Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Er rotte et kjæledyr for deg

hetterotte, størrelse, oppmerksomhet, krevende


Forfatter: Annette Nordheim Nettsted: Min side

Er rotter rett kjæledyr for meg?
Rotter er sannsynligvis et av de mest interessante kjæledyr man kan ha, men også ett av de mer krevende. Det er flere ting du bør vite om før du skaffer deg en rotte - les det som står i mine artikler, og spør i dyreforretningen.

En rotte er et svært intelligent dyr, det er ikke uten grunn at disse blir brukt mye i forskning på atferdspsykologi. De lærer fort å kjenne deg igjen, og vil komme løpende til sprinklene i buret for å bli tatt ut. De er nysgjerrige, og vil utforske alt. De finnes i flere fargevarianter, men den vanligste i Norge er nok den mørkebrune og hvite hetterotta.

Det du må være forberedt på som rotteeier er først og fremst at det å ha en (eller helst flere) rotter tar en del av din tid. Hvis du ikke kan gi dem tilstrekkelig med tid og oppmerksomhet er det bedre at du velger et annet dyr, som ikke krever like mye for å ha det bra. Når det er sagt, er det ingen andre dyr i den størrelsesklassen som gir deg så mye igjen for tiden du bruker på dem.

Hvilken rotte bør jeg velge
For det første bør du faktisk ikke skaffe deg bare en rotte, men flere. Rotter er svært sosiale dyr, og uansett hvor mye tid du tilbringer sammen med rotta di kan du ikke erstatte en rottekamerat. Du kan for eksempel verken utføre det daglige pelsstellet, hjelpe den med å bygge bol eller sove sammen med den i buret. En rotte uten selskap kan ofte bli svært ensom. Det at den har selskap betyr derimot ikke at den vil bli mindre opptatt av deg, snarere tvert i mot. To rotter er både sunnere og lykkeligere rotter enn enslige.

Når det gjelder kjønn, er det et par ting du må vite. Det er ikke likegyldig om det er jente- eller gutterotter du får med deg (og det er svært viktig at det ikke er en av hver, om du ikke planlegger rask familieforøkelse). Hunnrotter er absolutt de mest aktive og nysgjerrige rottene - de løper rundt i ett sett, undersøker alt, og prøver stadig nye ting. Hannrotter er en god del større (min veier rundt en halv kilo, men jeg har hørt om gigarotter på rundt kiloet), mer sedate og har sterkere lukt, uten at den kan sies å være plagsom. De har også en tendens til å markere rundt omkring, slik at du må regne med noen få dråper lekkasje når den er ute. Begge kjønn er svært vennlige og sosiale, selv om hannrottene nok er de eneste som kan sies å være kosete.

Når du velger ut rotter i dyreforretningen, så stikk gjerne hånden ned i tanken og se hvilken av rottene som kommer bort for å undersøke. På den måten er du garantert en nysgjerrig, utadvendt rotte. Sjekk at den ser ut til å være i god form, spesielt nysing, tung pust og rødaktig puss ved øyne og snute bør du være oppmerksom på, ettersom dette er tegn på en luftveisinfeksjon som rotter er spesielt utsatt for. Spør etter hvor gammel den er, rotter bør ikke tas fra moren sin før de er rundt fem - seks uker. Denne tiden trenger de for å bli avvent og å lære seg god rotteskikk og -bruk (gnage på golvtepper og ledninger, snuse på hendene dine etter godbiter og stjele mat fra tallerkenen din).

Når du har fått rotta med hjem fra dyreforretningen, så tilbring så mye tid sammen med den de neste dagene som mulig, for at den skal bli kjent med deg. Hvis du orker småraspingen fra klørne, er en god måte å legge den inni genseren din og la den herje rundt (vær oppmerksom på at rotteurin er et allergen - vask rispene dine med vann etterpå). Gi den små godbiter som den må ta fra hendene dine, så den lærer å assosiere deg med behagelige ting. Det skulle ikke ta mer enn en uke å få den helt tam. Rotter som har blitt behandlet skikkelig vil aldri bite så du blør - i så tilfelle er noe galt. Men tro ikke at rotta di biter deg hvis den gir seg til å gnage og slikke på hendene dine, det er bare kosegnaging. Det er ikke et bitt før du blør av det.

Husk at rotter er aktive, og trenger mye stimulans. Sett av en time om dagen til 'leketid', da de kan være ute av buret. Du kan gjerne gjøre noe annet imens, se på TV, strikke eller lese for eksempel, men vær i rommet. Hvis ikke området er fullstendig rottesikret bør du holde et halvt øye med dem - de gnager gjerne på ledninger, og det er farlig! De kan godt finne på å spise gulvteppe eller gnage i stykker lister også, og kan klatre opp til de utroligste steder. Hvis du hører en rar gnisselyd, er det rotta som skjærer tenner. Det er en koselyd på linje med maling hos katter (selv om den også forekommer når to hannrotter gjør seg klare til å sloss).

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter