Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Ting ilderen sier og gjør

hår, lus, leker, lyder, søvn, kløing, skjelving, gulping, farger, triks, reiser


Forfatter: Norsk Ilder Forening Nettsted: Norsk Ilder Forening

Ting ilderen sier og gjør

Hjelp ilderen min mister hår?
Ilderen skifter pels to ganger i året, på høsten og våren. Den eksakte tiden for skifting av pels kan variere, avhengig av hvor lyst det er inne hos deg. Pelsen vil komme ut håndfull overalt på ilderen, og pelsen kan se litt tynn ut inntil det kommer ny. En bar hale eller en svart oljete flekk er også vanlig, men det er et sesong problem – prøv forsiktig med rensere eller vent noen måneder slik at det blir klart igjen. En nesten hårløs hale kan også komme av pelsskifte eller av stress.

Dette kan også komme av masse andre ting. Mangel på vitaminer, lus, midd angrep og tørr hud kan være grunnen. Det kan også være det mest synlige symptom på ’adrenal lesions’ på ilder. Hvis det begynner i bak enden og fortsetter likt på begge sider framover og til slutt ender opp med en ilder med hår kun på hodet og på ekstremet, da er det nesten helt sikkert ’adrenal disease’ selv om håret gror tilbake på høsten. Se etter en veterinær øyeblikkelig.

Hva slags leker liker ilderen?
De fleste ildere liker å sloss, jage, dra leken, hjemsel osv. med hverandre eller deg. Hvis ilderen hopper fram og tilbake foran deg og tar tak i fingeren din eller drar i buksebena vil han leke. De elsker å utforske nye steder og ting, lukte på noe nytt, grave og rulle i møkka. De fleste elsker menneskelig kontakt og vil mer enn gjerne inkludere deg i leken sin hvis du holder av noe tid til dem. Det kan ta en stund før du lærer deg hvilken lek de forskjellige liker best, men snart er du nok den beste lekekameraten.

Ilderen elsker å klatre og hoppe. De er flinke til å finne kompliserte veier opp til en pult eller skuffer, men de er ikke så flinke til å bedømme høyder. Vær OBS på hvor høyt ilderen har muligheten til å klatre, det kan hende den prøver å hoppe ned. Ilderen pleier også å flytte på småting og legge det igjen på steder som er umulig å komme til. Pass på nøkler og lommebøker.
En glad ilder ’danser’; kaster seg rundt på alle fire med en bøyd rygg. ’Kukkling’ er også veldig vanlig. Dansing og å kaste seg inn i vegger og møbler er heller ikke uvanlig.

Hva betyr alle lydene?

Ingenting
- De fleste ildere lager ikke lyd.
- Det betyr ikke at de er ulykkelige, bare stille.

Klukking
- Indikerer lykke eller at den er ivrig og oppspilt.

Små nysing
- Hvis du hadde krabbet under bokhyller og sofaer, ville du nyse også. Ildere har også to lukte kjertler nær kinnet og nysing kan være en måte å tvinge lukten ut slik at lukten kan bli gnidd på noe.

Små hyl
- Valper spesielt, gjør dette hvis de er oppspilt.
- Det kan også komme fra taperen i en bryte kamp.

Hvesing
- Frustrasjon eller sinne.
- Ildere hisser ofte når de sloss, selv om de bare leker.

Høyt hyl
- Redsel eller smerte.
- Dette er signalet om at det er tid for å redde ilderen fra det den eventuelt har rotet seg opp i. Det kan også være et tegn på sinne.

Det er viktig å presisere at du må lære din ilder å kjenne. Lyder som ilderen din lager kan være et signal som er unikt for din ilder og bety noe helt annet en nevnt ovenfor.

Sover den bare?
De fleste ildere sover ganske mye, selv voksne. En time til fire timers leke tid etterfulgt av flere timers søvn er typisk. Det kan se ut som om ilderen sover med øynene halvt oppe, og de sover veldig tungt, ofte våkner de ikke av å bli tatt opp engang. Dette forteller at du må være spesielt forsiktig når du går og sitter.

Er det noe mer jeg ikke burde bry meg om?

Kløing
Det ser ut som ilderen klør veldig mye. Hvis du ikke ser noe lus eller ’lusestøv’ (flass med tørket blod) er det nok ikke lus så lenge ikke huden er irritert eller at den mister pels.

Hårreising på halen
Ilderens hale vil blåse seg opp når den er oppspilt eller ivrig. Den er ikke nødvendigvis redd. Den skal være ganske oppspilt for at hårene på resten av kroppen skal reise seg.

Skjelving
Ofte skjelver eller grøsser ilderen når den nettopp har våknet og det kan være en måte og øke kroppstemperaturen på. Noen skjelver også når de er oppspilt. En kjølig vind kan også være grunnen. Når du bader ilderen er det også vanlig at den skjelver.

Slikking av urin
Det er ikke uvanlig for en ilder og ta et slikk med sin egen urin eller en annens ilders. Ingen er sikre på hvorfor de gjør det, men det skader dem ikke.

Lukte/vaske/sleike rumpa
Dette er normalt, spesielt etter et bad. De drar også baken sin langs gulvet etter at de har gjort fra seg. Du kan ha liggende avispapir eller håndkle ved siden av så bruker den det.

Gulping
Dette er ikke så uvanlig, spesielt ikke for valper, som noen ganger kan bli litt redd av det. Et stryk på pelsen, litt vann eller en godbit kan hjelpe.

Vekt tap for hankjønn om sommeren
Er normalt. Vekt tap er noe man burde ta alvorlig, men mange hann ildere mister mye vekt, bort i mot 40 % av sin totale vekt. Men, den legger på seg når høsten kommer. Dette gjør den for å forberede seg på parring, men det er helt vanlig med kastrerte hanner også. Så hvis ilderen virker frisk og normal, har du ikke noe å bekymre deg over.

Farge forandringer i pelsen
Det er normalt for ildere og få en lysere pels på høsten og mørkere pels på vårparten. Noen ildere har dramatiske endringer i vinter farger, de kan miste masken sin, få hvite mønstre osv.

Kan jeg lære ilderen min triks? Hvordan?
Ja, ildere er smarte nok til å lære triks som og reise seg, rulle rundt, sitte på skulderen eller i en hette, eller kanskje gå i bånd o.s.v. For å trene ilderen din i og reise seg f.eks., ta Ferretone på fingeren og hold den foran ilderen. Når den slikker si: ’Opp!’ og sakte løfte fingeren. Den burde skjønne ideen ganske fort. Trikset er å ha ilderens oppmerksomhet når du lærer den triks. Ikke prøv å lære ilderen triks eller få den til å ha oppvisning i et område som ikke er utforsket – det er nærmest umulig.

Det er en god ide å lære ilderen til og komme når du lager en spesiell lyd (f.eks. å plystre høyt) eller klemme på en pipende leke. Lag lyden hver gang du skal gi ilderen din en godbit, og lag lyden når den er langt unna slik at den får en belønning for å komme. Dette kan bli ekstremt nyttig hvis ilderen din rømmer eller kommer seg unna, fordi du har en måte å kalle ilderen til deg. Men, vær sørgelig klar over at den kan bruke triks som ’utpressing’… den er vant til å få noe godt når den har utført trikset og gjør trikset når det er noe den vil ha. Det er da lett å gjøre ilderen fornærmet når du ikke klarer å finne ut hva den vil ha.

Går det bra å reise med ildere?

Rundt i byen
Ilderen elsker å komme seg ut. Du kan lage en ryggsekk med en toalettkasse, vannflaske og matskål, og ta den med hvor det måtte passe deg. Men, pass på at den ikke blir for kald eller varm.

I bil
Bilturer går greit med de fleste. De sover stort sett i bilen. Å ha dem løs i bilen er ikke anbefalt, på grunn av at de kan komme under fører sete til førerens føtter, eller inn i et hull til bagasjen eller på veien. Du kan bruke en vannflaske i bilen, men fest en skål eller kopp under den fordi flasken kommer til å dryppe, legg et teppe under for å tørke opp sølet som kan oppstå. Det er fint å ha et reisebur til dette formål.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter