Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hest Artikler

Den friske hesten


Forfatter: Nina Andersson Nettsted: Horsesense

DEN FRISKE HESTEN

En frisk hest er en hest med de naturlige egenskaper uhindret av sykdom eller skade. I vill tilstand er det en veldig klar linje mellom en frisk hest og en syk hest. En frisk hest overlever, mens en syk eller skadet hest blir enten drept av rovdyr eller dør av naturlige årsaker. I fangenskap blir denne skillen mye mer grå. Selv en veldig syk hest kan overleve fordi vi har veterinærer og medisiner.
Ikke forvirr friskhet med kondisjon - en frisk hest trenger ikke nødvendigvis å være i god form. En hest med god kondisjon er ikke begrenset av slitenhet, mens en hest i dårlig form kan blir utslitt etter trening. En frisk hest burde heller ikke være for tykk eller for tynn. Særlig det å være for tykk kan lede til andre helseproblemer, akkurat som det gjør hos oss mennesker. Gamle hester kan være mer mottakelige for sykdommer, so du må være mer på vakt på selv den minste forandring i deres måte å være på eller utseende. Vær forsiktig med å bare si om symptomer at "det er fordi han er så gammel...". 

De følgene punktene burde du legge merke til å lære deg hvordan din hest ser ut når den er frisk og sunn. Hvis hesten din viker fra noen av disse, lønner det seg å få noen til å sjekke det for deg, eller hold i alle tilfelle mer øye med den. De fleste hester gir oss ganske klar beskjed når noe er galt. 

Temperatur, Puls og Respirasjon
Disse er viktige tegn på god helse eller sykdom. Lær deg hva din hests individuelle TPR er, og hvis du trenger kan du bruke dette som indikasjoner på om hesten er frisk eller ikke. Normal TPR for en sunn og frisk hest er: 

Temperatur: 38,3 - 38,6 grader 
Puls: 30 - 50 slag per minutt 
Respirasjon: 8 - 16 åndedrag per minutt

Pelsen
Huden burde være løs og lett bevegelig. Hvis du tar en hudflik mellom tommel og pekefinger og løfter det ut ifra nakken, skal huden når du slipper den falle tilbake uten et tegn raskt. (Hvis du lett kan se merket etter du har sluppet hudfliken, er dette som oftest et tegn på at hesten er dehydrert) Pelsen skal være glatt og skinnende, ikke struttende og matt, og uten løse hår bortsett fra ved røyting.

Halen
Halen burde være skinnende og i bevegelse for å vifte bort fluer etc. Den burde ikke være presset inn og mellom beina, full av løs skitt (løs mage). Når en hest traves opp for å se etter halthet, burde halen ikke holdes til siden for kroppen, dette ville indikere om smerter. Følg også nøye med om hesten har gnidd halen. I disse tilfeller, se nøye etter om grunnen for dette er orm eller andre underliggende ting.

Møkka
Møkk fra en frisk hest er formet som baller som deler seg når de treffer bakken. De innholder ingen store klumper med fór som ikke er fordøyd, og blir levert rundt 6 -10 ganger hvert døgn. Urinen burde være gul i fargen, klar og komme i en kontinuerlig strøm. Hvis hesten din har lite eller ikke noe møkk i stallen så burde du tenke på å kanskje få hjelp. Forstoppelse av fordøyelsessystemet er et klart tegn på at noe er galt.

Øynene
Øynene burde være klart og våkne, uten å renne. Membranene rundt øynene og på innsiden av øyet, burde være lys rosa.

Mulen
De fleste hester har individuelle spisevaner, og de forandrer ikke disse hvis det ikke er noe galt. De burde ikke miste mat ut av munnen mens de tygger (tannproblemer), neseborene burde ikke være oppspilte og åpne når hesten står på stallen, og nesen burde heller ikke renne eller snørre.

Ørene
Hestens ører burde være oppvakte og følge lyd rundt, akkurat som et par øyne. Et tegn på at hesten ikke føler seg helt vel, ville være hvis ørene hang ut til siden uten å være oppmerksomme på hva som skjer rundt.

Høvene
En frisk hest har ingen problemer med å hvile sin fulle vekt på alle fire bein, selv om de tar mer en 60% på forbeina. Mange hester hviler ofte et bakbein mer enn det andre - men dette er normalt. Det er ikke normalt når en hest hviler et forbein - dette indikerer at det er noe galt.Høvene burde ikke ha noen sprekker, og hovveggen burde være intakt og hel.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hest.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hest. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter