Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Valg av valp

Hvilken rase man skal velge når man skal kjøpe hund bestemmer man selvfølgelig selv, men man bør i forveien skaffe seg rede på hva man kan vente seg. For en stor del er det ens eget temperament og interesser som må avgjøre.


Forfatter: Trygve Engesbak

Valg av valp og dominans

Hvilken rase man til slutt velger bestemmer man selvfølgelig selv, men man bør altså skaffe seg rede på i forveien hva man kan vente seg.

For en stor del er det ens eget temperament og interesser som må avgjøre, f.eks. om hunden passer sammen med den sporten man selv dyrker eller de aktivitetene man holder på med. Nå har vi altså satt oss inn i denne problematikken og etter moden overveielse bestemt oss for en rase. Hva blir så neste skritt? Jo, å bestemme hvilken oppdretter man skal henvende seg til.

Opplysninger på dette området kan man få bl.a. av Norsk Kennel Klubb, der hundekyndig personale holder seg informert om situasjonen innen forskjellige rasegrupper og gjerne hjelper til ved spørsmål av denne typen. De gir også gjerne navn og telefonnummer til kontaktpersoner i de forskjellige samarbeidende spesialklubber for visse raser eller rasegrupper. Det er viktig å skaffe seg slike kontakter da det har stor betydning at valpen kommer fra en seriøs oppdretter En slik oppdretter pleier også senere å kunne fungere som en trygg og interessert rådgiver etter hvert som en masse spørsmålstegn angående valpens ve og vel dukker opp.

Kikk litt rundt, og oppsøk gjerne flere kenneler, og still spørsmål slik som: Har det forekommet sykdommer på hunder fra kennelen? Har man sjekket opp om det finnes sykdommer bakover i hundefamilien? Hvilke garantier får man? Hva er kjøpe summen? Og lignende kritiske spørsmål.

Det er meget viktig at man stiller slike spørsmål, fordi en kennel som har mye sykdommer på sine hunder, er ingen god kennel. Av sykdommer kan det være: Allergi, ryggproblemer, hjerteproblemer, kreft for og nevne noen. Noen kenneler prøver og skjule disse sykdommene, men ta gjerne kontakt med enten spesialklubb eller NKK.

Vennlig familie - vennlig valp
Og der står man så til sist, foran en hel del småbjeffende og pipende små kryp, som alle er like søte, og alle like ivrige etter å vise seg fra sin beste side. Hvilken valp skal man Velge? Ja, det er sannelig ikke lett, men en god idé kan det jo være å spørre oppdretteren til råds. Er han eller hun seriøs og virkelig interessert, skulle det være mulig å få atskillige opplysninger om hvordan de forskjellige valpene i kullet har markert seg i de første åtte leveukene - det er på dette tidspunktet de fleste valper selges. Dertil skal du få et råd av mer generell karakter.

Hvis du vet med deg selv at tonen innen din familie er utpreget vennlig og uten dominante innslag, bør du forsøke å finne en glad, åpen og kontaktsøkende valp, men med et mykt temperament. Unngå absolutt de mest dominante valpene! De kommer til å passe best hos hundevante familier og hos eiere som liker å drive med dressurarbeid, sporkonkurranser m.m. Hvis en altfor tøff valp havner hos en uerfaren og <> hundefamilie, kan den litt etter hvert bli en problemhund, med diverse omplasseringer som resultat. Det er ikke morsomt, verken for hund eller familie!

Når man så har bestemt seg for hvilken kennel man vil kjøpe en hund fra, så er tiden kommet til og forberede både seg selv, sin familie og sitt hus på sitt nye familiemedlem.

Copyright©Trygve Engesbak 1997

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 98 annonser om hund.
De siste annonsene:
Finsk lapphund
Finsk lapphund
Malinois
Pomapoo valpar
Mops

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter