Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Å anskaffe seg en ilder

bur, innredning, id-merking, leketøy, såpe


Forfatter: Norsk Ilder Forening Nettsted: Norsk Ilder Forening

Å anskaffe seg en ilder

Hva trenger jeg for å ta vare på ilderen min?
Du vil trenge en matskål og mat, vannskål eller bolle, toalettkasse med avis eller sand, håndklær eller gammelt tøy for å sove på, et bur (gjerne også et reisebur), ilder eller baby sjampo, negl klipper for dyr (negleklipper fungerer også), leker, og en god veterinær. Sterkt anbefalt er en boks eller kurv å sove i, og ’Linatone’ eller ’Ferretone’. Ting som ’Bitter Apple’, halsbånd m/bjelle, og seletøy med bånd er ting du kan vurdere om du trenger.

’Ferretone’ og ’Linatone’ er vitamin tilskudd og smaker som godteri for ilderen, doseringen som står på flasken er å betrakte som altfor stor og noen få dråper daglig er nok. ’Bitter Apple’ er væske eller salve som smaker vondt, den er beregnet på å forhindre kjæledyret i å tygge på ting. Det anbefales å bruke salven. Skal du ha seletøy lønner det seg å bruke H-typen, ilderen er ikke akkurat rolig når den er ute på tur. Den kommer seg av gårde ganske fort så du må passe godt på. Ildere elsker å leke i vannskåler, så det lønner seg å ha en vannflaske beregnet på kaniner i tilfelle den tipper vannskålen.

Du vil nesten helt sikkert trenge flere enn en toalettkasse, spesielt hvis du har et stort hjem. Små kattekasser fungerer bra. Hvis du skal ha ilderen med i et reisebur eller ryggsekk kan du bruke små plastikk bokser beregnet på iskrem (ca.15x23x13 cm). Vær sikker på at side veggene til kassa er høye, nettopp på grunn av at ilderen av vane rygger inn i hjørner når den skal gjøre fra seg, og du vil ikke ha all skittet på utsiden av kassa. Men, den ene siden må være lav slik at ilderen kan komme seg ut og inn uten problemer.

Trenger jeg et bur?
Når ilderen ikke er under oppsyn er det mange som holder den i bur eller i veldig gode ’ilder sikre’ rom. Dette vil drastisk redusere sjansen for å bli kvelt av svelgde objekter fra skader og fra å rømme. Hvis du planlegger å la ilderen løpe fritt rundt i huset burde du ha et bur til å begynne med slik at ilderen kan få toalettrening samt annen type trening. Det er også lurt å ha et bur i tilfelle du trenger det til en senere anledning. Hvis du skal ha ilderen i bur når du er borte hele dagen burde du ha en størrelse på ca. 60x100x60 cm. Buret kan da bruke til opptil tre ildere. Hvis du bare skal bruke buret imidlertid mens du for eksempel støvsuger eller tar den med på en helg tur, holder det med 30x60x30 cm for en eller to ildere. Men, jo større bur desto bedre er det. For turer rundt i byen holder det med en skulder eller håndbag utstyrt med toalettboks og et netting vindu fungerer bra.

Og hvordan skal jeg sette det opp?
I selve buret burde du ha et ’soverom’ for kjæledyret. Ilderen blir ikke glad av å sove på et åpent gulv, selv ikke på et håndkle. Ilderen trenger en liten boks eller kurv å sove i. Gamle håndklær eller t-skjorter er kjempe bra å bruke, så lenge de ikke er for lette å tygge i biter. Ikke bruk sagflis, det blir det masse støv og olje av og er ikke bra å puste inn. Sagflis er unødvendig å bruke.

Annet enn mat, vann, toalettkasse, sengeunderlag og sengekasse trenger du ikke. Men, det er helt opp til deg hva du putter inn i buret. Hengekøyer lagd av gamle jeans eller genser og et sett med metall ringer er veldig populært, ramper, hyller, tunneler og leker vil også bli satt pris på. Husk at du ikke putter inn noe i buret som kan skade den, være seg en leke som blir svelget eller annet. Vær også sikker på at dørene til buret sitter ordentlig, kanskje med en liten lås. Ildere er noen veldige målbevisste og intelligente utbryter konger.

Hva slags underlag skal jeg bruke i toalettet?
Noen har hatt problemer med at noen typer sand kan klumpe seg. Det kan komme inn i ilderens nese eller hals og skaper problemer. På samme måte er ikke sagflis noe godt alternativ. Men, all type kattesand er bra for ilder. Komprimerte sagflis baller er også veldig populært, enten den er solgt som kattesand eller som ved, noe som er mye billigere. Avispapir fungerer fint. Hvis kjæledyret er vant til en type toalett underlag og du bytter det kan det ta en tid før den venner seg til det nye og blir litt frustrert om hvor den nye lukten hører hjemme og hvor den skal gjøre fra seg (se under seksjonen med toalett trening).

Hva slags halsbånd/bjelle/merkelapp skal jeg bruke?
Id-lapp og bjelle er anbefalt, spesielt for ilder som løper rundt fritt i huset. Det er alltid en mulighet for at ilderen kan rømme, og selv om den bare løper rundt i huset gir det deg et lettet sinn å vite hvor den befinner seg. Hvis du skal ut på tur burde du bruke seletøy av H-typen, det er ikke praktisk å bruke den inne. For de fleste ilder virker det ikke som om de bryr seg om å ha på seg halsbånd med bjelle, men det tar nok en dag eller to å venne seg til å ha det rundt nakken. Id merking er fint, det gjøres hos veterinæren.

Avhengig av din ilder, er enten et nylon bånd for kattunger, et tynt eller valpe bånd vil også fungere bra. Noen ildere begynner å klø av nylon bånd, noe som kan stramme båndet når ilderen klør seg. Man må også være observant på at både nylon og skinn kan krympe når det blir vått, så aldri fest et vått bånd på kjæledyret, det kan kvele når det tørker. Husk å ha halsbåndet litt løst, nok til at ilderen klarer å komme seg ut av det hvis den blir sittende fast i noe. Det er bedre med et mistet halsbånd enn en ilder i panikk!

En liten kattebjelle eller en lite plastikk lapp burde fungere for en ilder valp rundt 9 uker gammel. I noen bjeller er det lett for ilderen å sitte fast med neglen sin, derfor burde du utvide hullet der bjellen er plassert med en neglefil. Fest merkelappen og bjellen med en S-krok eller ståltråd, nøkkel ringer representerer en større sjanse for å løsne. Med nylon eller lær halsbånd kan du feste S-kroken rett igjennom båndet, å ha den på ringen gjør den litt for lang.
Noen forslag til leketøy?
Det fungere bra med vanlige katteleker, men du må unngå løse deler, gummi og skum eller vatt fyll som kan forårsake blokkeringer i spiserøret. Noen ildere leker hardere med lekene enn det en katt ville gjort, så du må velge med omhu. Plastikk baller, med eller uten bjelle er gode så sant de ikke kan ødelegges for lett (de små ’webbedes’ går i stykker fort). Når det gjelder harde gummi leker, må du være sikker på at de ikke kan sette seg fast i ilderens munn, og ta vekk leken når den får sprekker. Unngå superballer, ildere elsker å tygge dem i biter og deretter svelge bitene. Pipende leker er gode hvis de tåler å bli tygget på. Catnip vil ikke skade ilderen, men katter blir mer påvirket enn ilderen. Det har kommet en egen leke for ildere kalt ’cheweasel’.

De fleste ildere liker å leke i en hengekøye lagd av klær og metall ringer, et gammelt bukseben vill være gøy å krabbe og nappe i. Andre leker, prøv badekåpe belter, kortstokk eske, tennis ball, golf baller, eller gamle sokker rullet rundt bjeller. Plastposer er veldig populære, men du burde holde et lite øye slik at ilderen ikke spiser eller kveler seg selv med plastposen. Tepper som er rullet opp og tunneler lagd av plastikk rør er også populært. Ruller av håndpapir eller toalettpapir kan være farlig, det har hent at ildere har satt fast hodet inne i dem. En glimrende og billig leke er et stykke med plastikk tørker som er ca. 10 cm i diameter. Vær sikker på at hårføner stykket er ute av rekkevidde. Eller få deg en i metall, slik at ilderen ikke graver gjennom den til tørkeren eller ut i det fri.

Selv om du bestemmer deg for hvilken leker du vil den skal leke med, finner hun eller han garantert et husholdnings objekt i tillegg som du aldri hadde ventet deg. Hold alt som kan bli skadet med litt tygging eller som kan skade ilderen din ute av rekkevidde.

Hvordan kan jeg få et ilder sikkert hjem?
Å ilder sikre hjemmet er å; blokkere alle hull nede på bakke nivå, fjerne alle myke fjærende ting ute av rekkevidde, rydde bort ting som kan knuses, og passe på at skap og garderobe er lukket. Ildere elsker å åle seg fram inn i små hull (så små som 5 x 5 cm selv smalere for valper eller enkelte voksne), noe som kan være dumt hvis hullet leder under en fryser eller andre hvitevarer, inn i en vegg, eller ut av huset. Du burde krabbe rundt på magen din for å se etter små hull nærme gulvet, spesielt i kjøkkenet og i bad og vaske rom. Selv hull på innsiden av kabinetter (noe som er ganske vanlig i leiligheter , hvor rørleggere ofte er slappe) må blokkeres. Se også opp for ovner og peis. Du kan blokkere åpningene med tre eller wire på kryss og tvers (bruk fantasien).

Mange ildere er flinke til å klatre og hoppe. De klarer å komme opp på en sofa, i søppelbøtta, i tredje skuff på en bokhylle, eller inn på baksiden av en stereo høyttaler, eller over hindringen du trodde skulle holde dem i rommet sitt (en glatt 1 meters plate skulle holde). Noen av dem klarer å komme seg inn i toaletter og vasker, hvor de kan drukne. De klarer også å åpne kabinetter, få opp glidelåser på ryggsekk og klatre opp hyller nedenfra.

Sett bortifra faren som elektriske ledninger (som ilderen vanligvis ikke liker å tygge på) og flasker med vaskemidler og kjemikalier (som de noen ganger liker å drikke), vær spesielt forsiktig med svamper, viskelær, skosåler, øre plugger, Silly Putty, skum eller vattfyll (selv inne i puter eller madrasser), isolasjon, dørstoppere, eller annet gummi. Ildere elsker å tygge på ting og biter som blir svelget kan sørge for indre blokkeringer.

Av en eller annen merkelig grunn liker ildere å spise såpe. Et slikk eller to er ikke noe særlig farlig, men det er ikke bra for dem heller, du burde holde de ute av rekkevidde. Vær også OBS på at ilderen liker å grave og tygge på husplanter, og de fleste er faktisk giftig for ilderen. Man kan beskytte planten fra å bli gravet (men ikke fra å bli tygget på) i med å legge på store lokk av metall på toppen av potten. Hvis ilderen graver på teppet, prøv å legg ned en del med gammelt teppe, plast teppe beskytter eller hønsenett, stiftet ned med u stifter.

Tilslutt, når hjemmet ditt er ferdig, hold øyet med kjæledyret. Alltid dobbelt sjekk oppvaskmaskinen, kjøleskapet, vaskemaskinen og tørketrommel før du setter dem i gang. Og pass på hvor du sitter og går, stolen, senga, kasting av skittentøy som inneholder en sovende ilder.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter