Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Foring av reptiler

slanger, skilpadder, øgler, mat


Forfatter: Fredrik Nielsen

Generell beskrivelse av foring av reptiler

Slanger
Forskjellige reptiler har forskjellige krav til foret. De fleste slanger lever av gnagere, øgler, fugler og andre små dyr. Noen er spesialiserte på å spise egg, og andre spiser bare frosk.

De artene som er vanligst å ha i fangenskap som Boa, Pyton og snoker spiser stort sett gnagere. Ett unntak er Strømpebåndsnoker, de lever av fisk. Det vanligste å fore med er gnagere som er avlivet på forhånd. Grunnen til at man bør bruke døde byttedyr er at disse kan ikke bite slangen. Bruker man levende for kan slangen bli bitt, noe som kan medføre infeksjoner og at slangen blir redd maten. I naturen blir noen slanger bitt, og mange av disse dør av infeksjonene dette medfører.

Det er viktig at byttedyret ikke er større enn at slangen uten problemer kan svelge det. Har man flere slanger sammen bør man fore dem hver for seg. Hvis to slanger begynner å svelge et bytte fra hver sin ende kan det medføre at den ene slangen blir svelget med.

De siste årene har det kommet flere ferdigfor til slanger, såkalte Snake Steak. Dette er et meget godt for, som er laget slik at slangen får i seg det den trenger. Mange ganger inneholder ikke gnagere det en slange trenger fordi gnageren ikke har blitt foret på godt nok for. Fordelen med Snake Steak er at man oppbevarer det i fryseren, og slipper å ha mange døde gnagere ved siden av biffen eller brødet.

Frossent for skal alltid tines godt opp før slangen får det.

Øgler
Til øgler er saken en litt annen da det finnes øgler som spiser insekter, grønnsaker, smådyr eller egg. Noen spiser en blanding.

Grønne Iguanaer er grøntspisende. De skal kun ha grønnsaker, og ikke insekter. Mange forer Iguanaer på noe insekter, men det skal de ikke ha.

Det kan være vanskelig å gi dem nok variasjon med det utvalget av grønnsaker og frukt vi har i Norge, derfor er det greit å bruke et ferdigfor i pelletsform eller boksmat (Ikke bruk hunde- eller kattemat). Dette føres av en del zooforretninger. Det finnes mange merker Iguana for på markedet, men det er Zoomed og T-Rex som er det vanligste her i Norge.

Insektspisende øgler som geckoer kan man fore på sirisser og melorm. Dette gjøres annenhver dag. Man skal passe på så ikke sirissene blir gående i buret da de kan begynne å tygge på beboerne. Alle insekter skal altså spises med en gang. Også til insektspisende øgler finnes det ferdigfor, enten i form av pellets eller frossent for. Dette er meget bra å bruke, da er man sikker på at dyret får i seg det trenger.

En del øgler spiser både insekter og grønt, som f.eks. Bearded Dragon. Her forer man en god del grøntfor og noe insekter. Man skal, som til Iguanaer, passe seg for å fore mye på grønnsaker som inneholder mye fosfor, som Brokkoli. Dette hemmer opptaket av kalsium.

Kjøttetende øgler som varaner kan man fore på døde gnagere, men her er det beste å bruke ferdigfor. Pass på så ikke dyrene blir for tjukke.

Øgler stiller i en litt spesiell situasjon da de trenger å få tilført UVB for å ta opp kalsium. Det er derfor viktig at man enten utsetter dem for UV-stråling fra sola, eller gir dem f.eks, T-Rex Solar Drops (Dagaktive) eller T-Rex Moon Drops (Nattaktive). Problemet med UV-lysrør er at de ikke er sterke nok. Det er ikke lov å selge lysrør med så høy UVB stråling. Derfor er tilskuddet bedre. Det er også viktig at man tilfører kalsium på maten når man forer dyrene. Dette gjøres ved at man drysser kalsiumpulver på maten. Ikke bruk kalsium pulver som inneholder fosfor da dette hemmer opptak av kalsium. De får gjerne nok fosfor gjennom maten.

Skilpadder
Til skilpadder bør man bruke ferdigfor, enten det er landskilpadde eller vannskilpadde. Landskilpadder er grøntspisende, og vannskilpadder er kjøttspisere. Ved siden av ferdigforet bør man gi landlevende litt grønnsaker og frukt. Til vannskilpadder kan det være en fordel å gi dem litt kjøtt og fisk. Pass på at du får for som er tilpasset typen skilpadde

Det er ikke uvanlig at skilpadder spiser mindre og er mindre aktive på vinteren. Gå da bare litt ned på foringsmengden.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter