Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Aktiviseringstips - øvelse gjør mester

Hjernegymnastikk og mosjon er bra for hunden! Får man en lang vår og sommer med varme dager er kanskje ikke lange spaserturer med hunden det som man lengter mest etter. Det kan da være greit å vite litt om andre måter å aktivisere hunden på for at den skal bli kvitt noe overskuddenergi.


Forfatter: Trygve Engesbak

Hjernegymnastikk og mosjon er bra for hunden
Får man en lang vår og sommer med varme dager er kanskje ikke lange spaserturer med hunden det som man lengter mest etter. Det kan da være greit å vite litt om andre måter å aktivisere hunden på for at den skal bli kvitt noe overskuddenergi.

De fleste hundeeiere har sikkert oppdaget at vår firbente venn ofte kan ha mye energi på lager. Et forsøk på å bruke denne energien fysisk på lange spaserturer er ikke bestandig så god ide. Selvfølgelig skal jo hunden få komme ut i skog og mark for å røre på seg, men det er minst like viktig at den får gjennomgå litt hjernegymnastikk. Mental aktivering er en av hverdagslydighetens viktigste innslag. Får en hund være aktiv på samme måte som den er programmert til å være gjennom sin natur, kommer den til å bli mer harmonisk og derved har den lettere for å lære. De øvelsene som du finner på denne siden kan like godt foregå innendørs eller rundt ditt eget hjem. Faktisk kan det være lettere for hunden å konsentrere seg der da den ikke har så mange andre ytre påvirkninger.

Noe å tenke på

- Ta en pause når hunden ser ut til å bli klar og lei.
- Har man en hund som lett blir vill eller hisser opp seg, bør man foreta endel roligere øvelser som krever stor konsentrasjon
- Gi hunden belønning i eksakt det øyeblikket den har utført en øvelse korrekt. - Øvelsene skal ikke være vanskeligere enn at hunden har mulighet til å lykkes. - La hunden få tid på seg, dette da det er selve utfordringen som tar energien fra den.
- Øk gradvis vanskelighetsgraden. En allerede innlært oppgave bruker den minst energi på å utføre.
- Bruk godbiter eller leker som hunden bryr seg tilstrekkelig om.
- Sist men ikke minst: Tålmodighet, tålmodighet !! Det tar tid for hunden å forstå hva du vil, og hva det er som belønnes.

Noen tips om aktivering som kan utføres både inne og ute

Plastboksen
Legg en godbit på gulvet og sett en plastboks eller lignende over. Hunden skal velte rundt boksen for å få tak i godbiten som finnes under. Man kan også variere dette med å legge godbiten i en kasserolle med lokk . Hunden skal kunne fjerne lokket og få tak i "premien". Dette kan spesielt være en fin øvelse for hunder som er følsom for lyder.

Lete etter godbiter
Denne øvelsen er enklest å trene på innendørs. La noen holde hunden mens du går og gjemmer godbiten (eller leken). Oppfordre deretter hunden til å lete etter godbit. Hvis den ikke forstår hva den skal gjøre kan du følge med den for å vise, men la i alle fall hunden få muligheten til å jobbe så selvstendig som mulig. De fleste hunder elsker denne leken, og du kan ganske raskt øke vanskelighetsgraden både ved å gjemme flere biter og på vanskeligere plasser. Det er også viktig å bruke ros på riktige plassene her.

Toalettruller
Pappkjernen i toalettruller er fint å ta varte på når man er hundeeier. De blir til kjempefine godteripakker når man klemmer sammen endene og eventuelt teiper sammen. Hunden skal jobbe seg inn til godteriet. Etter hvert kan du jo også her øke vanskelighetsgraden ved å gjemme den og la hunden få søke etter den.

Hoppe gjennom armene
Her skal du forme armene til en stor ring som hunden skal hoppe gjennom. Sitt på gulvet og form den ene armen som undersiden på en ring. Med den andre armen lokker du hunden til å hoppe over. Når hunden har fattet poenget så legger du andre armen over og former oversiden på ringen.

Rist deg
Dette er en øvelse som du kan ha god nytte av . Har du vært på tur i regnvær er det selvfølgelig bedre at hunden rister av seg på utenfor, enn at den gjør det etter å ha kommet inn. Inntreningen av dette kan gjøres ved at man gjentar f.eks. kommando "rist deg" hver gang at hunden er skikkelig bløt etter bading o.l. Skal denne kommandoen ha noen effekt må ros og belønning komme umiddelbart i forbindelse med at den rister seg. Etter hvert vil den da kunne forbinde disse ordene med handlingen og vil riste seg på kommando.

Hoppe over benet
Stå mot en vegg og løft foten i passende høyde slik at det blir et hinder. Lokk hunden til å hoppe over ved å bruke en godbit. Etter hvert kan du faktisk få den til å hoppe over foten bare ved å løfte benet uten å ha en vegg som sperre.

Sikksakk
I denne øvelsen skal hunden gå mellom dine ben når du går. Du starter ved at hunden sitter på din venstre side. Sett deretter frem høyre fot og lokk hunden til å gå mellom bena for å nå tak i godbiten. Ta så et steg frem og lokk hunden tilbake med venstre hand. Det vil si at høyre hand lokker til høyre og venstre hand lokker til venstre.

Åttetallet
Dette er en variant av forrige øvelse, men litt enklere. Still deg med føttene bredt adskilt. Før godbiten mellom bena og lokk med deg hunden slik at den går rundt føttene i et åttetall.

Gå bak
Dette er en bra kommando når man f.eks. skal gå ut gjennom dører og lignende. Denne treningen bør du starte på en smal sti der det ikke er plass for hunden til å gå på siden. La den gå bak samtidig som du forhindrer den å komme forbi. Gjenta kommandoen "gå bak" og gi hunden ros når den gjør dette.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 98 annonser om hund.
De siste annonsene:
Finsk lapphund
Finsk lapphund
Malinois
Pomapoo valpar
Mops

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter