Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hest Artikler

Tannpleie


Forfatter: Nina Andersson Nettsted: Horsesense

Tannpleie

Rutinerte skjekker av tennene av en proforsjonell, er en veldig viktig del av hestens helse og trivsel. Men vi, som hesteeiere spiller også en viktig rolle i det hele.

Det å finne en spesialist eller en dyrlege som har god peiling på tenner kan være like vanskelig som å finne nåla i høystakken. Og mellom rutine skjekker fra 6 mnd til 1 år, er det vår jobb som eiere å legge merke til tegn om at noe er galt.

Villhester klarer seg fint uten årlig behandling - for deres tenner slites ned naturlig og skarpe kanter etc. plager dem sjelden. Hester i fangenskap på den andre siden, ville antakeligvis leve i konstant smerte og dø tidlig hvis tennene ikke ble behandlet med jevne mellomrom. Bitt, kraftfór, krevende arbeid, leveforhold i et innestengt og lite område gjør tennene svakere, som gjør vedlikehold viktig. Sunne og friske hester trenger normalt å raspe tennene en gang i året, mens unghester, veteraner, krybbebitere og hester med spesielle problemer som overbitt/underbitt etc kan trenge behandling oftere.

Behandlingen
Ved behandling vil tannlegen eller vetrinæren først og fremst kjenne på hestens munn - for sikkerhet bruker de fleste en kjeveklamp som holder kjevene fra hverandre så hesten ikke kan bite sammen. Dette kan se ganske ille ut, men de fleste hester blir fort vant med det, og det er ingen smerte i det.

Tenner som har skrarpe kanter vil bli slipt jevne. Dette er viktig fordi måten hesten biter sammen kjevene når den tygger presser kinnet inn mot de øvre jekslene. Hvis disse har noen skarpe kanter, vil det lage sår og blemmer på innsiden av kinnet.

Tannlegen/Vetrinæren vil også føle etter om det er noen tenner som mangler eller har blitt slitt ned forskjellig. Hvis en tann mangler, kan den tannen som er rett ovenfor bli skarp. Manglende tenner kan også føre til oppsamling av mat i gummen som igjen kan lede til infeksjon. Et annet problem kan også være sprekker i en tann eller løse tenner. Disse vil kanskje trenge å bli trukket - dette blir da gjort med bedøvelse.

Oppdage problemer
Selv om hesten din ikke kan snakke, så vil han la deg vite når noe er galt. Lær deg å lese tegnene som ofte gis gjennom kroppspåk for å finne potensielle problemer. Hvis du oppdager noen av disse problemene, burde du kanskje søke råd fra en ekspert eller noen som er faglærte.

- Lett til voldlig risting av hodet
- Mister mat mens den tygger
- Problemer med svelging
- Produksjon av mye ekstra spytt
- Lite appetitt
- Vekt redusering
- Ungår bittet
- Hevelser i ansiktet
- Illuktende snørr fra neseborene
- Sikling

Innsiden av Hestens munn
Den beste måten å lære om tannpleie på er å studere en udannet ekspert i aksjon. Neste gang vetrinæren eller tannlegen kommer for å raspe tennene på din hest, spør om han kan snakke seg igjennom prosedyren mens han arbeider. Prøv også å finn ut om hesten din har noen spesielle problemer som du bør vite om. Dette vil også hjelpe deg å se etter spesielle symptomer hvis disse vil begynne å dukke opp.

Her er også noen interssante opplysninger om hestens munn:

Mens vi mennesker tygger maten vår, så knuser hester sin ved å gnisse overflaten av tennene sine mot hverandre - tennene deres blir derfor flate og nedbrutt på grunn av friksjon.

* Akkurat som mennesker har hester melketenner når de er små, som blir erstattet av permanente tenner når de vokser opp. Når hesten er 5 år gammel har den fått alle.

* Fortennene er laget for kutting/klipping. Formen på disse varierer, men de har en tendens til å være nærmest ovale øverst og går mot å være nesten triangulære ved roten. Alderen på hester blir ofte vurdert ut ifra de mørke ringene på overflaten av fortennene - Etter hesten fyller 8 år blir dette mye vanskligere.

* Hjørnetenner vokser i området mellom fortennene og jekslene. Hjørnetenner er sjelden i hopper.

* Molarene (jekslene) som knuser maten, er store tenner med ru overflater. En hest har 24 molars, seks på hver side av kjeven. Disse er delt inn i premolarer og molarer.

* Ulvetenner vokser normalt frem rett foran den først jekslen. De er de minste tennene, av og til bare størrelsen av et kulepenntipp. Bittet kan putte press på disse tennene og forårsake ubehag for hesten, så veldig ofte blir de fjernet

* En ung hest har bare molars og ikke premolars, til de får de permanente tennene.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hest.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hest. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter