Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hest Artikler

Hestetips og kjerringråd

hoste, mugg, eksem, småskader, halt, forfangen, urter


Forfatter: Marie Helmersson

TIPS OG KJERRINGRÅD

* En halv liter hirseflak om dagen, gjør at pelsskifte går hurtig, og gjør hårlaget blankt. (Det er også bra for hovene).

* Noen hester har en tendens til å sluke fôret, og da er det alltid en fare for forstoppelse i svelget. Hvis du legge 2 store steiner i krybben, så må hesten flytte steinene frem og tilbake for å få tak i fôret, og spiser dermed saktere.

* Bruk ribbeins - testen for å finne ut om heste/ponnien er for tykk. Ribbeina skal kunne kjennes men ikke ses. Ideelt sett skal du kunne kjenne ribbeina når du legger håndflaten mot dem, selv om hesten/ponnien har vinterpels. Hvis du må gni og lete for å finne dem, er hesten/ponnien for tjukk.

* Hvis bittet eller andre metall deler er veldig skitne, blir de rene igjen hvis du legger dem i bøt i eddikvann. (NB! ikke la de ligge i eddikvann for lenge).

* Sur stråle kan behandles med en salve som laget av 50 % sinkoksid, 5 % sink-klorid og 45 % destillert vann. Du kan spørre om de vil blande det for deg på apoteket. Du smører hoven med salven 2 ganger daglig.

* Hvis du har blandet ormekur eller lignende og hesten nekter å spise det, er det sannsynligvis fordi den synes det lukter vondt. Smør en dråpe eukalyptusolje rundt neseborene. Det blokkerer luktesansen, og hvis du er heldig, kaster den seg da over fôret.

* Når hesten blir halt etter skoing er det ikke alltid lett å finne hvilken søm der er som forårsaker smertene. Da kan du; fukte hoven og følge nøye med hvilken del av hoven som tørker først. Det tørker raskere rundt den sømmen som forårsaket problemet. Dermed er det bare å fjerne sømmen, og behandle såret.
* Hvis hesten blir utsatt for stor belastning under trening, eller hvis den nettopp har vært halt, er det lurt å gi den en spiseskje gelantinpulver. Det styrker bevegelsesapparatet. Du blander bare gelatinen i fôret, og hesten vil sannsynligvis spise det uten problemer.

* Hvis hesten mister skoen like etter at de er satt på, eller har sprø eller sprukne hover, kan du gi den 2 spiseskjeer gelatinpulver hver dag i et par måneder.

* Ved hovne sener; like mengder vann og eddik varmes opp. Dypp en kompress i væsken og legg den mot beinet til hesten. Surr en ullbandasje rundt. Etter 2 - 3 timer legger du et på et kaldt omsalg(dypp en kompress i kaldt vann), og vikler en ullbandasje rundt. Kompressen kan få ligge på til den er tørr.

* Ved senebetennelse eller andre seneplager kan du prøve dette; du trenger et hvitkålblad og en kjevle. Kjevle kålbladet flatt og vikle det om det vonde leddet. Legg et vanntett omslag rundt. (Det beste er kanskje en plastpose), og surr en
ullbandasje om det hele til slutt. Forbindingen skal sitte på i 2-3 dager. Du vil se en klar forbedring. Dessuten... denne oppskriften her er like bra for rytterben som for hesteben.

* Løk både forebygger og lindrer hoste. En dampet løk per. dag, blandet med en hvitløksbåt og litt honning blir bra. Blandingen faller i smak hvis den blandes i kraftfôret. Hvis du lager i stand flere dagsrasjonen samtidig, og legger dem i
porsjonsgalss (sylteøtyglass m.m.), er det ikke noe problem å gi dette til hesten hver dag.

Hostete
Her får du en oppskrift på en te som er fin for å forebygge luftveisproblemer, og som lindrer hoste. Teblandingen består av; 25 gram timian, salvie, anis, kamille, korttost, hestehov, groblad, ryllik, kongelys og lungeurt.

Du tar ca. en håndfull urter til en tekanne med vann. La den trekke i 10 min og hell den over kraftfôrblandingen til hesten. Du kan godt helle over urtebladene også, hvis du vil det.

Mugg
For å forebygge mugg kan du smøre inn kodene med vaselin eller lakserolje før du legger ut på tur om vinteren. Før rideturen legger du på en tørr ullbandasje, evt. vattert til kodene er tørre, du kan også massere dem. Hvis hesten allerede har mugg, kan du behandle det med ren honning eller en blanding av honning og svinefett. Over det legger du en ren, tørr kompress og vikler en ullbandasje rundt.

Eksem og småskader
Til eksem eller småskader kan du bruke følgende salve; du koker en løk og en fennikelrot (hakk dem i biter først) sammen med 2 hvitløksbåter og en håndfull salvie og kamilleblader. (fås på apoteket og i helsekostforretninger). Tilsett 1/2
kilo lanolin. Rør godt om og hell alt gjennom en sil til slutt. Mens salven ennå er flytende, heller du den over på små bokser. Hvis de står med tett lokk, kan de vare i evigheter.

Halthet og forfangenhet
Brenneslete virker rensende ved halthet og forfangenhet, og lindrer åreforkalkning hvis den brukes sammen med åkersnelle.

LEGENDE URTER

* Frø av bukkehornkløver; 20gram daglig blandes i fôret. Virker oppbyggende og oppkvikkende.

* Einerbær, bjørkeblader, blåbærblader og brennenesler regulerer stoffskiftet og virker positivt på nyrefunksjonen. Hvis hesten f.eks. har lett for å få kryssforlammelse, kan du gi den en spiseskje av blandingen hver dag. Blandes i
fôret. Før i tiden ga man hesten jernurt hvis den hadde forfangenhet.

* Valurt sterker sener og leddbånd. Du kan grave opp roten, vaske den og bruke den som den er, eller du kan kjøpe tørket rot.

* En blanding av valurt, eikebark, legestokkrose - rot hasselblad og søterot har samme effekt som punktet ovenfor.

* De fleste urtene får du kjøpt på apoteket eller i helsekostbutikker.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hest.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hest. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter