Dyrenett.no
Hesteutstyrsbutikker Nettbutikker Hest Veterinærer Hest Produkter Hest Hestefôr Staller & Stutterier Skoler med Hest Rideopplevelser
Hest-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Hest Artikler

Et føll blir født...

Føllet kommer som regel raskt til verden når fødselen først er i gang. Og det oppstår sjelden problemer. Likevel er det lurt å ha rådført seg med veterinær på forhånd. Hvis noe skulle gå galt, er det viktig at hjelpen kommer fort. På enkelte hopper er det umulig å se at de kan følle når som helst, men de fleste viser flere tegn på at fødselen er nær forestående.


Forfatter: Tone By

Et føll blir født...

Føllet kommer som regel raskt til verden når fødselen først er i gang. Og det oppstår sjelden problemer. Likevel er det lurt å ha rådført seg med veterinær på forhånd. Hvis noe skulle gå galt, er det viktig at hjelpen kommer fort.

På enkelte hopper er det umulig å se at de kan følle når som helst, men de fleste viser flere tegn på at fødselen er nær forestående. Pattene begynner å bli større de siste ukene før fødselen. Samtidig kan det se ut som om bakparten til hoppa synker litt sammen. Rundt fem dager før føllingen blir pattene fylt, og tre dager før blir de dekket med et slags vokslag. Hvis det drypper melk fra pattene, betyr det at føllet antakelig vil melde sin ankomst i løpet av de neste tjuefire timene.

Hva hoppa gjør i den første fasen av fødselen varierer. En hoppe som går på beite med andre hester forlater flokken og finner seg en krok for seg selv. En hoppe som står på stall begynner som regel å gå eller å trave rastløst rundt i boksen, hun begynner å svette og ser på magen sin. Men denne typen oppførsel kan også vare falsk alarm, og kan forekommer opptil en uke før føllet kommer.

Selve fødselen går som regel raskt. Det er lite du kan gjøre for å hjelpe til. Det beste er å la hoppa være i fred, men følge med og se at alt går som det skal. Dersom hoppa trenger hjelp, må det hestekyndige folk til som vet hva de driver med.

Fødselen begynner med at vannet går. Det vil si at fostervesken som føllet ligger i inne i livmoren kommer ut. Det kan være snakk om opp til 4 liter væske. Dette kalles fødselens andre fase. Når vannet har gått må føllet ut så raskt som mulig. Hvis det ikke er ute av livmoren i løpet av tre timer, kommer det til å dø. Nå legger hoppa seg antagelig. Og du bør se forbeina til føllet i løpet av tjue minutter etter at vannet er gått. Hvis du ikke ser noe, eller at bakbeina kommer først, må du ringe veterinær med det samme.

I løpet av en halvtime etter at du har sett forbeina bør føllet være født. Det kommer som regel til verden dekket av den "posen" den har ligget i inne i livmoren. Føllet kommer seg som regel ut av den posen selv, med litt hjelp fra moren. Men hvis føllet virker svakt og ikke klarer å komme seg ut, må du hjelpe til. Væske fra føllets nese og munn skal tørkes vekk. Hoppa slikker som regel føllet tørt, men hvis hun ikke viser tegn til å ville gjøre det, må hun få hjelp. Bruk litt tørt høy, eller et gammelt håndkle.

I løpet av førti minutter etter fødselen vil hoppa være på beina igjen. Og i det hun reiser seg, ryker navlestrengen. Etterbyrden kommer som regel omtrent en time etter fødselen. Dette kalles fødselens tredje stadium. Hvis ikke etterbyrden er ute i løpet av tre timer, må veterinær tilkalles for å fjerne den.

De fleste føll har reist seg når det er gått halvannen time. Og i løpet av den neste timen bør de få sitt første måltid med melk. Den første melken som kommer kalles råmelk. Den inneholder viktige antistoffer som beskytter føllet mot infeksjoner, derfor er det helt nødvendig at det får i seg denne melken.

Klikk her for å se oversikten over artikler om hest.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din hest. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om hest.
De siste annonsene:
Varmblodsvalack

Artikler
Bøker
Linker
Det er 1404 linker om hest.
De siste linkene:
Horsecompetition
Bjørg
Pure Royalty Equestrian
Hanne
Fotografi

Nyheter
Veterinær
Det er 148 spørsmål om hest.
De siste spørsmålene:
Rideskolehest
takk Heidi !!!
klapp sene hva er det?
Raser
trafikk(u)sikker


Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter