Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Planter og kaktuser

giftig, skjør, egnet, plassering, kaktus, bakterier, regnskog


Forfatter: Obeligz Nettsted: Obeligz' reptil side

PLANTER

Planter generelt
Et planteløst terarie blir ofte et kjedelig terarie både for tilskueren og for dyret som bor i terariet. Planter generellt, enten de er av plastikk eller ekte, vil piffe opp terariet. Plantene er med på å skape skygger og kontraster i terariet og får terariet til å se mer naturlig ut. Planter har også en beroligende effekt på reptiler (og mennesker), de er grønne, grønt er som kjent en farge som virker avslappende på hjernen (rødt virker stressende, provoserende og opphissende).

Den ideelle terarieplanten
Den ideelle terarieplante er robust og vakker. Den trenger ikke mye lys, men tar heller ikke skade av å stå under en spott i 40 varmegrader. Den er ikke giftig men smaker heller ikke godt, den tåler å bli spist og klort på. Den ideelle terarieplante trives like godt i overfuktig sump som i knusktørr sand. Den liker å lufte røttene ved at reptilene graver den opp et par ganger i uka, så må "far" eller "mor" sette den i jord igjen. Noen underarter av denne planten liker ikke å lufte røttene, disse har spesialiserte røtter med sugekopper i enden som fester seg i bunnen av terariet.

Den ideelle terarie plante som liten liker å bli ligget på, som voksen liker den å bli klatret på. Den slutter også å vokse når den når 2/3 eller 3/4 av terariets høyde. Den har også kjempefine blomster om våren. Desverre eksisterer denne planten ikke...

Vi er derfor nødt til å plante med andre planter som er tilgjengelige og som tåler de leveforholdene som det enkelte terarie tilbyr.

Giftige planter
Giftige planter bør alltid unngås selv om dyret ditt ikke er en planteeter. Hvis du forer dyrene dine med sirisser og disse har spist giftige planter rett før de selv blir spist kan jeg ikke tenke mag at dette er bra for dyrene dine.

Skjøre planter
Skjøre planter egner seg generelt ikke til terarier. Enten de knekker lett, er kresne på vanning eller har andre spesielle krav. Det finnes dog unntak. I et terarie har man muligheten til å tilrettelegge alle forholdene til planten. Trenger planten mye lys er det bare å legge inn en lyspære til, trenger den høy luftfuktighet er det lett å gi den det. Men for oss reptileiere er det dyret i terariet som er viktigst, ikke planten, derfor er det viktig å velge ut planter som kan leve i de forholdene som reptilet trives best i.

Plassering
Plassering av planter i terarie. Jeg har drept en del planter i løpet av de få årene jeg har hatt reptiler. Ofte har man ikke annet valg enn å slenge inn ei plante og se den blir tråkket og spist ihjel. Men ofte kan reptilets vaner og atferd gi en en pekepinn på hvor det er smart å legge inn planter og hvor det ikke er det.

Kaktuser generelt
Er lette å holde og tåler de varme forholdene i mange terarier ganske godt. Mange er svært vakre og underlige. Så sant du passer på å ikke vanne dem ihjel tror jeg ikke at du kommer til å ha noen problemer med å holde disse i live. Ettersom så godt som alle kaktuser har pigger, må du derimot være litt forsiktig med å plassere kaktuser i terariet. Ikke plasser en kaktus på eller like ved yndlings ligge stedet til din reptil bare fordi den tar seg godt ut der, den kan være til bry for reptilet. Plasser heller ikke kaktuser under klatresteder til reptiler, du hadde vel ikke likt å falle på en kaktus, hadde du? Mange reptiler lager seg "usynlige stier", dvs. at de ofte bruker å gå gjennom en sprekk eller langs en rot, ikke sett hindringer i "stiene".

Kaktus advarsel:
Pass på kaktuser med veldig spisse pigger. Selv om noen reptiler er spesielt tilpasset til å tåle å omgås med kaktuser med spisse pigger er det generelt ikke en god idé å ha disse i terarier. Reptilene dine kan stikke seg på piggene og få infeksjoner. Sirisser kan også gjemme seg i piggene til en kaktus slik at dyret ditt ikke får tak i dem. Sirisser som gjemmer seg i piggene til en kaktus hvor de føler seg trygge vil som regel også begynne å spise på kaktusen og drepe den.

Svigemors tunge
Er en av de mest robuste plantene som finnes og også en av de letteste å ha. Den har ikke pigger annet enn ytterst på tuppen av hvert blad, disse piggene bør klippes av for å minske faren for at reptilene dine stikker seg. Jeg har ikke så mye info inne om denne planten og heller ikke det latinske navnet men dette skal jeg klare å oppspore snart.

Sukkulenter

Planter i Europa
De fleste planter i Europa er egnet til å settes i tempererte terarier. Her har du også et utrolig utvalg ikke bare i blomsterforretninger men også i naturen. Det er bare å begynne å samle!

Ser du en fin plante når du er ute på tur, er det bare å ta med seg denne og se om den vil trives i ditt terarie. Legg merke til hva slags jord planten naturlig vokser i og om den vokser på et sted som er veldig solrikt. kort sagt, legg merke til plantens krav til miljø og prøv å gjenskape disse i terariet ditt hjemme.

-Drueplanter
-Bonzai
-Ficus

Regnskogs planter generelt
Er tilpasset fra naturens side til å leve på varme steder med høy luftfuktighet. De er ofte også mye mer "tørste" enn vanlige planter og trenger mer vanning. Det er et utall av forskjellige regnskogs planter i forskjellige varianter og med litt hell og fantasi kan du lage de lekreste terarier som er en fryd å se på. Det gjelder bare å finne de riktige plantene, noe som dessverre ikke er så vanlig.

Ta turen til blomsterforretninger og se på utvalget deres, spør hva de kan bestille til deg. Hvis du er på jakt etter "den spesielle planten som du har i hodet men ikke vet hva heter" bør du gjøre det til en vane å stikke innom alle blomsterbutikker for å ta en liten titt overalt hvor du går, også når du er på ferie...

Bakterier
Fare for bakterier i fuktig, varmt miljø. Pass på at i varme, fuktige tett beplantet regnskogs terarier er det en fin grobunn for parasitter, små fluer osv. Det er ekstra viktig at du holder høy standard på hygienen i tett beplantet regnskogs terarier.

-Bromelia
-Philodendron
-Ficus
-Bonzai

Når du er på jakt etter vannplanter er det letteste å bare stikke innom din nærmeste dyrebutikk og handle inn plantene du kunne tenke deg å ha i terariet ditt der. Selv om jeg ikke har peiling på vannplanter vil jeg likevel ikke forslå å samle inn vannplanter fra naturen. Det pleier å være et ganske godt utvalg av disse i dyreforretninger.

Med planter fra naturen risikerer du alltid å introdusere parasitter til terariet samtidig som at det ikke er sikkert i det hele tatt et vannplanter fra naturen vil trives i det varme vannet i et terarie.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter