Dyrenett.no
Dyrebutikker Andre Nettbutikker Andre Smådyrklinikker Andre Produkter Andre Oppdrettere Andre
Andre-forside
 Annonser
 Artikler
 Bøker
 Fakta
 Forum
 Kalender
 Klubber
 Linker
 Navn
 Nyheter
 Veterinær
 Ukens Kjæledyr
 Shopping
 Konkurranse
 Søkemotor
 Nyhetsbrev
 DyreKort
 Historier
 Bransjeregister
 Dyrebutikker
 Plakater
 Hjemmesider
Hest Hund Katt Fugl Gnager Fisk Andre
Motta Dyrenett.no
sitt nyhetsbrev:

Andre Artikler

Hvor sannsynlig er det at ildere etablerer koloni?


Forfatter: Bob Church Nettsted: Norsk Ilder Forening

Hvor sannsynlig er det at ildere vil etablere kolonier?

Harry V. Thompson og Carolyn M. King (redaktører), The European Rabbit: The History and Biology of a Successful Colonizer. 1994 Oxford University Press, Oxford, New York og Tokyo.

Selv om denne boken er nesten totalt dedikert til kaniner, så inneholder den også små biter av ildervisdom. Spesielt denne følgende uttalelsen på side 131 (angående introduksjonen av kaniner i Australia): "Ildere (Mustela furo) har blitt brukt i mange år til å fange kaniner, men til tross for tusenvis av tilfeldige utslipp så har de ikke etablert egne kolonier, selv ikke i områder hvor kaniner er svært rikelig i omfang. Dette kan antakeligvis skyldes mangel på alternativt bytte når kaniner stopper å avle. " Betydningen av dette avsnittet blir tydelig når du innser at 1) ilderen kan ikke etablere seg i et ødelagt co-system til tross for mangel på konkurranse og rovdyr og mye introdusert bytte, 2) disse ildrene er hele, det vil si at de har evner til å avle, men kan fremdeles ikke etablere en koloni og 3) at ildere antakeligvis er temmede polkatter og trenger fremdeles det miljø som til å begynne med ble tilpasset eller antatt av polkatten.

Mark Williamson og Alastair Fitter 1996 The Varying Success of Invaders Ecology 77(6): 1661-1666.

Journalen "Ecology" er vanlig å finne på de fleste høgskoler/universiteter. Dette er en fin avis som diskuterer evnene til introduserte organismer til å invadere og etablere seg og de få unntakene til "the rule of ten". ("the rule of ten" sier at kun èn av ti importer fører til en introduksjon, kun èn av ti introduksjoner fører til en etablering og kun èn av ti etableringer blir til en pest. Så sjansene til at enhver import blir til en pest er omtrent 1/10 x 1/10 x 1/10 eller omtrent 1 av 1000. Ingen vet hvorfor det fungerer slik, men det gjør det).

Dette burde bli en fin referanse for kalifornierne som vil argumentere mot Department of Fish and Game sine påstander om at ilderen kunne komme til å etablere en pest, selv om den har vært i Den Nye Verden siden de hvite faser og har ikke etablert kolonier noe sted. Avisen forklarer hvordan forventningene til "the rule of ten" har spesielle unike karakteristikker (ikke funnet i California) og detaljer om hva som kreves for at slike etableringer eller kolonier skal bli en suksess. Denne avisen supplerer også bevis til min tidligere påstand om at ingen virkelig er sikre på at dersom dyrene i New Zealand er ville temmede ildere, europeiske polkatter eller hybrider.

Min påstand er at de må være hybrider i en eller annen grad fordi det er usannsynlig at de ikke ville parre seg med den europeiske polkatten som ble sluppet løs på samme tid. (det var, og er, en vanlig praksis å parre ildere med polkatter for å øke deres jaktinstinkter, noe som også må ha vært vanlig under utslippsprogrammet). Ifølge Groves (og referanser som finnes innenfor avisen) ville de to gruppene sjelden bli til èn uten menneskelig innblanding. Siden både den temmede ilderen og den europeiske polkatten ble sluppet fri på New Zealand ville enhver overlevende bli inter-avlet. Dette betyr at deres avkom ville bli temmede-ville-hybrider; teknisk sett ikke tamme ildere.

Artikkelen er oversatt til norsk av Ingvill Andersen.

Klikk her for å se oversikten over artikler om andre.

Nyhet! Lag din egen hjemmeside om din andre. Prøv gratis her!

Klikk her for å komme tilbake til artikkelsiden.

Har du synspunkter på artiklene, eller kanskje du har en artikkel du selv vil publisere på Dyrenett.no? Send oss en e-post!

 

Ukens Kjæledyr
Ukens Kjæledyr
DALBY PILEN
Annonsering på Dyrenett.no
Søk på Dyrenett.no:
 
Annonser
Det er 1 annonser om andre.
De siste annonsene:
Ielts-sertifikat, toefl, ...

Artikler
Bøker
Linker
Det er 295 linker om andre.
De siste linkene:
KULIV
KULIV
KULIV
Chihuahuaforum
Bergseng

Nyheter
Veterinær

Copyright © Dyrenett 2000-2018. Ansvarlig redaktør: Svein-Erik Wennberg.
Informasjon om Dyrenett.no. Informasjon om annonsering.
Alt som er skrevet og all grafikk som finnes på disse sidene er beskyttet etter lov om 
opphavsrett til åndsverk. Rettighetshaver er Dyrenett.no og de respektive forfatterne.

Fortell en venn om Dyrenett.no:  

Dyrenett.no - for alle som er glad i dyr! Kjæledyr, Hest, Hund, Katt, Fugl, Kanin, Gnager, Fisk

page hit counter