Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Hold av Chinchilla

ernæring, sykdommer, unger, kull


Forfatter: Tommy Hanstvedt

Ernæring
Chinchillaens fordøyelsessystem er spesielt innrettet etter den sparsomme kosten fra deres hjemtrakter. Denne føden består av ufordøyelige fiberstoffer som er svært viktig. Ved å spise chinchillapellets og høy får chinchillaen nok av disse fiberstoffene.

Dessverre er chinchillaer svært glad i alt som er søtt og/eller fett. Noe som lett fører til fordøyelses problemer og feilernæring. En rosin eller to per dag er rikelig, og noe chinchillaen elsker. Andre godsaker som kan gies er knekkebrød, tørt brød, en liten eplebit, og kornflakes. Nøtter er ikke heldig da det kan gi dyret forstoppelse.

IKKE gi dyret fór typer som er beregnet for andre gnagere da det kan føre til feiærnering.

Som grunnfor brukes chinchillapellets, høy og vann, samt kvister og treverk fra bl.a. rogn, osp, selje og kjerneløse frukttrær som epler, pærer o.l. Ikke bruk kjerneløse frukttrær som kirsebær, plommer o.l. da disse inneholder garvesyre. Du skal heller ikke bruke bjørk. Osp kan brukes, men vær klar over at dyret kan bli rød i pelsen, dette fordi sevjen til ospen missfarger pelsen. Løvetann og kløver er og mye brukt, men skal selvfølgelig ikke taes fra veikanten eller andre forurensede steder. Det bør og tørkes.

Chinchillapellets er spesialproduserte fórpiller laget av malte kornsorter og høy som er presset sammen og tilsatt proteiner, vitaminer og mineraler. Når man kjøper pellets bør man passe på at de ikke er mer enn 4 mnd. gammel, ellers vil ikke vitaminene ha noen virkning lenger. Ikke bruk for som er ment for andre dyr, som kaniner, marsvin, hamstere o.l. Det kan føre til feilernæring. Høy får du kjøpt hos dyreforhandleren og i mange dagligvarebutikker.

Høyet skal være tørt, muggfritt og uten misfarging. Er det antydning til mugglukt skal ikke høyet brukes. Friskt vann gies daglig og bør ha rom temperatur. Vannbeholderen bør vaskes minst en gang for uken. Bruker du vitamin/mineral - tilskudd i vannet må du vaske beholderen oftere. Ellers bør det være en gnagestein i buret, for å dekke behovet for kalk.

Sykdommer
Chinchillaer er lite plaget av sykdommer, og med rett fór og stell blir de sjelden syke. Noen huskeregler for å holde dyret frisk kommer her:

* Dyret må ha kunne sove uforstyrret i sovekassen om dagen, forstyrrelser vil gjøre det nervøst/engstelig.

* Endringer i fôret kan gi diaré. Skal man skifte fòr bør det nye fôret blandes med det gamle i stadig større mengder. Etter noen uker kan chinchillaen spise bare det nye fôret.

* Dyret bør ikke få gamle fòrpiller, etter 3-4 mnd er fôret uegnet da de fleste næringsstoffene er brutt ned og pelletsene ikke lenger har noen næringsverdi. Dyret kan bli underernært eller sykt av gammel pellets.

* Høyet skal alltid våre feilfritt, høy som er fuktig eller muggent kan gjøre dyret sykt. Høy som havner på bunnen av buret bør fjernes daglig.

* Drikkevannet må skiftes etter 1-2 dager og flasken vaskes med vanlig oppvaskemiddel og skylles godt. Dette gjelder spesielt hvis man bruker tilsetninger i drikkevannet.

* Chinchillaen trenger masse gnagemateriale. Den bør alltid ha friske kvister og greiner så den kan slipe ned gnagetennene som hos chinchillaen vokser hele livet, som hos andre gnagere. Jeg er imidlertid usikker på hvilke treslag som er giftige for chinchillaer.

* Føl jevnlig på chinchillaens ryggrad og brystkasse for å undersøke om dyret blir tynnere. Eller vei dyret med jevne mellomrom, hvis dyret taper vekt kan det være tegn på alvorlig sykdom.

* Hold øye med dyrets avføring, de skal være lange og faste. Hvis ekskrementene er bløte og lett trykkes flat (etterlater slimete spor) er dette et tegn på diaré. Hvis ekskrementene blir mindre og dyret blir slapp og spiser mindre er dette et tegn på forstoppelse

Chinchillaunger
Noe av det største man kan oppleve som chinchillaeier er at dyrene får unger. Det viser og at foreldrene går godt sammen og at dyrene får rett stell og mat. Hunnen går drektig i ca 111 dager (ca 4 mnd) og får mellom 1-4 unger i hvert kull. Fødselen finner som regel sted om natten eller morgenen. Fødselen starter med veer som varer i ca 1/2 time, hvor hunnen stønner og ynker seg, krøker seg sammen og strekker seg ut. Så trekker moren ungene forsiktig ut med tennene. Når fødselen er over, kommer morkaken ut, som hunnen spiser. Hun blir derfor ofte innsmurt i blod på snuten og forpotene.

Ungene søker straks under morens buk for å varme seg og die. Flytter moren seg følger ungene etter. Noen få timer senere er ungene tørre og kravler rundt i buret etter både moren og faren. Hvis faren er i buret etter fødselen kommer de til å pare seg få timer etter fødselen. Om det ikke er ønskelig må hannen fjernes.

Normal fødselsvekt for chinchilla unger er 40-50 gram og etter 3 uker er vekten fordoblet. Ungene fødes ferdig utstyrt med tenner, klør, pels og åpne øyne, og allerede få dager etter fødselen småspiser de av høyet og fôret. Dietiden er ca 6 uker, og ungene går gradvis over til vanlig fôr, men hvis moren tillater det dier gjerne ungene litt lenger. Ungene bør ikke få for mye forpiller om gangen, da de har lett for å forspise seg på forpiller med påfølgende diaré. En liten skje om morgenen og en om kvelden mens ungene er fra 1 1/2 - 4 måneder gamle. Høy derimot kan de få i større mengder.

Etter fødselen bør ikke moren få sandbad på ca 3 uker for å unngå infeksjon i urinveiene. Ungene lære av å se på moren, og når de er 4-5 uker vil de også prøve å ta seg et sandbad. Vær også ekstra nøye med renholdet i buret etter en fødsel, da hunnen er ekstra utsatt for infeksjoner.

Hunnen bør få ekstra tilskudd av vitaminer og mineraler etter fødselen, de fleste dyrebutikker selger forskjellige tilsetninger man kan ha i drikkevannet eller i fôret.

Hvor lenge ungene kan være sammen med foreldrene avhenger av kjønn, og om faren er i buret. Men etter 8 uker klarer vanligvis en chinchilla seg selv. Gutter kan være hos moren til de blir 10 uker, da de begynner å bli kjønnsmoden. Og da kan den/de gjøre moren gravid, noe som ikke er bra. De kan være lengre sammen med faren, men det kan lett oppstå konflikter mellom hanner når hormonene tar overhånd.

Hvis faren ikke er i buret kan jenter være sammen med moren også etter de er kjønnsmoden. Et par på en mor og en datter lever harmonisk sammen. Hvis faren er i buret må ungen fjernes før den blir 4 mnd.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter