Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Hvordan behandle din Chinchilla

foring, mat, bur, vanlige behov, kjøpe


Forfatter: Siv Brauter

Ting du bør tenke på før du kjøper en Chinchilla!

Før man kjøper en Chinchilla, må man tenke på om man kommer til å oppfylle de forventningene man har. Det er ingenting for små barn som kan være litt hardhente mot dyret. Man bør også tenke seg nøye om hvis man er mye ute og reiser, og sjelden er hjemme på kveldene. En Chinchilla vil ha rutiner og den vil komme ut av buret sitt hver dag. Man skal også tenke på at et riktig stelt dyr, med de beste anleggene, kan bli 15 - 20 år.

Vi skal forsøke å fortelle litt om behovene til en Chinchilla:
* Foring og mat
* Bur
* Vanlige behov
* Kjøpe Chinchilla

Foring og mat!
Grunnfôret til en Chinchilla er velhøstet høy, friskt vann og Chinchillapellets. Høyet er veldig viktig for fordøyelsen. Du kan gjerne skifte ut høy med graspellets, men da må du passe på at Chinchillaen har jevnlig tilgang til gnagepinner av f.eks eple, pære, selje. Du skal ikke bruke kvister av frukttrær med hard kjerne (Kirsebær, plommer, o.l.) eller bjørk da dette inneholder garvesyre som er rene giften for dyret. Som godteri kan Chinchillaen få rosiner (maks 2-3 om dagen) og ellers det du får kjøpt i dyrebutikken som er tilpasset for Chinchilla. Husk å gi godteri med måte. Chinchillaen skal ikke fôres på smågnagerblanding.

Ikke eksprimenter med dyret ditt! Dette kan føre til dens død da Chinchillaen er meget vàr på forandringer. Chinchillaen skal ikke ha nøtter, kål, sjokolade, banan, potetgull og ellers det som regnes som menneskeføde.

Ved riktig sammensatt fôr trenger ikke Chinchillaen vitaminer i vannet, men for å være på den sikre siden kan du gjerne bruke det 1-2 ganger i uken. En mineralsten (kalk og/eller salt) bør legges i buret, slik at de selv kan velge hvor mye de vil ha i seg, samt å ha noe å gnage på.

Bur
Burets størrelse er avhengig av hvor mye dyret får være ute. Et bur med størrelse 80X60X60 er minstemålet. Når Chinchillaen kommer hjem til sine nye eiere, skal buret være klargjort før dyret settes inn. Buret skal bestå av ett eller flere hoppebrett, vannflaske, fôrkopp, sagflis (evt. biostrø), kalkstein, salt/mineralstein.

De vanlige behovene til en Chinchilla
Chinchillaen trenger også å bade i spesialsand. Her skal du brue sand som er beregnet på Chinchilla, ikke kattesand, fuglesand, sandblåsersand o.l. da sandkornene sliter på pelsen. Dette har heller ingen effekt for å få pelsen fri for det fete belegget som blir når man håndterer dyret. Slik sand kan også lukte vondt når den blir våt.
Man kan børste Chinchillaen med en liten karde som blir brukt til hunder. Man børster fra halerot mot hode.

Chinchillaen trenger ikke å vaksineres eller kureres mot mark.

Kjøpe Chinchilla
Selv om Chinchillaen blir mer og mer vanlig, kan de likevel være vanskelig å få tak i. De fleste dyrebutikker tar inn Chinchilla, men mange av dem kan lite eller ingenting om dyret. De fleste dyrene selges uten stamtavle. Disse dyrene trenger ikke å være dårligere enn dyr med stamtavle, men du vil ikke ha noen garanti om at alder stemmer og heller ikke om det er innavl.

Hvorvidt man velger han eller hunn, spiller ingen rolle. Likevel blir det anbefalt å kjøpe en hunne ved førstegangs anskaffelse. Dette fordi du da vil stå friere til å velge hvis du en gang i tiden skulle ønske å anskaffe en til. To hunner, og en hun og en hann går bra å sette sammen, men to hanner blir ikke anbefalt da disse kan komme til å gå løs på hverandre. Alderen på dyret er avgjørende for hvorvidt det er lett å temme dyret. For best resultat bør ikke dyret være mer enn 16 uker. Har ikke dyrebutikken Chinchilla inne, kan dette bestilles av oppdrettere. Du kan også reise direkte til en oppdretter og velge ut det dyret du selv ønsker. Ved bestilling tar de fleste oppdrettere et lite depositum. Dette trekkes fra summen når du henter dyret.

Stamtavle skal følge med dyret uten ekstra kostnad.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter