Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Beskrivelse og mating av leopardgekko

øyne, ører, bena, halen, mønster, kjønnsbestemmelse, mating


Forfatter: Maetzii Gulla

Øyne
Leopardgekkoen er den eneste av de ca. 300 underartene i gekkofamilien som har øyelokk - resten av gekkoene må slikke øynene rene. Innimellom slikker også leopardgekkoen seg i øynene men dette er egentlig ikke nødvendig. De minner ganske mye om øynene til små kattedyr med smale, vertikale pupiller.

Ører
Leopardgekkoen har selvfølgelig også ører. De ser ut som små hull i hodet, og på enkelte leopardgekkoer kan du faktisk se tvers igjennom ørene! Noen påstår at leopardgekkoer av den grunn må være utrolig dumme, men det stemmer nok ikke.

Bena
I motsetning til de fleste andre gekkoarter har ikke leopardgekkoen sugekopper på bena, men klør. De er ikke så lange men de er veldig skarpe. Leopardgekkoen er allikevel en veldig dyktig klatrer.

Halen
Leopardgekkoer kan slippe halen dersom de blir skremt. Etter en stund vil denne høyst sannsynlig vokse ut igjen.

Mønster
Det finnes leopardgekkoer i de aller fleste mønstre. Vanlige varianter er albino, gul ("high yellow"), gull, tangerine, sjokolade, leucistic (helt uten mønster), stripet, oransje, "jungelmønstret", med "diamanter" på ryggen, med halsbånd, og sikkert noen jeg ikke kan komme på nå også.

Kjønnsbestemmelse
Kjønnsbestemmelse av leopardgekkoer kan gjøres på to måter. Den enkleste er å sette to leopardgekkoer sammen. Dersom leopardgekkoen er en hunn vil den bevege halen fra side til side, hvis det er en hann vil den slå halen opp og ned. Husk å skille dyrene øyeblikkelig dersom det viser seg at det er to hanner!

Dessverre funker denne metoden kun første gangen dyrene ser hverandre. Hva hvis du nå har f.eks. et par sammen og lurer på hvem som er hannen og hvem som er hunnen? Eneste måte er da å løfte dem opp (obs! Vær forsiktig så du ikke skremmer dyrene ellers kan de miste halen!) slik at du kan se undersiden på dem.

Hannen har et "v" formet mønster av såkalte pre-anale porer mellom bakbena, og dessuten en bred "ring" innerst på halen, det er her hannens kjønnsorganer ligger når de ikke er i bruk. Hunnenes pre-anale sporer er knapt synlige. I tillegg er hannene gjerne litt større enn hunnene og har tykkere bakben og nakke.

Mating
Mating av leopardgekkoer er ganske lett. Du bare slipper ned et levende insekt 2-5 cm foran hodet deres, og de fanger det og spiser det opp - dersom de er sultne. Og dersom de liker den typen insekter. De fleste leopardgekkoer blir i dyrebutikker og av oppdrettere matet med melormer (Tenebrio molitor), sirisser eller såkalte "kjempemelormer" (Zophobios morio). Jeg vil så absolutt anbefale at du fórer leopardgekkoen din med disse fremfor å fange insekter i hagen, siden viltfangede insekter gjerne har vært i berøring med kunstgjødsel, insektmiddel og/eller andre stoffer som for en leopardgekko er ren gift.

Oppdrett av sirisser, melormer og kjempemelormer er enkelt, billig og sikrer at leopardgekkoen din ikke får i seg skadelige stoffer. I tillegg til insekter trenger en leopardgekko friskt vann (pass på å bruke en lav skål, ellers kan gekkoen drukne!!!) og en skål med kalk + vitamintilskudd.

Dersom du har en eggleggende hunn kan det også være en fordel å fore henne med nyfødte museunger, såkalte "pinkies" innimellom for å være sikker på at hun får i seg nok kalk. Noen mennesker synes riktignok at dette er litt ekkelt å se på.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter