner gjennom fjell og skogterreng som er totalt-uframkommelig for til og med tanks!)  
 
Idag er ideen bak hold av "kjæledyr" noe annerledes.  
 
Noen holder fremdeles dyr for "nytte" - som hovedprinsipp, men begrepet "kjæledyr" har for alvor gjort sitt inntog, i praksis.  
Mange holder dyr fordi de bor alene i en byleilighet, noen holder et dyr kun fordi det er vakkert og eksotisk - andre igjen kler opp hunder og katter i menneskeklær - fordi DE (eierne) ser på dette som morsomt og sjarmerende.  
 
Små hunder avles frem fordi de skal sjarmere dommerne på utstilling OG kose med eierne sine - rett og slett fordi de er søte og små skapninger.  
 
Smidige og vakre katter avles frem for å bo i leilighet. De lærer seg å gå på kattedo innendørs og får "fremdyrket" kattegress å spise, fra blomsterpotte i vinduskarmen. Maten er tørrfór av beste merke - for klørne kvesses idag på innkjøpt klorebrett. Jakt er forbudt, og kloring ANDRE steder enn på den innkjøpte leken er strengt forbudt.  
 
Enkelte hester opptrenes til å gå med spesielt høye steg og  
"show'e" overfor dommerne. Noen får også påmontert spesialsko med klosser slik at de går spesielt fint...  
Andre hester blir opplært til KUN å løpe i en spesiell gang- art, men allikvel så fort de overhode kan bevege seg - det er forbudt i "spillet" om hester ruller over i en annen (og kanskje mer naturlig?) gangart.  
 
Akvariefisker idag har f.eks. kunstige planter av plast i vannet, slik at ikke deler av planten skal visne å se "kjedelig" ut. Man kan få kjøpt fargede glass-stener for at gullfisk- bollen skal se kul ut.  
 
Undulatene i bur har pinner av plast og fórautomater. Man kan få kjøpt en "undulat-kompis" til dem - en plast-pip-pip...  
 
***  
 
Vel, som du kanskje forstår;  
Personlig er jeg tilhenger av å holde et dyr så "naturlig" som mulig. For å kunne gi et dyr en "naturlig" oppdragelse, må man lese mye om dyrearten og lære seg om opprinnelse, naturlig adferd og naturlig opprinnelsessted.  
 
Jeg tror at dette er den beste måten å kunne forstå hvorfor et dyr reagerer på en spesiell måte OG dermed bli en bedre og mer forståelsesfull dyreeier. Samtidig vet jeg at jeg også "tvinger" dyr inn i det adferds-mønsteret som JEG ønsker av dem - noen ganger er det nødvendig (en hest kan ikke løpe i vill gallopp på E6 f.eks. - og da må jeg stoppe den, uansett metode - MEN, det kan være naturlige instinkter som har gjort den skremt...)  
- andre ganger kan det skyldes at menneske er "en superegoist" og vil ha en sjokk-rosa puddel, dermed basta-bom...  
 
Mye strider imot naturen, når det gjelder moderne husdyrhold...  
 
Dermed er det best å forebygge misforståelser mellom mennesker, det moderne samfunnet og dyr - og jeg tror det best lar seg gjøre gjennom kunnskap og "riktig" kommunikasjon mellom tobeinte og firbeinte... Idag har vi også Dyrevernsloven som er med på "erklære" at dyr har rettigheter, og skal behandles etter en viss norm. De er med andre ord beskyttet av Norsk Lov.  
 
Dette er et moderne påfunn, men kanskje VELDIG smart - ettersom noen mennesker oppfatter et dyr som et møbel - som de kan gjøre med som de vil og lyster. Dessverre, sett fra mitt synspunkt som en dyrekjær person. Gjennom 30 år har jeg gått mye i skog og mark, drevet med hest, hund og fugler - jeg har lært meg mye om dyr og naturen - jeg har lært meg å respektere naturen, og lære av den. Det har gitt meg et rikere liv, både som fagperson og som menneske.  
 
Med vennlig, ettertenksom og munter hilsen fra Heidi hos Dyrenett

Klikk her for å se oversikten over svar om andre.

Klikk her for å komme tilbake til veterinærsiden.

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter