Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Bygging av "heltestatus" og lederskap

Vi vil frem til lansering av Geir R. Nordenstams neste bok (nye) "DU ER SJEFEN" gi dere brukere små smakebiter fra boken. De vil bli sluppet ut på sidene annenhver uke.


Forfatter: Geir Nordenstam Nettsted: Nordenstam Hundeskole

Utdraget fra boken "DU er Sjefen - om valpeoppdragelse og hundeforståelse" er gitt eksklusivt til Dyrenett og våre brukere. Det vil bli lagt ut nye smakebiter fra boken annenhver uke frem til boken blir lansert.

BYGGING AV "HELTESTATUS" OG LEDERSKAP

Å lære å bli trygg på - å kunne stole på - å ha tillit til - å være sammen med, blir viktige byggeklosser i tiden fremover når du nå skal vinne valpens gehør for oppdragelse og forming.

Denne omsorgen er grunnpilaren i hundens behov for å gjøre eieren til lags når vi lærer valpen regler og grenser. Og det er når disse elementene stemmer vi opplever hundens grenseløs hengivenhet, i glede over å få tekke sin eier. Da har vi nådd målet med den absolutte lydighet hvor respekt for grenser og regler glir inn i de daglige rutiner i et selvfølgelig og trivelig samarbeid mellom hund og eier.

Vi setter grenser og sier Braaa - når valpen gjør rett. Vi setter grenser og sier Nei! - når valpen handler feil - og vi gir den alternativer. Vi skal hindre passivitet som fører til at hunden tar initiativet fra oss og er ulydig. Det motvirker vi når vi aktiviserer valpen gjennom turgåing og læring. Valpen blir mentalt mett av en times snusetur i skogen. Men neppe så mett av en snusetur på asfalten.

Gjennom turer, styrt og planlagt lek, dressur og regler med krav til oss om konsekvens, setter du reglene inn i en systematisk sammenheng. JA og NEI, parret med omsorg og med menneskelig varme blir derfor nøkkelord når du nå skal ta fatt på oppgavene som ligger foran deg.

Det er summen av elementene som gir lederskap - når DU er Sjefen

Det er med andre ord mange små og sammensatte elementer som i sum skal legge grunnlaget for vårt lederskap over hunden. Autoritet - dominans, nyp i øret, nei eller fy, har alene intet med lederskap å gjøre.

I hundemors oppdragelse av valpene er irettesettelser den letteste delen på vektskålen. Det forekommer mao få irettesettelser, men irettesettelsene er tydelige og ofte kraftige når de kommer. Til motsetning stråler - godheten og omsorgen ut i fra hundemorens karisma, der hun strutter av stolthet og selvsikkerhet. Alt i hennes handlemåte gjør det enkelt for valpen å velge mellom riktig og galt.

Årsakene til at mennesker til stadighet må bruke korreksjoner for å bli hørt, er at "heltestatusen" mangler. Vi er ikke elleville og gode nok med valpen vår når vi skal være god og kjærlig. Og vi korrigerer den ikke når vi skal korrigere. Dessuten uteblir hundens tillit og bindingen til eieren i et passivt miljø med mangel på: Regler, grenser, aktivitet, konsekvens og kontroll. Altså omsorg. Dermed blir hunden respektløs og eieren får "dottens" status.

Copyright Geir R. Nordenstam

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 98 annonser om hund.
De siste annonsene:
Finsk lapphund
Finsk lapphund
Malinois
Pomapoo valpar
Mops

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter