Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hest Artikler

Råd mot hesteinfluensa


Forfatter: Tone By

Hesteinfluensa

Hesteinfluensa forårsakes av to typer virus. De har visse likheter med influensavirus hos mennesker. Viruset angriper hester i alle aldre, men ofte er unghester spesielt utsatt fordi de ikke er blitt vaksinert så mye. Tiden fra en hest blir smittet, til den blir syk er 2 - 5 dager. Hesteinfluensa er svært smittsomt. Smitteveier er dråpesmitte og direkte kontakt. Husk at dråpene fra f.eks. et host kan seile mange meter gjennom lufta! Sykdommen starter med at hesten får høy feber - ofte opp til 41°C. Hesten vil tidlig begynne å hoste. Det kommer blankt snørr fra nesen, matlysten er varierende og hesten blir slapp og viser ofte tydelige tegn på smerter i musklene. Den blir stiv. Sykdommen kan vare fra 14 dager til 6 måneder! Og i verste fall kan sykdommen utvikle seg til lungebetennelse, og da kan hesten dø. Ettersykdommer kan også opptre, så det er viktig at hesten får ta det med ro, og ikke blir satt i trening-/arbeid igjen før den er helt frisk. Dersom hesten er vaksinert, kan den likevel bli smittet, men da langt mildere enn uten vaksine.

Her i Norge er hesteinfluensa en meldepliktlig sykdom, Dvs. at en hesteeier eller annen som har ansvar for hest, og som har mistanke om at hesten har fått hesteinfluensa, straks må melde fra til veterinær. Både hesten, og stallen den står i, blir isolert. For å være sikre på diagnosen, blir det tatt blodprøver ca. hver 14. dag. Veterinær kan ikke behandle selve virusinfeksjonen, men bakterieinfeksjoner som ofte kommer samtidig eller etterpå kan behandles med antibiotika. Det viktigste er imidlertid at hesten får ro og godt stell når den er syk. Dersom du opplever at hesten din får influensa, er det viktig at du holder deg mest mulig for deg selv for å forhindre spredning (dvs. ikke går på besøk i andre staller o.l.). Det er viktig å være seg sitt ansvar bevisst, da kan en fortest få utbruddene under kontroll.

Det eneste middelet mot hesteinfluensa er vaksine. Hester bør vaksineres slik: Føll under vaksinerte hopper vaksineres første gang når de er ca. 5 måneder gamle. En gir da 2 vaksiner med 4 - 6 ukers mellomrom. Deretter gis grunnvaksine etter 6 måneder. Siden revaksineres hesten hver 6. - 9. måned. Føll under uvaksinerte eller utilstrekkelige vaksinerte hopper vaksineres første gang ved 3 måneders alder. Ellers følger de samme intervaller. Ved stort smittepress anbefales det å vaksinere hesten med tre måneders mellomrom.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hest.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hest. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter