Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Avlsetikk og terretoriemoral

etikk, innavl, slektskap, oppdretter, informasjon, forening, ansvar


Forfatter: Dan Stian Skrolsvik Nettsted: Leopard Gecko

Avlsetikk og terretoriemoral
Noen ord om etiske spørsmålsstillinger vedrørende avl av leopard geckoer og andre lignende arter, kan i denne sammenheng være på sin plass. I denne artikkelen har det blitt presentert fakta som i den erfarne terraristens hender kan bane vei for store avls fremganger. Med slike fremganger følger et visst ansvar.

Den kanskje aller viktigste etiske regelen er: å unnvike all form for innavl.

F.eks. i Sverige finnes det nå et stort antall voksne eksemplarer av leopard geckoer. Risken for innavl er dermed nærmest umulig, såvidt ikke oppdrettere driver avl på nært beslektede individer. Hold orden på hvor avl dyrene kommer fra, og fortell kjøperen av dyret dette, pluss at han må forsikre seg å kjøpe dyr som ikke er beslektet med dette. Og å føre en slektstavle over alle dyr er en utopisk tanke som ikke lar seg gjennomføre, men man kan nå langt ved og på oppdretter nivå - holde orden på slektskapet.

For de som er interessert i avl av "stordrift" men bare har tilgang til et lite antall foreldredyr finnes metoder for såkalt linje-avl som er med på og minimere eventuelle innavlseffekter. Når en oppdretter selger dyr bør kjøperen dessuten opplyses om hvordan denne arten skal oppholdes på best sett, f.eks. å bidra til opplysninger om bra informasjon kilder slik som bøker, hefter, Internett osv...

Med særskilt tanke på øglen er det best at kjøperen har tilstrekkelig med informasjon om øglen slik at han eller hun kan gi den et bra hjem til og starte med. Dvs. ha et ferdig innredet terrarie med varme og hele pakka slik at øglen kan settes rett inn da du tar den med hjem. Med disse få grunnregler i bakhodet kan oppdrett føre til stor glede i mange ledd. Til slutt bør alle som er interessert i øgler eller andre reptiler bli medlem av en herpetologisk forening.

Et livslangt og sunt terrarie - eller naturinteresse går vanligvis veien via et foreningsengasjement. I foreningen for alle muligheten til og utvikle sin interesse på like vilkår. Det er dessuten bra og ha mennesker for hånden som kan svare på spørsmål, eller som kan henvise til personer som kan. Muligheten til å titte på andre personers løsninger, som f.eks. terrariekonstruksjon er ofte en stimulerende erfarenhet som setter fart på egen fantasien og kreativitet. Egne fremganger med oppdrett av terrariedyr gir også en grunn til og gå videre med sin interesse.

Et herpetologisk interesse er imidlertid et ansvarsfullt området. Som dyreeier har du et ansvar for at de dyr du tar under dine vinger skal få et trygt hjem og en bra tilværelse. Dette er spesielt viktig da det gjelder reptiler. Mange mennesker har som regel en sterk redsel for slanger og ormer, og t.o.m. noen har denne frykten ovenfor øgler. Dette skal man ikke lukke øynene for eller tulle bort. Det krever i stedet at herpetologisk interesserte personer oppfører seg ansvarsfullt og retter seg mot en pedagogisk måte og beskrive gleden og meningen med hobbyen.

Bare igjennom dette kan mennesker i den reptilinteresserte omgivelsen fullt ut akseptere denne fascinerende interesse.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter