Dyrenett.no
Dyrebutikker Gnager Nettbutikker Gnager Smådyrklinikker Gnager Produkter Gnager Oppdrettere Gnager Pensjonat Gnager
Gnager-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Gnager Artikler

Kanin - Helsestell og Sykdommer

attferdsendringer, tannstilling, helseproblemer, diarè, forstoppelse, førstehjelp, heteslag


Forfatter: Sola Hopp og Sprett Nettsted: Sola Hopp og Sprett

HELSESTELL OG SYKDOMMER

Kaniner har fra naturens side ikke så lett for og bli syke. For at kaninen din skal holde seg frisk, er det viktig og gi den variert kost, holde buret rent, og la den bevege seg nok og gi den nok omsorg.

5 SYKDOMSTEGN

1. Øynene:
De har mistet den livlige glansen, virker matte og uklare.

2. Pelsen:
Den ser matt ut og hårene stritter til alle kanter.

3. Lorten:
Hos friske kaniner består den av velformede kuler. Fargen er brunsvar til grønnlig-brun (unntak: blindtarmslorten). Grøtete, tyntflytende avføring tyder på diaré.

4. Urinen:
Fargen på urinen kan hos kaninen variere fra gulhvit til brunrød. Brunrød urin er derfor intet tegn på sykdom. Fargene bestemmes av foret. Hvis kaninen din for eksempel spiser mye gulrøtter og grøntfor får urinen en intens farge.

5. Kroppstemperaturen:
Hos en frisk kanin ligger den mellom 38,5 og 39,5c. Både lavere og høyere temperatur tyder på sykdom.

Påfallende atferdsendringer
Mange av de sykdommer som forekommer hos kanin er, oppstår på grunn av ukyndig hold. Fuktig strø, skittent bur, bedervet fòr, feil ernæring og plassering samt manglende bevegelse eller for mye stress svekker dyrets immunforsvar og gjør det mer mottakelig or sykdommer. Det er viktig for et godt behandlingsresultat at sykdomstegn oppdages så tidlig som mulig.

Følgende atferdsendringer legger du straks merke til hvis du kjenner kaninen din godt og er observant:

-kaninen kommer ikkje hoppene som vanleg når du gir den mat.
-den har ikkje matlyst og spiser svært lite eller ikkje noe.
-dyret sitter likeglad i buret sitt eller har trukket seg heilt tilbake i huset sitt.
-ørene retter seg ikkje etter lyder som vanlig. De er bare halvt rettet opp eller ligger etter nakken.
-hvis kaninen har sterke smerter er blikket stivt og den skjærer tenner av smerte. Hvis det er mye bakgrunnsstøy er det lett å overhøre den lyden.

Så snart du merker en slik atferdsendring bør du straks søke råd hos en dyrlege.

Smittsomme sykdommer
Særligt hvis du har flere kaniner, må du kjenne til de følgende sykdommer. Hele kaninkolonier har gått til grunne av desse sykdommer.

Viral hemorragisk sykdom hos kanin
Denne svært smittsomme virusykdommen har spredt seg fra kina til heile europa. Vill- og tamkaniner rammes i like sterk grad.

Sykdomstegn er foreksempel:
-apati
-pustebesvær
-blødninger fra nese

Sykdommen resulterer i ein kvelingskrampe. Ennå finnes det ingen behandling mot denne dødelege sykdommen.

Myxomatose
Denne svært farlige kanin sykdommen som overføres ved blodsugende insekter kalles også for kaninpest. Sykdommen begynner vanlegvis med verkende øyekatarr samt hevelser i hode og kjønnsorgan.

Dyret dør etter få dager. Når sykdommen først har brutt ut finnes det ingen behandling.
Hvis du har mistanke om at kaninen din har emyxomatose eller hemorrhagisk sykdom må du kontakte distrikts veterinæren i ditt område for å få råd om hva du skal gjøre.

Helseproblemer
Hovedregelen er at du alltid bør gå til dyrlegen med dvergkaninen din straks du merker noe uvanlig med dyret. Med lett diaré og forstoppelse kan du prøve og behandle selv. Hvis det imidlertid ikke skjer en bedring innen 24 timer, slipper du ikke unna turen til dyrlegen. Sykdommer i fordøyelseskanalen er hos kaniner vanligvis forårsaket av feil ernæring.

Lett diaré
Avføringen er myk og grøtende, pelsen rundt endetarmsåpningen er skitten ellers virker ikke dyrets atferd påfallende. Ikke bare ernæringen, men også kulde, trekk og stress kan være utløsende faktorer ved diaré. Undersøk burets plassering og hvordan dere behandler kaninen!

Rengjør buret nøye, fjern matrester og legg inn frisk halm. Alt fòr fjernes straks. Kaninen får bare godt høy, og istedenfor lunket vann får den kamillete i drikkeautomaten. Kvister fra eik og selje er bra mot diaré. Hvis diareen bedrer seg i løpet av 24 timer, bør du likevel ikke gi grøntfòr igjen med ein gang. Gi kaninen bare godt høy, vann og godt tørrfòr i noen dager. Hvis diareen fortsatt ikke har gitt seg etter to dager, må du ta kaninen med til dyrlegen. Det er viktig for diagnosen at du tar med ein avføringsprøve.

ADVARSEL
Hvis avføringen er svært tyntflytende og lukter ubehagelig, og eventuelt også iblandet blod, må du straks dra til dyrlegen eller nærmeste dyreklinikk. Kaninen er alvorlig syk. Spesielt hvis magen til kaninen er svært oppblåst, pusten er flat og skjelvende, eller dyret til og med trommer med bakbeina i gulvet, er det fare på ferde.

Forstoppelse
Kaninen sitter med krum rygg i buret og trykker, men får likevel bare ut noen få, for det meste harde, små lortkuler. Dyret har heller ikke særleg god matlyst. Når du klemmer forsiktig på den bakre delen av magen, kan du kjenne at den tykktarmen er fylt med ekskrementer.

Kontroller alltid først om drikkeautomaten er tilstoppet eller tom slik at kaninen ikke får nok vann. Fjern alt tørrfor og la kaninen løpe fritt hvis den vil. Bevegelse kan hjelpe!!! Gi den bare lett fordøyelig grøntfor de neste dagene, foreksempel salat, løvetannblader eller fennikel. Som straks tiltak gir du den tre ganger daglig i teskje lin eller renset parafinolje (fra apoteket). Masser kaninen mage med lett sirklende bevegelser med fingrene. Senest etter 24 timer må det ha skjedd en tydelig bedring, ellers må du omgående gå til dyrlegen med kaninen.

Advarsel: hvis magen er kraftig oppblåst og gjør vondt ved berøring, må du straks dra til dyrlegen.

Førstehjelp i nødsfall
Det forekommer situasjoner der hurtig hjelp kan redde livet til kaninen.

Heteslag
Hvis kaninene ikke kan trekke seg tilbake i skyggen på varme sommerdager, er det stor fare for at kaninen kan få heteslag. Ofte har ikke eiren tenkt på at sola flytter seg, og at buret eller inn hengingen plutselig står midt i solskinnet. Også når kaninen plasseres i en overopphetet bil, kan den varmeømfintlige kaninen få heteslag.

Symptomene er tydelige
Kaninen ligger likeglad i eit hjørne, peser med skjelvende kropp, nesevingene er vidt oppsperret og slimhinnene er blålige.

Bring dyret for til eit kjøligt rom. Prøv å senke kroppstemperaturen til kaninen ved å fukte pelsen ved hjelp av ein fuktig klut over hodet og kroppen. Skift det fuktige klede ofte. Når det går bedre med dyret, lar du det løpe fritt på eit skuggefult og kjølig sted.

Feil tannstilling
Dvergkaninen har ein frisk og normal tannstilling når fortennene i overkjeven griper litt over fortennene i underkjeven. Når den gnager og tygger slites tennene som er i kontinuerlig veks på ein naturlig måte.

Klikk her for å se oversikten over artikler om gnager.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din gnager. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter