Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Hva er en chinchilla?

En chinchilla er en mellomstor gnager med store ører, lang buskete hale, rundt form på hode og kropp, store sorte øyne og lang, tykk pels, ca 2 cm lang. Pelsen er som regel grå (standard grå) mens undersiden er hvit. Det finnes og mange andre fargevarianter fra sort til hvit, beige og brun.


Forfatter: Tommy Hanstvedt

Hva er en Chinchilla?

En chinchilla er en mellomstor gnager med store ører, lang buskete hale, rundt form på hode og kropp, store sorte øyne og lang, tykk pels, ca 2 cm lang. Pelsen er som regel grå (standard grå) mens undersiden er hvit. Det finnes og mange andre fargevarianter fra sort til hvit, beige og brun. En liste over forskjellige varianter kommer senere.

Som voksen veier en chinchilla mellom 500 og 800 gram, hunnen er som regel større enn hannen. Vanligvis lever en chinchilla i 10 - 15 år, men den kan bli mer enn 20 år gammel. Hunnen blir kjønnsmoden i en alder av 5-6 måneder og er brunstig èn gang i måneden, drektighetstiden er 4 måneder (som er svært lenge for en gnager) og ungene kommer i kull på mellom 1 og 4 unger. Rasens latinske navn er Chinchilla Laniger.

Forhistorie
Chinchillaen kommer i fra Andesfjellene i Sør-Amerika. Etter at de spanske conquistadorene hadde erobret Sør-Amerika ble chinchillaens pels kjent i Europa. Pelsen ble raskt populær da den var tykkere og finere enn noen andre (Pelsen er ganske spesiell da hver hårsekk inneholder mellom 60-80 hår, mens de fleste andre dyr bare har ett).

På 1700 og 1800 tallet var pelsen så etterspurt at chinchillaen var truet av utryddelse. Noe måtte gjøres, og oppdrettsforsøk ble satt i gang, med varierende hell. Først på 1900 tallet lykkes man å avle frem disse dyrene, etter lang tids eksperimentering med fór og stell for å få dyrene til å trives og formere seg. I dag oppdrettes millioner av chin's på pelsdyrefarmer over hele verden, og de har blitt et meget populært husdyr.

Før du kjøper
Men det er først i senere tid chinchillaer har blitt populær som kjeledyr. Dyrets nydelige utseende og morsomme oppførsel sjarmerer de fleste av oss, så det er ikke rart at stadig flere anskaffer seg en chinchilla. Men før du går til anskaffelse av en chinchilla bør man være klar over følgende;
Chinchillaen er ikke avlet fram som tamdyr, men pelsdyr, og det i mindre enn hundre år, dyret er derfor fortsatt delvis vilt. Det har en utpreget egen vilje som eieren må respektere.

Chinchillaen kan ikke trenes opp som f.eks. en hund, men de er intelligente og lærer fort. Tamme dyr kan bli svært fortrolig med sin eier. Har man faste tider for mating og lufting vil dyret fort komme inn i rutinen og vil selv gå tilbake til buret når tiden er ute (etter en times tid begynner de å bli sliten). Når chinchillaen er ute av buret vil den utforske alt, især nye gjenstander. Så man må holde dyret under oppsikt når det har sin daglige løpetur utenfor buret for at det ikke skal gjøre skade på seg selv eller hjemmet ditt, chinchillaen er nemlig glad i treverk, ledninger, potteplanter o.a. som kan gnages, med fare for forgiftninger og støt. Det er dessverre ikke så enkelt å lære en chinchilla hva som er lov og ikke lov.

Men får den noen greiner å gnage på når den er ute lar den kanskje inventaret få være i fred. Hvis dyret gnager på møbler e.l. bør du rope på dyret, klappe med hendene eller gjøre en bevegelse som om du vil dytte dyret vekk. Gjentar man dette ofte nok vil dyret slutte å gnage på ting.

Chinchillaer er dessuten nattedyr som er aktive i skumringen og om natten, og det er da de støyer mest. Buret bør derfor ikke plasseres på soverom hvis man vil sove i fred. På dag tid er det viktig at dyret får ro. Buret bør derfor plasseres et sted hvor dyret kan sove uten å bli forstyrret av musikk, TV, kjøkkenmaskiner støvsuger o.l. Støy og stress kan redusere levetiden og livdskvaliteten til din chinchilla.

Chinchillaburet
Det er viktig at buret er stort nok, for chinchillaer er aktive dyr og har behov for masse mosjon. Et bur på ca 80x70x50 cm eller større er passende for en enslig chinchilla om den får sin daglige løpetur utenfor buret. For to dyr bør buret være minst halvannen gang så stort. Dessverre er det vanskelig å få store nok bur i dyreforretningene, men et alternativ er å bygge et bur selv.

Buret må inneholde matskål, vannbeholder, greiner, sittebord, og en gnagestein. Sandkassen settes inn en halvtime - time 3-4 ganger i uken så dyret får renset pelsen. Mange dyr setter pris på en sovekasse som de kan sove i om dagen.

Kassen bør bare ha en inngang, og har man en gravid hunn eller en hunn med unger er det viktig at sovekassen er stor nok for moren og ungene (helst faren og) Et løpehjul kan og være til stor glede, men de må ha en diameter på minst 15 tommer.

En temperatur på litt under 20 grader er behagelig for chins. Blir temperaturen over 25 grader må buret flyttes til et kaldere rom.
Unngå trekk, fuktighet, sterk varme og direkte sollys.

Buret bør stå inn mot veggen, helst i et hjørne, i brysthøyde. Det må stå så høyt at man ikke kan bøye seg over buret, da det kan skremme dyret. Unngå og at andre husdyr eller fugler kan komme opp på buret, da det kan være ganske skremmende for en chinchilla.

FARGER
Dette er en oversikt over de fleste fargevariantene som man finner hos chinchilla:

Standard grå
Beige
Black Velvet
Ebony
Sølv (Silver)
Hvit
Sølvmarmorert
Fiolett
Brown Velvet

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter