Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Hvordan forhindre syk rotte

klipping, klør, tenner, mave, forkjølelse, hudsykdommer, svulster, skrammer, sår, angst


Forfatter: Ida Skarkerud

Hvordan forhindre syk rotte
Det viktigste for å hindre sykdommer er å gi kjæledyret ditt sunn mat og rent vann, og å rengjøre buret nøye.

Klipping av klør
Klørne må klippes med jevne mellomrom. Bruk en negleklipper eller en liten saks og vær svært forsiktig. Ikke klipp nærmere enn 1 mm fra nerven inne i kloa.

Tannproblemer
Gnagere har tenner som vokser hele tiden, og blir fortennene for lange kan det resultere i dårlig appetitt og vekttap. En kan da forsiktig trimme tennene tilbake til deres normale lengde med en negleklipper. For å unngå tannproblemer må rotter ha noe å gnage på slik at de naturlig sliper ned tennene selv, for eksempel nøtter eller en kvist av løvtre.

Maveproblemer
Grønnsaker og frukt har høyt vanninnhold, og for mye av dette kan gi fordøyelsesbesvær og diare. Førstehjelp ved lettere diare: 0,25 ml cultura to ganger daglig, gis i dyrets munn ved hjelp av en pipette. Diare kan også skyldes bakterieinfeksjoner, og da særlig salmonella. Smitte skjer gjennom forurenset for, og dødeligheten er høy.

Forkjølelse
"Forkjølelse", tungt åndedrett, pipende lunger og rennende nese, ofte i forbindelse med vekttap og svekkelse, er et tegn på sykdommer i luftveiene - sannsynligvis den mest utbredte form for sykdom hos rotter. Selv om virus og bakterier av mange slag er hovedårsak til sykdommen, spiller også andre faktorer som dårlig bolig, dårlig hygiene og overbefolkning en viktig rolle for å disponere dyret for bakterieangrep. Antibiotika i vannforsyningen kan brukes til å behandle en slik tilstand, men forebyggelse i form av bedre hygiene er nøkkelordet.

Hudsykdommer
Dette skyldes helst lus eller midd og kan holdes nede ved hjelp av et slags pulver som fås i dyrebutikker, samtidig som at strøet skiftes ut og buret desinfiseres. Hardnakkede hudsykdommer kan ha andre årsaker, som f.eks. ringorm, og krever behandling av dyrlege.

Svulster
Svulster oppstår særlig i brystvevet, og heldigvis er de som oftest godartede. En dyrlege kan operere og fjerne svulsten under full bedøvelse. Dette frarådes ved eldre dyr.

Små skrammer og sår
Disse kan forsiktig renses med lunkent vann og desinfeksjonsmiddel og så tørkes. Litt antiseptisk (bakteriedrepende) eller antibiotisk krem kan så smøres på såret. Pudder bør unngås siden det har en tendens til å danne skorper.

Angst
Vær oppmerksom på tegn på plutselig angst hos små gnagerkjæledyr. Visse lyder, som for eksempel høyfrekvente lyder, som ikke oppfattes av det menneskelige øre, kan påvirke dem kraftig. Kilden kan være en datamaskin, en telefon eller fjernkontrollen til TV'n. Hvis slike ting ser ut til å skremme kjæledyrene så flytt deres bosted langt vekk fra støykilden.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter