Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

En ilder i huset

Hva en kan forvente seg som ildereier?


Forfatter: Ida Skarkerud

EN ILDER I HUSET…
Ilderen som det er fortalt om her heter Grimmy, det er en kastrert hann på 8 mnd. Grimmy er vel som ildere flest; nysgjerrig og energisk – når han er våken i alle fall. For når ildere sover skulle en nesten tro at de er døde, de er helt slappe i kroppen og en kan gjøre hva som helst med dem uten at de reagerer.

Ildere er noe helt for seg selv, et helt unikt kjæledyr. En ilder er for eksempel like søt og leken som en kattunge hele livet. Men det er en del ting en må forholde seg til når man har en ilder i huset…

Stinkbomber
Ildere har et par kjertler bakentil som skiller ut et sekret som i hovedsak setter en personlig lukt på avføringen. Men ildere kan også slippe ”stinkbomber”, særlig når de hisser seg opp. Disse stinkbombene lukter som en lett blanding av tåfis, promp og gammel svette! Jeg skjønner godt hvorfor den ville ilderen fikk det latinske navnet Mustela putorius, putorius betyr nemlig ”den som stinker”.
Det er en myte at ildere lukter vondt, men så lenge de ikke slipper stinkbomber lukter det litt søtlig av de, honningaktig.

Sko
Skohylla bør helst henge høyt på veggen, Grimmy synes sko er kult, og særlig fremmede sko. Han krabber nedi og graver ut løse såler og gamle prislapper. Sålene tar han med seg på favorittgjemmestedet, som er under sofaen, hvor de sakte men sikker går i oppløsning mellom sylskarpe ildertenner. Snadder!! Under skoene følger det ofte med inn snø og gjørme og litt, dette må selvfølgelig smakes på. Nye spennende lukter som må undersøkes. Luktesansen sammen med hørselen er de viktigste sansene for en ilder, synet spiller mindre rolle.

Potteplanter
Alle ildere elsker å ”plante om”. En kan ikke ha potteplanter stående på gulvet eller på steder som ilderen kommer til. Hvis de får muligheten graver de ut all jorda i pottene og river og gnager av blader og grener. Dette er kjempe gøy, men de fleste potteplantene er giftige. Grimmy herpa en ”prydpepper” en gang. Tross den sterke smaken på mini-chiliene hadde han ødelagt hele planta som stod på en benk som jeg ikke visste at han kom seg opp på.

Stuebordet
Ildere er veldig flinke til å hoppe og de kommer seg lett opp på stuebordet. Det er svært vanskelig å lære Grimmy at dette er forbudt. Det betyr at bordet til enhver tid må være tomt. Hvis vi forlater bordet og det står igjen noe mat forsvinner det med en gang, og hvis det står igjen kopper eller glass, velter ilderen de for å krabbe nedi og slikke de rene. Duker og annen pynt fungerer heller ikke så bra, dette er jo kjempefine leker synes ilderen. Grimmy bruker alltid hjørnet på bordet som snarveg bort til lenestolen. Det må da være lov…. Han er jo så rask at vi rekker ikke å reagere før han er på andre siden av bordet og borte vekk.

Badet
Grimmy kommer løpende så snart han hører noen åpne baderomsdøra. Han bykser inn og på et blunk hopper han opp via søppeldunken opp på badekarkanten. Så aker han seg ned i badekaret hvor han tilbringer en del tid med å slikke vanndråper som henger igjen på veggene etter siste dusj. Sluker er veldig interessant, lukter spennende. En ilder kan lett fjerne plastikkrista som er over sånne store sluker i gulvet, og så vil de grave ut all gørra som ligger igjen der.

Grimmy utforsker hele badet på nytt hver eneste dag. Krabber bak do og under badekaret; der er det mye gammel støv og ting og tang som er herlig å romstere i. Dobørsten er kjempe kul. Og obs! Dolokket må alltid være lukket, ellers kan en ilder lett plumpe oppi.

Hvis det ligger igjen noen sokker på gulvet kan du være sikker på at ilderen tygger de i stykker. Grimmy elsker å tygge på nylonstrømper og tynt tøy som halstørkler o.l.

Soverommet
Noen ganger tar vi med Grimmy inn på soverommet for vi tenker at det er litt koselig at han ligger og sover mellom oss under dyna. Men selv om han i utgangspunktet er i ”koma” så våkner han når han kommer i kontakt med dyna. Har ikke tid til å sove da nei, det er jo mye morsommere å leke. Han hopper og spretter og herjer som bare det, så smetter han under dyna og biter oss litt i tærne. I fotenden av senga graver han opp strekklakenet og krabber under. Da er det en liten klump på lakenet som fyker rundt om kring, og lakenet har plutselig fått tenner…!

Vi måtte justere litt på låsen på klesskapet for å holde udyret ute, men hvis døra står litt på gløtt krabber han innerst i skapet og dytter ut alt av klær. Når han er ferdig med nederste hylle klatrer han opp til neste hylle og gjør det samme der, osv. Det blir fort vanvittig rotete.

Til slutt vil jeg fortelle om da Grimmy fant gitaren…
Han oppdaget fort at det var et stort hull i denne rare tingen. Og hvis det er noe en ilder kan krabbe inni, så MÅ han bare gjøre det. Men så var det noen rare tråder i vegen for dette hullet, og Grimmy begynte automatisk å grave for å få dette vekk så han kunne krabbe inn. Men da kom det noen rare lyder ut av denne tingen. Plutselig var det lydene som var mest interessant, så Grimmy bare fortsatte å grave/”spille” på gitaren…

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter