Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Sykdom og alder hos rotter

syk, mycoplasmose, midd, svulst, alder


Forfatter: Annette Nordheim Nettsted: Min side

Når rotter blir syke
Rotter er stort sett hardføre små dyr, og det er sjelden noe alvorlig i veien med dem. Men det er en del sykdommer som rotter dessverre er utsatt for. Disse er de mest vanlige.

Dette er en luftveisinfeksjon som er vanlig blant rotter. Hvis din rotte viser tegn på dette (tung pust, hyppig nysing, snufsing, rødaktig puss fra øyne og nese) må den til veterinær, så du kan få antibiotika.

Midd
Dette er små kryp som lever i pelsen til rottene, og det klør! Derfor er sikreste måten å oppdage dette på å se etter småsår som kommer av kløing, spesielt i området rundt skuldre og nakke. Men det kan også komme av kostholdet, så forsøk å gjøre noe med det først - kutt ned på fett og proteiner, og gi trankapsler en gang i uka. Det skal være mulig å oppdage midd med det blotte øyet, men de er veldig små, en tidels millimeter omtrent. Hvis ikke kostholdsendringer hjelper, kontakt veterinær. Midd kan komme av kontakt med andre rotter med midd, eller fra høy. Hvis du bruker høy i buret, la det alltid ligge i fryseren 24 timer for å drepe midden.

Svulster
Svulster er også vanlig hos rotter, dessverre, spesielt ettersom de blir eldre. Som oftest er disse godartede, og selv om de ser fryktinngytende store ut kan rottene ofte leve fint med dem. Vær imidlertid oppmerksom på når rotta ikke ser ut til å ha det bra lenger, da er det på tide at den får slippe. Svulster er også mulige å operere bort, spesielt hos unge rotter er dette aktuelt. Hos eldre rotter spørs det om de vil overleve operasjonen. Ta kontakt med veterinær og hør hva hun anbefaler.

En annen rotteeier kurerte sin rotte for pustebesvær ved å gi den denne blandingen med pipette (dråpeteller): en dråpe tran, en dråpe glyserin og en dråpe whisky. Jeg har ikke forsøkt dette selv, men det skader neppe å prøve. Ellers er den gylne regelen: hvis det feiler rotta di noe, og du ikke er sikker på hva det er, ta den til veterinær så fort som mulig.

Hvor gamle blir rotter?
Det kommer helt an på. Gjennomsnittsalderen på rotter ligger på rundt to - tre år. Jeg har annenhåndskjennskap til rotter som har sovnet inn bare halvannet år gamle, og Metusalem'er på fire som fortsatt er i fin form. Mye kommer an på arv, selvfølgelig, og ellers spiller forhold som for, trivsel og hvor utsatt rotta har vært for sykdommer. Uansett er det viktigste at rotta har det bra den tiden den lever, og jeg håper at denne siden kanskje kan hjelpe til med det.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter