Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Fakta om Degus

Degus kommer opprinnelig fra Chile, hvor de lever i området fra vestkysten til Andesfjellene i flokker på 10 til 100 dyr. De ble opprinnelig fraktet til Europa og Amerika for å bli brukt i medisinske forsøk. På grunn av deres manglende evne til å fordøye sukker har de i stor utstrekning blitt brukt innen diabetesforskning. Selv om dyrene har mange likhetstrekk både utseende- og oppførselsmessig med både ørkenrotter og hamstere, er de rent artsmessig slektninger av kaniner og chinchillaer.


Forfatter: Erik Sontum Nettsted: Degus i Norge

FAKTA OM DEGUS

Degus (fra det latinske Octodon degus) kommer opprinnelig fra Chile, hvor de lever i området fra vest-kysten til Andes-fjellene i flokker på 10 til 100 dyr. De ble opprinnelig fraktet til Europa og Amerika for å bli brukt i medisinske forsøk. På grunn av deres manglende evne til å fordøye sukker har de i stor utstrekning blitt brukt innen diabetes-forskning. Selv om dyrene har mange likhetstrekk både utseende- og oppførselsmessig med både ørkenrotter og hamstere, er de rent artsmessig slektninger av kaniner og chinchillas.

Utseendemessig kan de beskrives som en krysning av et ekorn og en ørkenrotte, og er omtrent like store som hetterotter. Fargen er brunmelért,
og de har en hale som er like lang som hele kroppen med en busk-lignende stuss ytterst på halen. Halen blir beveget fram og tilbake mens de går, som et slags balanse-instrument. Magen er rund og kremfarget, og de har også kremfargede rundinger rundt øynene. De har lange værhår og relativt store ører til å være såpass små dyr. De har fire fingre, og fem ganske lange tær. Tennene til voksne degus er gule, selv om de blir født med hvite tenner. Dette er fordi tennene reagerer kjemisk med klorofyll, slik at tennene farges etter hvert som dyrene spiser. Hvite tenner hos voksne dyr er faktisk et alvorlig sykdomstegn.

Det ble i slutten av 1999 meldt om en mulig ny type degus - dverg-degus - som er ment å være vesentlig mindre enn vanlige degus. Det er i øyeblikket ikke sikkert om dette er en helt ny og permanent rase, eller bare er en ren tilfeldighet som har oppstått i ett spesielt kull.

Dyrenes oppførsel kan på mange måter sammenlignes med ekornets. De er raske, nysgjerrige, spiser oppreist på bakbeina og er ekstremt sosiale.
Degusene lever hovedsaklig på planter, løv og bark, mens ville deguser også spiser opp avlingene til de lokale bøndene. Deres største fiende er naturlig nok rovdyr, og de ville degusene har en antatt levetid på bare ett år pga. disse. Men de kan faktisk bli helt inntil femten år gamle.

I en undersøkelse blant ville degus viste det seg at bare ett av 5400 dyr ble fire år gammelt. I fangenskap derimot, er degusens forventede levetid fem til syv år, mens de ytterst sjeldent blir mer enn ti år gamle. Utbredelsen av degus som kjæledyr ser ut til å være nesten ikke-eksisterende i de fleste land (antakelig som følge av importrestriksjoner), men noen land ser ut til å ha kommet litt lenger, som f.eks. Canada, Sverige og Nederland.

Latinsk navn: Octodon degus.
Pris: 400-500 kroner.
Kroppslengde (inkl. hale): 25 - 31 cm.
Halens lengde: 7,5 - 13 cm.
Ørenes lengde: 2,4 - 3,4 cm.
Vekt: 170 - 300 gram.
Kroppstemperatur: 37,9 °C.
Antall kromosomer: 58.
Forventet levealder: 5 - 7 år i fangenskap.
Graviditetens lengde: 87 - 93 dager.
Antall barn i et kull: 3 - 9 (4 i gjennomsnitt).

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter