Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Generell informasjon om ilder

kjæledegge, sosial, barn, antall


Forfatter: Norsk Ilder Forening Nettsted: Norsk Ilder Forening

Generell informasjon om ilder

Hva er en ilder?
Ildere, Mustele furo (kalles gjerne for: Mustelea putorius) er husdyr, fettere og kusiner av stinkdyr og otre. De er ikke gnagere; men man kan si det er en slags mellomting mellom katt og hund, litt nærmere hund. De er ikke villdyr. Det er ikke helt klart når ildere for første gang ble brukt som husdyr, men det er langt tilbake i tid, kanskje to eller tre tusen år siden. Dersom en tam ilder blir sluppet fri i naturen vil den sannsynligvis ikke overleve; den vil dø innen få dager av dehydrering eller av sult.

Egner de seg som kjæledyr?
Ildere er vennlige og passer glimrende som kjæledegge. Hvis du aldri har møtt en før, kan man forestille seg at de har en personlighet som ligger mellom katt og hund, men mye mindre i størrelse. Noen er veldig kosete, andre mer selvstendige; det varierer veldig, slik det også gjør med andre kjæledyr. Den er veldig leken og de mister ikke mye av leke instinktet sitt når de blir eldre. De er også veldig intelligente, nysgjerrige og særdeles bestemte, som er en del av deres sjarm, men som enkelte kan irritere seg over. De forstår og blir glad i eierne sine, og for noen kan det går flere måneder før de binder seg til eieren.
Ildere kan trenes opp til å bruke potter (kasser) for å gjøre fra seg. Du kan også lære den noen triks, og de fleste elsker å gå ut på tur med deg, ri på skuldrene dine eller ut fra en veske. De sover mye, og de har ikke noe imot å oppholde seg på et lite sted midlertidig (et bur for eksempel eller en veske), og de trenger å få røre på seg og leke minst par timer om dagen. Anbefales å ha menneskelig kontakt 6 timer daglig. En ’enslig’ ilder vil ikke kjede seg alene, men å få se to eller tre ildere leke sammen er verdt det ekstra bryet. Sett bort ifra ulykker, har ildere en typisk levetid på opptil 6-10 år.

Det er mange fordeler å ha ilder som kjæledegge, men på en annen side finnes det ulemper også. Lik kattunger og valper krever de mye stell, oppmerksomhet og trening under oppveksten. De trenger mer oppmerksomhet enn katter og de tilbringer i gjengjeld mer tid med deg. Dessuten så går ildere som regel bra sammen med katter og hunder, men det er ikke garantert, så hvis du har store kjæledegger (spesielt hunderaser som brukes til jakt) så ha det i bakhodet. Små barn og ildere fungerer også bra sammen og kombinasjonen av dem er mange.

Til slutt, det viktigste av alt om oppsyn av ildere. Ildere gjør mindre ødeleggelser enn katter, men de liker å rote opp i alt mulig. Så man må være på vakt at den ikke skader seg selv eller dine eiendeler. De liker å stjele små objekter og gjemme dem etterpå under sofaen eller bak møblene. De liker å tygge på svampaktige fjærende ting, der må man være observant fordi det kan hende den tygger av en bit og svelger den. Ilderen roter oppe i alt mulig ting fra bokser og bager til søppel. Det den liker best er vel husplanter dersom den får tilgang, og det kan bli litt av en rengjøring etterpå.

Aller sist, mange ildere har tendens til å skrape teppet, særlig de som ligger nær døren. Naturligvis så varierer dette fra ilder til ilder, men de er ganske like. Hvis du ikke er villig til å bruke tid på å ta vare på dine eiendeler og din kjæledegge, da vil en ilder ikke passe deg.

Er ildere en kjæledegge for barn?
Man må være på vakt uansett hva slags kjæledegge når det gjelder barn, til tross for ryktene du har sikkert hørt, så er det ikke noe problem med barn og ildere. Mange mennesker har både barn og ildere uten problemer, men det er en forskjell å ha både barn og ildere, og å gi en ilder til et barn. Et barn burde ikke ha ansvar for en ilder, heller ikke for katter og hunder. En kjæledegge trenger og fortjener å bli behandlet med mer oppmerksomhet enn en leke.

Hvilket farge er best? Hann eller tispe?
Som mennesker er en ilders medfødt personlighet viktigere enn farge og kjønn. Det er forskjellige personligheter på en kastrert hann og tispe, hanner er generelt større i størrelse, rundt 45 cm og ca. 1.5-2.5 kg, i sammenligning til 38 cm og 0.5-1.5 kg for tisper. Hvis du få deg en ukastrert ilder, vær oppmerksom på å sterilisere en tispe (ca. 1500 kr i Norge) er dyrere enn å sterilisere enn hann (ca. 600 kr i Norge). Dette er nødvendig dersom din ilder ikke er kastrert. Hanner får en veldig sterk lukt når de blir drektige og tispene kan dø av blodmangel når de blir drektige.

Hvilken alder?
Voksne ildere har tendensen til å være roligere og har også allerede lært seg til å bruke potter og bra sovevaner, men de er større og kan ha fått med seg dårlige vaner. Ildervalper er veldig søte og deres små størrelse kan være mindre skremmende for deres nye eier, men de trenger mye stell og oppmerksomhet og om ikke så lenge så blir de meget aktive.

Hvor mange burde jeg ha? Alle på en gang eller en om gangen?
En ilder trenger ikke andre ildere for å være lykkelig, men hvis ikke du kan tilbringe mye tid med dem, vil to eller flere holde hverandre nok i selskap. De blir litt roligere. Det er også mer morsomt, men også mer ansvar. Du kan også ha én nå og én senere, det er vanligvis ingen problem å blande med kjønn eller kastrerte / ukastrerte ildere sammen. Det vil være lurt å vente litt, avhengig av hvor bra kontakt du har fått med ilderen din. Desto lengre du venter med å skaffe en ilder til, desto lengre tid får ilderen til å knytte seg og bli mer sosial.

Når ildere leker seg i mellom kan det virke veldig røft, spesielt den ilderen som er etablert vil prøve å sette den nye på plass. Prøv å introdusere dem for hverandre på et nøytral område og bad dem med en gang slik at det forvirrer dem med lukten. De skader sjelden hverandre, men oppsyn er anbefalt. Å holde en ny ildere separat fra din gamle ilders lukt (for eksempel i naboburet) og bytte deres seng med hverandre de første dagene vil sette opp farten for dem å bli kjent med hverandre, innen en eller to uker fungerer de fint sammen. Men selvfølgelig i ekstreme tilfeller er ingen måte å manipulere dem på og må skilles.

Vil min ilder fungere sammen med mine andre kjæledegger?
De fleste ildere fungere ikke sammen med fugler, fisker, kaniner, gnagere, firfirsler, og lignende, selv om det finnes unntak. For katter og hunder, presenter dem for hverandre langsomt. La ilderen bli kjent med sitt nye hjem og så introduserer du dem for hverandre en om gangen. Den første uken så holder du dem fra hverandre, men lar dem lukte på hverandre hver dag i noen timer under oppsyn. Neste uke eller tredje, gir du dem gradvis mer fri til å utforske hverandre, pass på til de blir vant med hverandre. Når du har greid å overbevise at de vil trives med hverandre, la dem påvirke hverandre fritt, men oppsyn med dem en stund for å være på den sikre siden.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter