Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Kanin - Valg av bur

innebur , utebur, reisebur


Forfatter: Sola Hopp og Sprett Nettsted: Sola Hopp og Sprett

BURET

Et godt bur er absolutt nødvendig for at kaninen skal ha det bra. Man kan bruke ferdigkjøpte sprinkelbur til å ha innendørs. Man kan også selv bygge trebur til utendørsbruk. Gjøres det skikkelig, kan det holde i mange år. Buret består av to deler: en dagdel med en nettingsdør som slipper inn lys og luft, og en nattdel med en solid dør der dyrene får beskyttelse mot vind, regn, kulde og rovdyr. Ved at buret ikke står direkte på bakken beskyttes det mot fuktighet, rotter, hunder og rev. Det letter også rengjøringen.

Hvor ofte man bør gjøre rent i buret er avhengig av hvor mye det brukes. Kaniner tisser ganske mye, og det bør gjøres rent hver dag hvis kaninen er der permanent. Det er lurt å ha et lag papir som suger opp fuktighet i bunnen under strølaget. Kaninen gjør sjelden fra seg på soveplassen sin, så den behøver ikke skiftes ut hver dag.

Buret bør plasseres på et hensiktsmessig sted i ly og gjerne sydøstvendt. Selv om kaniner er ganske hardføre, bør det beskyttes mot sterk varme eller kulde. Er det kaldt, bør det plasseres i skyggen. Kaniner bør ikke plasseres i direkte sollys uten mulighet for skygge. På varme dager kan kaniner få heteslag hvis det er sperret inne i et dårlig ventilert bur. Helst bør taket da være åpent, eller ventilasjonen må være svært god.

Paneldør til å sette på utside av nettingsdøren bør brukes når det er kalde netter. Dette gir ekstra beskyttelse mot kulde og blåst, samtidig som det gir god ventilasjon

Innebur
Kaniner er svært glade i å bevege seg. For at kaninen skal kunne hoppe omkring i buret sitt, må det være romslig nok. Det er mye man må tenke på:

Det riktige buret
Det riktige buret for en til to dvergveddere bør ha ein grunnflate på minst 50 x 90 cm. Enda bedre er eit stort bur med eit areal på 65x115cm. For at kaninen lett skal kunne strekke seg opp, må ikke høyden på buret være under 45 cm. Underdelen i buret består av ein bakke plast som bør være minst 16 cm høy. Kanten hindrer at strøet spres rundt i rommet. Pass på at gitteret i overdelen er forsinket. Plastbelagte deler gnager dvergen av noe som kan være helseskadelig. Gjennom en dør på langsiden av buret, særlig på de store, gjør det lettere for deg å ta ut kaninen og stelle i buret.

Uegnet
Uegnet er en overdel av plast. På grunn av utilskrekkelig lufting vil kaninen få for lite oksygen, luften sirkulerer ikke inni buret og urinen fordamper langsomt. Like uegnet er det å plassere kaninen i et terrarium.

Et lite hus å hvile i
Akkurat som den huleboende villkaninen, liker også kaninen et sikkert tilfluktssted. Dyrebutikkene selger små hus av plast eller tre, grunnflaten bør være omtrent på 25x35cm. Velg et hus med flatt tak til kaninen din, da kan den sitte på taket å holde utkikk. Som en ekstra hvile og utsiktsplass kan du montere opp en sitteplate av tre i burgitter.

Kaninen ute
En innekanin bør vennes langsomt til oppholdet ute i det fri, så den ikke blir forkjølet. Vent til temperaturen har steget til 20°C. i begynnelsen setter du bare kaninen ut i inngjerdingen i en til to timer om gangen og øker tiden etter hvert. Hvis temperaturen faller til 15C om natta, må kaninen tas inn i huset.

Helårs utebur
Her er det tenkt på tilnærmet samme bur type som i Sverige blir kalt solhullet. Her i landet er det også blitt kalt svenske bur. Dette kan vel tyde på at de er blitt konstruert i Sverige. Buret kan bygges i den lengden en måtte ønske, men det er neppe praktisk å bygge mer en fire bur i samme seksjon. Det er mye godt og si om disse bura. Det blir rimelige anleggkostnader, og bura er greie å stelle. Mye tyder dessuten på at de gir et utmerket miljø for kaninene, med frisk luft og godt ly. To og to bur grenser mot hverandre med en felles høyhekk. Ende vegger og bakvegg omkring disse to bura er laget av pløyde bord, og slik skal det være også om det blir fire bur i en seksjon. Bunnen i buret skal være i godt arbeidshøyde, og den skal være av 1/2"x netting.
Det har vært enkelte tragiske resultater av og bruke 3/4" netting. Får en kaninunge et bakbein gjennom nettingen, vil den som regel ødelegge beinet. Taket må sikres slik at det ikke blåser av, og for å skjerme mot været skal det rekke godt fram foran buret. Buret skal ha ei tett og god reirkasse fast på baksida, og inngangen til denne beslås med metallplater. Beina på buret må ikke settes direkte ned på bakken, men festes oppå 2" planker lagt på tvers i endene. Ved bruk av frittstående bur ute må en ha et godt reinhold rundt bura, slik at flue/mus/rotteplage ikke oppstår. Avrenning fra området må hindres.

Råd
Ikke glem og klappe kaninen både ute i hagen og på balkongen. Omsorg og koseprating holder kontakt mellom deg og kaninen din ved like. Dyret forblir tamt og tillitsfullt selv om det er ute innhengning.

Reisebur
Eit reisebur er praktisk å ha dersom du skal på stevne eller reise på ferie med kaninen din. Det fins også reisebur som er spesielt lagt for og ha på fly. Det fins reisebur i allslags størrelser både til hunder, katter, kaniner og mange andre dyr.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter