Dyrenett.no
Dyrebutikker Hund Nettbutikker Hund Dyreklinikker Hund Produkter Hund Hundefôr Kenneler Hundeskoler Hundepensjonat
Hund-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hund Artikler

Beroligende ”plug-in” for rakettredde hunder

Det freser og gnistrer i luntene mens frostrøyk blander seg med kruttrøyk og ”kjempebomba” til 900 kroner eksploderer i en hjertestoppende kraftsalve. Gode hilsener klinger med skrekkfylt glede i champagneglassene. Akkurat da har hunden din det verst.


Forfatter: Orion Pharma Animal Health

Hver romjul får landets veterinærer utallige henvendelser fra fortvilte hundeeiere som har fjorårets nyttårsfeiring friskt i minne. Men det er slettes ikke komplisert å skåne din firbente venn som lider av rakettfobi. Det gjelder derimot å være tidlig ute.
- Hundeeiere bør oppsøke veterinæren tidlig i desember for å oppnå mest mulig skånsom og varig behandling, fastslår Gry Ellingsen Eskeland, veterinær og en av Norges fremste atferdskonsulenter på hund og katt.

Skånsomt alternativ til ”sovemedisinen”
Medisinske preparater som virker sløvende, er et stadig mer benyttet behandlingsalternativ mot rakettfobi. Ulempen med disse preparatene er at de ikke reduserer frykten, men kun undertrykker hundens normale reaksjonsmønster. Hunden er dermed fortsatt like redd, men dopet gjør at den ikke lenger er i stand til å vise det (1). For disse hundene, og for alle andre rakettredde hunder, kan feromoner/D.A.P. (dog appeasing pheromone) være et mer skånsomt og virkningsfullt behandlingsalternativ (2).

Naturlig beroligende dufter via stikkontakten
D.A.P. er en liten beholder som settes i stikkontakten og utskiller en naturlig beroligende duft for dyrene, såkalte feromoner.
- Feromoner er luktstoffer som diegivende tisper utskiller via talgkjertler plassert i bukens midtlinje, for å knytte til seg valpene og roe dem ned, sier atferdskonsulent Gry Ellingsen Eskeland.
- Feromonene har lignende beroligende virkning også på voksne hunder, og vil ikke merkes av mennesker eller andre dyr i huset, fordi de er artsspesifikke. Det er imidlertid essensielt at D.A.P. plugges i stikkontakten allerede 2-3 uker før nyttårsaften for å få optimal effekt. Hundeeiere bør derfor begynne nyttårsplanleggingen tidlig i år, oppfordrer hun.

Å trøste hunden kan gjøre vondt verre
Mange hundeeiere er ikke klar over at det å trøste hunden når den viser angstrelatert oppførsel kan virke mot sin hensikt. Trøsting bekrefter nemlig at det er noe å være redd for, og i verste fall virker det oppmuntrende med hensyn til den uønskede oppførselen (2). Et mer virkningsfullt tiltak er å lære hunden å akseptere slike lyder, men dette krever mye tid, innsats og tålmodighet, noe ikke alle har mulighet til å investere.

D.A.P. har dokumentert effekt på fryktrelatert atferd, som f.eks. rakettfobi, hos opptil 80% av hunder (2). Selges hos alle landets veterinærer. Det finnes også et tilsvarende, veldokumentert feromon-produkt for katter, da med navnet Feliway.

For kommentarer og ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Gry Ellingsen Eskeland, Jeløy Dyreklinikk, Moss
Tlf. 69 91 10 90 - 91 59 65 26, gry@atferdssenter.no
Vidar Sunde Aas, Orion Pharma Animal Health, Oslo
Tlf. 22 88 73 00 – 41 69 33 93, vidar.aas@orionpharma.com

1) V.L. Voith & P.L. Borchelt (1996) – In Readings in Companion Animal Behaviour. Veterinary Learning Systems. pp 140-152. 2) G. Sheppard, D.S. Mills – Evaluation of dog-appeasing pheromone as a potential treatment for dogs fearful of fireworks, Veterinary Record (2003), 152, 432-436.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hund.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hund. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 98 annonser om hund.
De siste annonsene:
Finsk lapphund
Finsk lapphund
Malinois
Pomapoo valpar
Mops

Artikler
Bøker
Det er 144 bokomtaler om hund.
De siste bokomtalene:
Hunder
En hund etter elg
Jeg har fått valp
Hunder: Minifakta
Tett på hunden

Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter