Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Omsorg og trening for ilderen din

kosthold, gotter, vitaminer, napping, pottetrening, bading, klipping


Forfatter: Norsk Ilder Forening Nettsted: Norsk Ilder Forening

Omsorg og trening for ilderen din

Hva bør jeg mate ilderen min?
Fleste ildereiere fórer sine ildere med høy kvalitet av tørr kattefor, slik som Iams, Science Diet, eller Pro Plan. Det vil selvfølgelig da koste litt mer, men ilderen din vil spise mindre og sunnere. En 3 kg sekk med Eukanuba fór koster 215,- kroner og vil vare til to ildere i et par måneder, dvs. å fore ilderen din med høy kvalitet koster ikke så mye likevel. Næringer som ilderen din trenger er fett og protein, spesielt dyreprotein, siden ilderens korte fordøyelsessystem syklus forhindrer dem fra å fordøye fullstendig grønnsaks protein.

Foret må ha 30-35% protein og 15-20% fett, og dyreprotein bør være det første ingrediens og minst nummer to eller tre etter de andre. Pga. at det anbefales mye protein bør ildere opp til tre eller fire år gamle spise for beregnet for katte unger, men du får For som inneholder høyere protein enn det, se på ingrediens indeksen. Eldre ildere kan ha det problemet at de får for mye protein inntak, så da bør du skifte til vanlig kattefor. De fleste ildere liker ikke fòr med mye fisk. Myk kattefor, typisk supermarked merke og hundefor gir ikke de samme næringene og er derfor ikke akseptabelt.

Selv om ildere fungerer bra med kattefor, finnes det også ilderfor. Kattefor kan dessuten inneholde en del stoffer som ilderen kan ha vanskeligheter med å skille ut fra kroppen. Et populært merke er Totally Ferret, som har fått gode kritikker av mange ildereiere. Hvis du bestemmer deg for å fore din ilder med ilderfor, sjekk merkelappen nøyaktig; for selv om det er et bilde av en ilder på sekken betyr ikke det at det nødvendigvis er et bra ilderfor for ildere. Ildere liker å spise maten sin flere ganger om dagen i små porsjoner. Du kan bare ha matskålen hennes full så vil hun spise så mye hun ønsker. Vanligvis er å mate ildere med variert for, enn bare samme hele tiden en lur idé.

Ildere er kjent til å være altfor pirkete når det gjelder mat, så hvis du har brukt det samme ilderforet hele tiden og bytter til et annet merke eller det foret du pleier å kjøpe er ute av produksjon, vil du få et problem. Fra å bytte et merke ilderfor A til ilderfor B, begynn med å blande dem sammen før det går tomt for A. Tilsett B gradvis til det er halv porsjon av hver, så tilsetter du A gradvis til det er rent B igjen. Husk at tørrfor har en ’best før dato’ som bør overholdes.

Burde jeg gi ilderen min noe kosttilskudd?
Ferretone og Linatone (katte versjonen) er to populære vitamintilskudd, og de kan brukes om hverandre. De brukes også som en godbit for ilderen, fordi nesten alle ildere synes dette smaker kjempe godt. For mye Ferretone eller Linatone kan forårsake at ilderen din mister pelsdotter, lik det den gjør når den viser symptom på pelssykdom. I motsetning til hva bruksanvisningen viser burde du ikke gi mer enn få dråper eller et trykk på pumpen daglig. Faktisk så trenger du ikke å gi ilderen noe i det hele tatt. Annet kosttilskudd du kan gi ilderen er B-vitamin. Det er ikke nødvendig dersom du i tillegg gir et fullkostfor (IAMS, er bra ilderfor). Dersom ilderen har/er litt syk kan du gi hvetekimolje, men ikke mer enn 1 ml pr dag og ikke over 1 måned (30 dager).

Mange gir ilderen sin kattemalt (eller parafinolje) for å hjelpe ilderen og bli kvitt skum, gummibånd eller andre ting ilderen kan ha funnet på å spise (selv i ildersikre hjem), samt at det hjelper mot hårballer. Og det som er enda bedre er at de fleste ildere synes det er kjempegodt. En frisk ilder trenger ingenting, men en halv teskje nå og da som et preventivt middel gjør ingen skade. Men når den røyter burde den få noe hver dag, til og med oftere hvis du vet at ilderen har spist noe den ikke skulle.

Hva er bra å bruke som godbiter?
De fleste ildere liker noe frukt og grønnsaker. Liten porsjon av disse vil ikke skade, men vær forsiktig for at du ikke fórer ilderen din med det, siden den trenger å spise sin regelmessige mat for å få de riktige næringene fett og protein. For mye av nesten alt kan bli skadelig, så vær obs på å variere.

Noen forslag: rosiner, bit av pærer, en most banan, kaldtørt lever, peanøttsmør, grønn paprika, kjeks, melon… Prøv ut med din ilder av alt mulig, men i små porsjoner. Jeg har hørt at noen ildere blir helt ville av alt fra spagetti til blåbær.

Og mange ildere elsker melk og iskrem. Whiskas fører en ’kattemelk’ med et lavt laktose innhold som man kan gi ilderen, vann den litt ut da den er ganske tykk i utgangspunktet. Du kan få kjøpt den i velassorterte dagligvare butikker og dyrebutikker. Du bør ikke tillate mye av dette til din ilder. Dette gjelder spesielt for ildervalper siden laktosen i kuens melk gir ilderen diaré, så begrens rosiner, bananer, svisker, havremel, epler, og alt med kli i. Vær også veldig forsiktig med sjokolade. Mange ildere elsker det, men vitenskapsmenn fant ut at det har sterk stimulans, og er ikke sikker på om det er eller ikke farlig for ildere. Løk, hvitløk og andre medlemmer av denne familien lager problemer for katter og hunder hvis man gir dem i store mengder; ingen vet sikkert hvordan ildere vil reagere på det.

Hvordan trener jeg ilderen min til å ikke nappe?
Som katte unger og valper må ildervalper bli lært til å ikke nappe. En ilder som har blitt oppdratt til en kjæledegge og blitt behandlet bra vil ikke bli ondskapsfull, men lek med ildere inkluderer skinn angrep og valper vet ikke hvor hardt de kan leke med deg uten å gjøre deg vondt. En leken ilder vil leke med tennene sine mot hånden din, men hvis den presser tennene sine så hardt at det gjør vondt må du lære den til å ikke gjøre det. Ildere er ikke slemme, de må bare lære seg hva slags oppførsel som er akseptabelt.

Positive forsterkning (i ilderbehandling) virker vanligvis bedre enn straff. F.eks. ikke sett ilderen din ned hvis den stritter imot eller napper, da lærer du den at det er måten på å få sin vilje. Å knipse på ilderens nese mens dens tenner biter hardt på deg er en felles form for disiplin, men den er ikke den beste. Dessuten kan du risikere å skade luktesansen. Ilderen din vil da kanskje forbinde deg med vonde ting isteden for gode. Det er også veldig dårlig idé å bruke nese knipsing eller andre psykiske disipliner på en ilder som har blitt mishandlet og som oppfører seg unormalt aggressiv og redd. Det er mange alternativer som du kanskje vil prøve i kombinasjon med:

Hvis ilderen din biter for hardt når dere leker, prøv å bruke et signal som han allerede forstår; en høy tone ’Yip’ eller ’Nei’ ( som du vil ), lik en lyd når valper leker og det blir for tøft.

Å stenge en uønsket oppførsel av ilderen din i et bur og ignorere den for noen minutter kan være veldig effektiv, spesielt hvis det er en annen ilder som vandrer rundt den og har det påfallende gøy. Å stoppe leken ved og forsiktig holde ilderen ned i bakken inntil den kjeder seg kan også fungere bra.

Ildere som er lei av nakkegrepet vil hate det. Du kan også dra den langs gulvet mens du kjefter, som minner ilderen om slik moren gjorde det når den var valp. Selvfølgelig må du ikke være så hard mot den at du skader ilderen din. Du kan også dekke ansiktet dens med din håndflate, eller holde munnen dens åpen ved å presse fingrene dine inn sidelengs, bak tennene (vær forsiktig så du ikke kveler den).

Jeg har problemer med å trene ilderen min til å bruke potten/kassen hva bør jeg gjøre?
Begynn med et lite område, for eksempel i buret dens, og utvid gradvis derfra når ilderen viser fremgang med kasse bruken. Legg igjen en bæsj i potten dens først for å markere dens baderom og avskrekke den fra å grave i potten. Ikke la kassa bli for skitten for noen ildere kan bli ganske pirkete når det gjelder deres kasse. Hvor grensen går er veldig individuelt. Hver gang du merker at ilderen din trekker seg inn til en potte, gi den litt oppmerksomhet og gi den mye ros når den kommer ut igjen. Selv om den ikke bruker kassen vil dette forsterke ideen. De fleste ildere vil ikke blande maten sin med sengen sin, så plasser all håndklær eller mat i en ’ikke’ søppelhjørne inntil ilderen din er vant med å anstrenge seg for å finne en kasse.

Vanligvis må ildere på do innen et kvarter etter at de har våknet så det lønner seg å følge med slik at den bruker kassen sin før du slipper den løs. Når den er ute og leker hold et godt øye med den, plasser den i kassen hver halvtime eller mer og for hver gang du ser den trekker seg inn til et hjørne og løfter halen.

Hver eneste gang ilderen din bruker kassen sin om du bærer den eller den trekker dit selv, gi den mye ros og oppmerksomhet med en gang. Ildere vil gjøre nesten hva som helst for oppmerksomhet, og de lærer fort. Innen noen få dager vil ilderen din bli flink til å bruke potten, bare for å komme ut av buret sitt eller få oppmerksomhet. Det er ok i det minste så forsterker den riktige ideen. Positiv fremgang (ros og oppmerksomhet) er mye mer effektiv enn å straffe ilderen din, men hvis du trenger en lukk den inn i buret sitt noen minutter og ignorer den. Å presse nesen dens i sin egen avføring er ikke bra og vil heller ikke gi noe positiv utslag. Den kan ikke forbinde med at den er i feil område, dessuten sniffer den avfallet sitt uansett. Som med all trening er nøye oppfølging, øyeblikkelig reaksjon og nøyaktighet veldig viktig. Ikke bry deg med å straffe ilderen hvis feilen er en time gammel.

Hvis din ilders favoritthjørne ikke er din har du få valg. Du kan plassere en kasse (eller avispapir hvis det er ett trangt hjørne), ildere har korte bein og korte oppmerksomme perioder, så du trenger antakeligvis potter litt her og der i ditt hjem uansett. Eller prøv å legge en vond lukt som ilderen avstår i et håndkle eller en matskål i hjørnene, ved å ligne som mat eller sovehjørne og ikke en baderom. Ulykkeshjørner må da vaskes med bleke middel eller annen vondlukt som desinfiserer (ikke la ilderen din være der før det er tørket) så det ikke forsetter å lukte som ilder baderom. Av den samme grunn bør du ikke vaske kassen med blekmiddel, i hvert fall ikke det samme middelet du bruker for å avskrekke den med.

Nesten alle ildere kan trenes opp til å bruke potten sin, men det er variert. Ildere er bare ikke så flittig med potten sin som katter er, så det vil bli noen ulykker en gang i blant. Til og med vel trente ildere vil glemme å bruke potten sin når de er spesielt redde eller glade, eller hvis de er i en nytt hus eller rom. Du kan regne frem til 90% treff i potten og 10% filibom bom bom.

Heldigvis er ulykken deres små så det er lett å vaske vekk. Vegg til vegg tepper kan være vanskelig å reingjøre.

Noen tips om bading, ører og negl klipping?
Så sant ikke ilderen din har rullet seg i møkk eller har mye lopper trenger du ikke bade den mye i det hele tatt. Det hjelper ikke for å bli kvitt lukten, faktisk så lukter ilderen verre etter et bad. Dette fordi den prøver å erstatte den naturlige oljen som du vasket bort. For å kontrollere ilderen sin lukt, skift sovestedet ofte og hold toalettboksene rene. Det er ingenting galt med å bade ilderen kun 1 gang i året. En gang i måneden skulle være bra, men gjør det sjeldnere hvis den skulle få tørr hud. De fleste ildere har ikke noe imot å bade og noen liker det veldig godt.

Første skritt er å sjekke neglene og trimme dem hvis det er nødvendig. Ha ilderen på fanget liggende på ryggen. Ta litt Ferretone eller Petromalt på magen og stikk nesen hennes nede i det. Den pleier da å bli så opptatt av å sleike at den antageligvis ikke merker at du klipper neglene. Kutt neglene 1mm over der det er rosa linjer. Vær forsiktig så du ikke kutter linjene eller tærne. Det er kanskje ikke så lurt å gjøre dette når ilderen sover, dersom du skulle klippe for langt inn er det lett at ilderen blir nervøs og kan få problemer med å ’sove’ på fanget ditt.

Det neste du sjekker er ilderens ører. De burde ikke trenge rensing mer enn en gang i måneden på det meste, men hvis de skulle være veldig møkkete damp en bomullsdott med baby olje eller lunket vann ( kun hvis den har problemer med tørr hud ). Rens med bomullen langs øret og ikke stikk den inn i øregangen. Det finnes også mange produkter for å rense katteører som du bare skyller inn og som blir ristet ut. Spør veterinæren din om dette. Gult eller brunt ørevoks er normalt, men hvis du ser noe svart eller rødt substans har ilderen antakeligvis øremidd – gå til veterinær. Du kan ikke få øremidd fra ilderen, men katter, hunder og andre ildere kan bli smittet. Se også om ilderen klør seg mye i øret.

Nå kan du fylle vasken med vann. Ilderen liker å bade varmt 40 – 45 C fungerer fint. Pass på at ilderen ikke blir liggende for lenge grunnet overoppheting, men ikke for varmt. Du kan også ta den med i dusjen med deg, mange ildere som ikke liker å bade liker å bli holdt under en dusj.

Ilder sjampoer er å få kjøpt eller milde sjampoer for barn fungerer også. Skal du bruke sjampo anbefaler vi å bruke ren grønnsåpe (den gelé typen) som unngår å tørke huden. Mange av de ilder sjampoene du får kjøpt er dårlig og inneholder sterke medikamenter. Noen ildere stritter imot når du prøver å bade den og ta på sjampo, prøv å få hennes bakben til å stå på kanten til vasken mens du vasker. Skyll i masse rennende vann. Det kan være greit å venne valpen til vann/bading på et tidlig tidspunkt. Snakk rolig til ilderen, du kan gjerne bruke ilderens favoritt leke til å avlede den fra vannet. Øk vannmengden etter hvert. Sørg for at den ikke går høyere enn ilderen ’tillater’ det.

Det å tørke en ilder er kjempe gøy. Noen pleier å ta et par håndklær på ilderen som en kortstokk, og deretter la den tørke seg selv. Andre holder ilderen i et håndkle ved bryst nivået, holder hodet og ryggen i en hånd mens de forsiktig tørker med den andre hånden. Å ha på seg en tørr badekåpe vil også være nyttig her. Du kan også ha ilderen på gulvet inne i et håndkle å skrubbe den tørr, men den vil antakeligvis tro du vil leke og vil prøve å løpe av gårde. Når du har fått den tør, putt ilderen i et varmt sted med et tørt håndkle å rulle i så den kan gjøre ferdig jobben. Du kan også bruke hårtørker på det kaldeste trinnet, men de fleste liker ikke det. Sørg for at ilderen ikke blir utsatt for trekk eller kulde når den er våt/fuktig da den lett kan bli forkjølet.

Rett etter et bad blir de fleste ildere helt ville, hopper fra side til side og ruller seg på alt som er i nærheten. I hovedsak er dette for å tørke seg selv, men det er nok en god del spenning også.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter