Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Ditt møte med hunden - hundens møte med deg

Hunder er like på ett punkt: Alle er forskjellig. Det innebærer at medfødte egenskaper varierer sterkt fra individ til individ. Derfor må du også være forberedt på å justere kursen etter hvert som valpen utvikler seg. Du får også grundig innføring i å gjøre valpen stueren.


Forfatter: Geir Nordenstam Nettsted: Nordenstam Hundeskole

DITT MØTE MED HUNDEN - HUNDENS MØTE MED DEG

Individpregning og sosialisering av hunden i forhold til deg selv starter allerede på vei hjem fra oppdretteren - dersom du ikke har vært så fornuftig at du har ordnet deg med ”besøksordning" hos oppdretteren fra 5. til 6. leveuke til du henter valpen. Da starter denne fasen første gang du ser hunden.

Det er to ting du skal konsentrere deg om i forhold til valpen:

  1. å gi den omsorg, aktivitet og kontakt, og
  2. å sette grenser, det vil si etablere de reglene som etter hvert skal danne et fast mønster for dens oppførsel
Hunder er like på ett punkt: Alle er forskjellig. Det innebærer at medfødte egenskaper varierer sterkt fra individ til individ. Derfor må du også være forberedt på å justere kursen etter hvert som valpen utvikler seg.

Overgangen fra det oppdragende miljøet hos mor og søsken til ditt hjem er en psykisk forandring. Dersom det avstandsmessig er mulig, bør du derfor hente valpen selv. Under hjem-reisen bør du ha den på fanget. Vel hjemme gir du valpen tid til å sette seg inn i sine nye omgivelser. Unngå besøk de første dagene.

Jeg vil anbefale følgende prosedyre: Få med en flik av et teppe som har ligget i valpekassen. Den lukter ikke særlig godt, men valpen identifiserer seg med luktbildet. Lag deg en seng på gulvet, og sov der sammen med valpen og teppefliken de første dagene - kortere eller lenger etter behov. Legg deg med bar overkropp slik at valpen opplever naturlig kroppskontakt. Teppefliken har du i armkroken sammen med valpen. Ha også gjerne halsbånd og kobbel på, og fest kobbelet til håndleddet. Fordelen med flatseng er at valpen, dersom det blir for varmt, kan krabbe ut av dynen og legge seg på det kjølige gulvet. Hvis den får trengende behov i løpet av natten, vil du sannsynligvis våkne av at den blir urolig og trekker i kobbelet. Løft valpen opp og kom deg ut så raskt som mulig. Du har ikke tid til å somle med påkledning, så ha en jakke klar slik at du kan slenge den på deg på veien ut.

Vel ute setter du valpen ned på "avføringsstedet". Bruk det samme stedet hver gang. Etabler gjerne en do ved at du legger en avis med hundens urin og avføring ute på et egnet sted, og legg noen steiner og litt jord over slik at den ikke blåser vekk. Hunden vil som regel søke til dette stedet hver gang den skal gjøre sitt fornødne, og idet den identifiserer seg med luktbildet, kommer som regel både vått og tørt ganske raskt.

Resultatet av denne fremgangsmåten er at du slipper å reke "gatelangs" for at hunden omsider skal finne seg et egnet sted. Dessuten vil du raskere oppnå å få en stueren hund.

Ros valpen avmålt når den gjør fra seg ute. Uhell inne forbigås i stillhet, idet valpen vil oppfatte straffen dit hen at det er negativt å gjøre fra seg.

Det er ikke alltid like lett å lære en krabat på 7-8 uker at den ikke skal gjøre fra seg innendørs. Ofte er det vanskeligere om valpen kommer fra en oppdretter som stort sett bare har hatt valpene innendørs. Da har valpen "lært" at den kan gjøre fra seg inne. Videre er det enklere med sommervalper enn vintervalper. Derfor er avistricket spesielt godt egnet for vintervalpene.

Vi skal huske at uønsket læring også er læring, og at etablerte vaner ikke alltid er lette å endre. Derfor skal vi i all vår omgang med hunden huske musikklærerens råd til saksofonisten: "Spill sakte helt fra begynnelsen slik at du unngår å spille feil. Har du først begynt å spille feil, er det vanskeligere å lære å spille riktig. "

Når valpen har spist eller sovet, må du regne med at den skal på do. Snusing i kroker, skraping på gulvet og generell urolighet er også klare tegn på at noe er i gjære.

Slik unngår du å bli nattevandrer
Legg valpens siste måltid for dagen enten tidlig på kvelden eller veldig sent. Fôrer du valpen ved 23-tiden med oppbløtt fôr, trenger du ikke å ha vannkopp stående fremme. Da slipper du sannsynligvis også med én nattlig tur ut.

Står vannkoppen tilgjengelig, vil valper ofte drikke for å fylle en stadig sulten mage. Resultatet kan bli utallige nattlige utebesøk. Eller mange dammer på gulvet om morgenen.

Hvis du tross mitt råd skulle skjenne på valpen fordi den har gjort fra seg inne, vil den sannsynligvis holde seg i timevis. Når det er ro i huset og ingen kan oppdage den, vil den tømme både blære og tarm, og den blir vanskelig stueren.

Forbered hundens ankomst til huset, og fjern tepper fra de rom hunden skal oppholde seg i inntil den er stueren. Tepper holder godt på lukten, og hunder søker gjerne tilbake til sine avføringssteder. Salmiakk fjerner ikke lukten godt nok for hundens nese. Korsolinoppløsning, derimot, som kan kjøpes hos firma Ferrosan i Oslo, er ufarlig og fjerner alle mikrostoffer. Formalinoppløsning er like effektivt, men det er et produkt i fareklassen med hensyn til kreftfremkalling, så nødvendige forholdsregler må tas.

Som soverom til deg og hunden bør du benytte et rom med gulvbelegg som tåler fuktighet siden du må regne med noen uhell i ny og ne. Dersom rommet senere skal brukes som permanent oppholdsrom for hunden, kan det gjerne ligge inntil familiens daglige oppholdsrom. Dermed vil hunden føle seg trygg, idet den observerer lyder fra "flokken".

I det hele går all vår behandling av valpen de første 3-4 månedene ut på å forebygge problemer. Derfor er det viktig å etablere en god stuedressur. Med faste grenser og ritualer som alt fra starten hjelper deg til å etablere et lederskap overfor det som om utrolig kort tid vil være en fullvoksen hund.

Copyright Geir R. Nordenstam

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 99 annonser om hund.
De siste annonsene:
Malinois
Pomapoo valpar
Mops
Jack russell med stamtavle
Finsk lapphund

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter