Dyrenett.no
Dyrebutikker Fugl Nettbutikker Fugl Smådyrklinikker Fugl Produkter Fugl Oppdrettere Fugl Pensjonat Fugl
Fugl-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Fugl Artikler

Undulaten

Siden denne lille australske papegøyen i begynnelsen av 60 årene ble kjent rundt om norske hjem, har den for alvor blitt Norges innendørs nasjonalfugl. Undulaten, som i naturen er lysegrønn, finnes i dag i fargene grønn (og lutino), blå (og albino), samt brokete grønne- og blå varianter, foruten en masse nyanser av de forskjellige fargene.


Forfatter: Norges Zoohandleres Bransjeforening Nettsted: NZB

Dette bør du vite før du kjøper - UNDULATER

Norges "innendørs nasjonalfugl" - undulaten
Siden denne lille australske papegøyen i begynnelsen av 60 årene ble kjent rundt om norske hjem, har den for alvor blitt Norges innendørs nasjonalfugl. Undulaten, som i naturen er lysegrønn, finnes i dag i fargene grønn (herunder også lutinoen), og blå (herunder også albinoen), samt brokete grønne- og blå varianter, foruten en masse nyanser av de forskjellige fargene Hos din zooforhandler kan du også i dag få en større variant av undulaten - utstillingsundulaten, også kalt "engelsk undulat". Denne varianten av undulaten ble opprinnelig avlet frem i England som utstillingsdyr, men har, selv om den koster litt mer enn en vanlig undulat, blitt svært populær.

Før du kjøper en undulat
Hvis du vil ha en tam undulat, er det viktig at den ikke er for gammel når du kjøper den. Den bør helst være mellom 4 1/2 -6 1/2 uker gammel - det er den beste alderen å få den hjem i. Du bør også tenke over om du virkelig har tid til kun å ha en fugl, eller om det er bedre å kjøpe to med det samme, slik at du ikke får dårlig samvittighet over at fuglen sitter mye alene.

Stell og pass
Har du anskaffet deg en liten undulatunge, er det viktig at du er svært omhyggelig med å tilvenne undulaten dens nye hjem, som skal være et fuglebur på minst 40 x 25 cm, gjerne større. På bunnen av buret legger du sand og strandskaller, siden kan du også bruke et spesielt sandpapir beregnet til bruk i fuglebur, men du må da være klar over at fuglen i tillegg trenger litt sand til fordøyelsen. Det er viktig at den lille undulatungen ikke utsettes for en alt for stor kostforandring. Det er derfor viktig å kjøpe med hjem samme type for som din zooforhandler fôrer sine fugler på til daglig. Det vil som regel være en god undulatblanding og et godt kraftfor til å blande i frøet. Senere er det viktig å velge en undulatblanding av god kvalitet, her kan du spørre din zooforhandler om veiledning. I tillegg til undulatblandingen med kraft- eller eggefôr er det også lurt å kjøpe med noen hirsekolber til å plukke på, samt en kalkstein til å gnage på, slik at nebbet slites mere.

Den tamme undulat
Når du har anbrakt fuglen i det klargjorte buret, så er det viktig at den får fred og ro til å lære sitt nye hjem å kjenne. Det kan godt ta et par dager før den faller til ro. Når det har gått en dag eller to, er det på tide å begynne temmingen. I begynnelsen snakker du med fuglen utenfor buret, men ganske snart kan du forsiktig begynne å ta hånden inn i buret. Skulle fuglen da begynne å flakse, holder du hånden stille til fuglen har falt til ro igjen. Rett ut en finger og prøv å få den under beina til fuglen. Løft fuglen opp og sett den tilbake på pinnen igjen. Gjenta dette mange ganger.er heller et spørsmål om å være tålmodig nok. Når du setter inn leketøy til din undulat, må du huske på, at det ikke erstatter den menneskelige kontakt. Du kan gjerne forsøke å gi fuglen mat fra hånden, på denne måten blir fuglen fort fortrolig med hånden. Under temmingen er det lurt å ikke ha speil eller alt for mye leketøy i buret. Da har fuglen lett for å bli opptatt av disse isteden for deg, og temmingen blir vanskeligere. Fuglen bør heller ikke slippes ut av buret før den er håndtam. Når fuglen vel har blitt håndtam, kan du forsøke å slippe den ut. Dette gjøres best om kvelden når det er mørkt utenfor, slik at fuglen ikke flyr mot vinduene og skader seg. Når du på denne måten har fått undulaten tam, kan du begynne å lære den å snakke. Det er ikke alle fugler som kan lære å snakke, men hvis du er tålmodig, kan du nesten alltid lære fuglen noen få ord. Den gamle skrønen om at kun hannfugler kan lære å snakke, stemmer ikke. Det er heller et spørsmål om å være tålmodig nok. Når du setter inn leketøy til din undulat, må du huske på, at det ikke erstatter den menneskelige kontakt.

Daglig stell
Undulater er lette å stelle. En god undulatblanding, et bra kraft- eller eggefôr og tilskudd av vitaminer i drikkevannet, som skiftes ut hver dag, dekker fuglenes daglige behov. I tillegg bør de også få litt grønt noen ganger i uken. Utover dette kan man også gi dem en hirsekolbe, en honning eller fruktstang eller lignende. Da får de noe å beskjeftige seg med i flere timer. Sanden eller sandpapiret skal skiftes ut en gang uken hvis du har en enkelt fugl, oftere hvis de er flere i samme bur.

Undulatene skal ha unger
Har du valgt å få et par med undulater, vil det være naturlig å la dem yngle. Til dette formål anskaffer du deg en egnet redekasse, som anbringes utenpå buret, -resten klarer fuglene stort sett selv. Husk at hannen må være minst 12 måneder gammel og hunnen minst 7 måneder gamle før du lar dem yngle. Eggene legges som regel ca. 10 dager etter første parring, og de legges med 2 dagers mellomrom. Undulatene ruger i 18 dager, hvoretter ungene kommer ut av eggene i den rekkefølge de ble lagt. Når du setter opp redekassen kan du begynne å fôre med mere kraft- eller eggefôr og grønt, dette vil stimulere fuglene til å gå i hekk.Dette er spesielt viktig under ungenes oppvekst. Undulatungene kan tas fra foreldrene, til et annet bur eller selges til din zooforhandler, når de er ca. 4 1/2 - 5 uker gamle, utstilingsundulater når de er ca. 5 1/2 - 6 uker gamle. Del er viktig at ungene fjernes fra foreldrene så snart de spiser selv, dette fordi foreldrene setter i gang med å legge et nytt kull med egg. Normalt kan man la undulatene fore opp to kull med unger i året. For å avbryte del tredje kullet, fjernes kassen etter at det tredje settet med egg er lagt ferdig.

Klikk her for å se oversikten over artikler om fugl.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din fugl. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Artikler
Bøker
Linker
Det er 249 linker om fugl.
De siste linkene:
charlottes dyr
Fugledilla
Annki
Fugleforum.com
bm

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter