Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Generelt stell av rotter

bo, aktive, rengjøring, bur, klør, innredning, mat, for, drikkeflasker


Forfatter: Annette Nordheim Nettsted: Min side

Hvordan rotter bør bo

Det egentlige svaret er 'størst mulig'. Rotter er aktive små dyr, og trenger langt større plass enn marsvin og hamstere å utfolde seg på. Et minstemål er sannsynligvis rundt 50x50x50 cm. Rotter liker å klatre, så det bør være hyller i buret, men sørg for at det ikke er sprinkelhyller siden dette kan forårsake smertefulle fotskader hos rottene. Hvis det er sprinkler, forsøk å dekke dem med noe, kraftig kontaktpapir eller linoleum for eksempel. Du bør også ha et passelig stort hus rotta kan gå inn i og lage bol i, særlig hunner vil gjerne ha dette. Hanner er sannsynligvis fornøyd hvis de får en hengekøye eller en pappboks av noe slag (f.eks. Kleenex-bokser). Hamsterhus er for små.

Som strø vil jeg anbefale å bruke noe som absorberer lukt og fuktighet godt. Sagflis er for støvete for rottelunger, husk at de lett får luftveisinfeksjoner. I tillegg virvler det lett opp, slik at det sprer seg lang utenfor buret (og er en pest og en plage å få bort fra teppegulv). Jeg har gode erfaringer med Yesterday's News, som er pellets laget av sammenpresset, resirkulert avispapir. Miljøvennlig, og med veldig gode oppsugingsegenskaper. Det selges blant annet på Veterinærhøyskolen i Oslo. Rotter lager gjerne bol i høy, men legg det i fryseren over natten for å ta livet av eventuelle midd. Ellers lager rotter bol av stort sett alt som de får tak i, så vær forsiktig med hva som kommer nær buret (jeg har mistet flere lakener og duker på denne måten). Mine er glade i toalettpapir og gamle klesfiller. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor ofte strøet må skiftes, det kommer an på størrelsen på buret, hvor mange rotter du har og om det er hanner eller hunner. En gang i uka er sannsynligvis et minimum hvis du har et par rotter.

Hvis du vil ha videre innredning i rotteburet, så bruk kreativiteten. I dyreforretninger finnes det lange trestiger til papegøyebur du kan bruke, spenn opp tau av naturfibre inne i buret, eller lag hengekøyer av gamle bukseben (mine rotter elsker dem). Greiner av frukttre er godt for tennene og kan også klatres på. Noen eksperimenterer med plastrør. En stor, godt vasket stein er også bra, den holder klørne i fin form.

Hva skal rotter ha å spise

Rotter er som mennesker, stort sett altetende. Men som det er med oss, slik er det også med rottene - ikke alt de kan og vil spise er bra for dem. Som hovedfor bør rotter ha en spesiallaget rotteblanding. Ikke bruk en hvilken som helst blanding laget for smågnagere. Disse inneholder for mye fett og proteiner, og kan gi rottene hudproblemer. Jeg bruker Menu für Ratten, produsert av Vitakraft, og det har fungert bra. I tillegg kan rotter spise nesten hva som helst, bare det ikke er for fett eller sterkt krydret.

Mine elsker kokt ris, pasta og poteter, friske grønnsaker og frukt (men unngå sitrusfrukter og rå løk, ettersom dette har for høyt syreinnhold for magene deres), grøt (!), og tørt brød. Som snacks innimellom får de yogurtdrops og ost. En gang i uken får de trankapsler, som gjør pelsen flott og blank, og i tillegg kurerte dem for et utbrudd av småsår på skuldrene. Ben etter koteletter eller kylling er de også glad i, og det er flott for tennene. Pass på at rottene ikke får for mye 'myk' mat - de er gnagere, og har tenner som er i kontinuerlig vekst. Hvis ikke tennene deres får nok trim risikerer du at de i ekstreme tilfeller vokser gjennom underkjeven. I alle fall vil det koste deg en tur til veterinæren for å få klippet ned tennene.

Jeg anbefaler deg å ha drikkeflasker som kan festes til veggen av buret, ettersom skåler med vann blir fort skitne og velter. Skift vann min. annenhver dag, og skrubb flasken en gang i uken.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter