Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Ørkenrotte

historie, farger, for, levealder, pels, bur


Forfatter: Ragne Kristine Smuk

Om ørkenrotte

Ørkenrotter er små gnagere som hovedsakelig lever i tørre ørkenaktige områder i Afrika og deler av Asia. De lever i huler under jorda om dagen, men kommer opp og spiser om natta. De kan minne om små rotter eller mus, men de har lange bakben. Dette gjør faktisk at de kan minne om miniatyr kenguruer.

Vanligvis er ørkenrotter brune, men de fins i langt flere farger enn de fleste er klar over. Jeg kan nevne noen av fargene:

Apricot
Argente Golden
Argente Nutmeg
Black, Burmese
Champagne
Colorpoint Agouti
Colorpoint Slate
Dark Eyed Honey, Lilac
Dark Tailed White
Dove, Cream
Polar Fox
Siamese
Yellow Fox, Blue


Og dette er bare noen av de mange fargene!

Ørkenrotter fungerer ypperlig som kjæledyr. De kan fores med smågnager-blanding, brød, knekkebrød, cornflakes, frukt (appelsiner er vel noe av det beste de vet), løvetannblad osv. De bør også få tilskudd på proteiner som f.eks. brunost.

Ørkenrotter er raske, spretne og nyssgjerrige. De trenger god plass til løping og leking, og kan gjøre hopp på opptil 50 cm. De er tamme og koselige med lite lukt i forhold til andre små gnagere. Med riktig mat og stell kan de leve lenge. Gjennomsnitts levealder er 2-4 år.

Hvis de får nok frisk frukt kan de klare seg lenge uten å drikke, men likevel bør de alltid ha tilgang på vann! Ørkenrotter trives ikke alene, derfor må de ha mye selskap, enten av eieren eller av en annen ørkenrotte. Hvis du mater den med hånden kan den bli riktig tam. Jo tammere dyret er, jo morsommere er det å stelle med det!

De mest vanlige sykdommer er diare og forkjølelse. Vanligvis fører begge sykdommene til døden, men de kan også overleve. Heteslag er heller ikke uvanlig. To timer over 42 grader betyr døden. Ha aldri buret i solvarmen!

Ørkenrotter kan pare seg når de er ca 3 måneder gamle. Etter en drektighetstid på 24-28 dager føder hunnen mellom 1 og 8 hårløse unger. Ungene er helt hjelpeløse ved fødselen. De lever av morsmelk i omtrent 20 døgn, og åpner øynene når de er ca 16 dager gamle. Du bør helst ikke røre borti ungene før de er en uke gamle, ellers kan moren begynne å spise ungene sine. Dette gjør den fordi den er redd for dem.

Noen ganger kan det se ut som "håret" (pelsen) til ørkenrotta er fett. Da kan du putte en skål med chinchilla badesand i buret. Ørkenrotter elsker å "bade" i badesand! Da vil pelsen bli mye blankere og finere. Chinchilla badesand kan også brukes som underlag i stedet for sagflis.

Tennene til ørkenrotta vokser hele livet. Derfor må den ha noe å gnage på hele tida. Kjøp en gnagestein i dyrebutikken eller hent kvister ute og legg dem i buret!

Det beste buret du kan finne til ørkenrotter er nok akvarium. De liker å grave, og bør derfor få muligheten til dette! Og dette er jo noe de får mulighet til i et akvarium. Der kan de rote og grave så mye de vil, uten at det blir noe søl av det. Så jeg anbefaler å kjøpe et akvarium i stedet for vanlig bur med sprinkler.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter