Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Generelt om foring av din hund

for, næringsbehov, mineraler, vitaminer, fordøyelse


Forfatter: Trygve Engesbak

FÓRING AV DIN HUND

Å gi din hund riktig mat er en viktig del av dens stell. Spesielt gjelder det den aller første tiden for å få lagt grunnlaget for et sunt og lykkelig voksenliv. En valp er de første månedene etter avvenning fra moren inne i en veldig rask og følsom utviklingsperiode. En korrekt fóring betyr derfor veldig mye for at nettopp din hund skal bli så frisk og bra som mulig. Jeg vil på grunnlag av dette skrive litt om hva som etter min mening kreves for å få dette til, både når det gjelder ferdiglaget fullfór og hjemmelaget mat.

Næringsbehovet
Hunden din trenger protein (eggehviteemner) både for oppbygging og vedlikehold av sin kropp. Kjøtt, fisk, melk og eggehvite er rikt på høyverdig protein. Sammen med fett og kullhydrater fra f. eks ris, poteter og brød gir alt dette også energi til å holde kroppsmaskineriet i gang.

I tillegg til protein, fett og kullhydrater trenger hunden din også mineraler og vitaminer. Mineralene i hundens kosthold fungerer som byggesteiner i blant annet skjelettet og hjelper også på lik linje med vitaminene til med en lang rekke prosesser i kroppen. Det er imidlertid viktig å legge merke til at vitaminer og mineraler trengs i bare små mengder. Likevel er de viktig og absolutt nødvendig både for valpens utvikling og den voksne hunds velvære. I et variert kosthold kommer både mineraler og vitaminer "med på kjøpet".

Hvor mye fór skal hunden ha?
Hunder skal ikke være tykke, verken som valper eller som voksne. En overfóret valp kan vokse fort og bli for tung. Både overvekt og øket veksthastighet utsetter valpens skjelett for unødige påkjenninger. En valp som alltid er mett utvikles dessuten mentalt dårlig og er vanskelig å engasjere. Den totale mengden med fór må derfor tilpasses til energiforbruket. Mye fór og lite energiforbruk gir overvekt. Lite fór og stort energiforbruk fører til trøtthet og avmagring.

Hva slags fór?
Mye av det som blir til overs i en vanlig husholdning egner seg bra som fór til din hund. En del matrester er i midlertidig direkte upassende. Gir man for eksempel hunden bare bortskåret fett og poteter, spiser nok hunden seg mett og kan også bli fet, men uten å ha fått i seg de næringsstoffene den trenger.

Hvis matrester skal utgjøre en betydelig del av hundens kost, må det kombineres og eventuelt kompletteres slik at hunden blir både mett og også får sitt behov av diverse næringsemner på en betryggende måte. En god tommelregel er å la ca 1/4 være kjøtt, fisk, egg (eggeplommene inneholder mye fett og vitaminer og er best rå, mens eggehvite skal kokes for å kunne utnyttes), eller andre proteinrike råvarer av animalsk utspring (dvs. fra dyr). Resterende 3/4 bør vekselvis være ris, makaroni, byggryn samt mosede poteter og grønnsaker, brød eller andre vegetabilske emner. Maisvelling kan også være bra, og de fleste valper liker dette.

Som et alternativ eller komplement til "hjemmelaget " hundemat, finnes det i dag et rikholdig sortiment av ferdig hundefór. Flertallet av disse inneholder både vegetabilske og animalske råvarer og har som regel også tilstrekkelig mengde mineraler og vitaminer. Hvorvidt valpen skal ha "ferdigblandet" kjøpe-fór eller hjemmelaget mat er noe som du må avgjøre selv. Rent generelt er det en fordel om valpen opptil ca. 4 måneders alder får hjemmelaget mat. Riktig sammensatt er den mest skånsom for valpens fordøyelse.

Copyright©Trygve Engesbak 1998

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 98 annonser om hund.
De siste annonsene:
Finsk lapphund
Finsk lapphund
Malinois
Pomapoo valpar
Mops

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter